Nieuws Actueel

Crowdfunding Delftse robot die moeten helpen bij inslapen

Twee jaar geleden startte Stijn Antonisse (22) aan een ambitieus project op de faculteit robotica aan de TU Delft. ,,Met drie andere studenten wilden we een slaaprobot ontwikkelen. Het doel was om beter in te slapen en door te slapen, problemen waar veel mensen last van hebben", zo schrijft het AD.

SANNE BAKKER | Beeld: Fred Leeflang 13 november 2017

9nov2017 1 Sannetestdeslaaprobotuitin Hotel Westcord

Zo is Somnox ontstaan, een samentrekking van de Latijnse woorden somno, ik slaap, en nox, nacht. Met ons onderzoek kregen we al veel bijval en aandacht. Bijvoorbeeld van Auping, het matrassen- en beddenmerk. Ze hielpen ons om de vorm en het conform van de Somnox verder vorm te geven. WestCord Hotel Delft bood zich aan als testlocatie. Hun hotelgasten slapen op reis toch vaak een stuk slechter."

Lees ook: Samenwerkende robots zijn kans voor de Nederlandse economie

Oplossing slaapproblemen

Uiteraard is ook de wetenschappelijke kant belicht. Antonisse: ,,Somnologen, artsen die zich bezighouden met slapen, van het Reinier de Graaf hebben ons bij gestaan en geadviseerd over ademhalingsritmes.''

,,De helft van de mensen heeft incidenteel problemen met slapen, zo'n 10 procent heeft dit chronisch, in ieder geval meer dan drie maanden'', vertelt somnoloog Marjolein Bornebroek van het centrum voor slaapstoornissen in Reinier de Graaf. ,,Slaapproblemen zijn heel divers en medicijnen zijn sowieso niet de beste oplossing. De Somnox kan bijdragen aan meer ontspanning en daardoor kun je beter inslapen. Als je niet ontspannen bent, heb je nog te veel stress in je lichaam en een hogere hartslag en ademhaling. Door Somnox verandert je ademhaling, waardoor je ook meer ontspant. Ook muziek is heel goed om de activiteit in de hersenen te verlagen'', vertelt Bornebroek.

Ton aan geld ophalen met Kickstarter

Dat slapen goed is voor je gezondheid staat buiten kijf. ,,Goed slapen is goed voor je immuunsysteem. Je hebt een diepe slaap nodig om te herstellen. Dat zien we ook bij onze patiënten. In het ziekenhuis slaap je zeker niet altijd goed. Sommige operaties doen we daarom nu in een dagopname, omdat het resultaat van herstel met thuis slapen beter is.'' Of patiënten straks met een Somnox in het ziekenhuisbed slapen is nog niet bekend. ,,We gaan eerst meer onderzoeken doen. Een slaaponderzoek staat sowieso op de planning'', vertelt Bornebroek. ,,Met sensoren op het hoofd doen we twee nachten een test en we meten de stadia van slaap. Eén keer met Somnox en één keer zonder. Dan kunnen we de verschillen zien.''

,,Om verder onderzoek te doen kregen we geld van verschillende wetenschapsfondsen", gaat Antonisse verder. Toen ging het snel. ,,We zijn inmiddels met zestien man. We gaan morgen om 11.00 uur stipt live op crowdfundingwebsite Kickstarter. We willen daarmee nog een ton aan geld ophalen. De mensen die via Kickstarter bijdragen krijgen hiervoor een eigen Somnox, die verwachten we binnen zes à negen maanden te leveren. Via Kickstarter ben je bovendien niet alleen de eerste, maar ook veel goedkoper. De winkelprijs wordt straks 589 euro. Op Kickstarter komen de eerste 100 voor 349 euro en daarna 449 euro.''

Vergelijkbaar met Barbapapa

Het klinkt dus veelbelovend zo'n slaaprobot, maar hoe werkt hij dan echt? Momenteel zijn er tien testprototypes in omloop en ik wierp me op als testpersoon. Somnox is een zwaar kussen, qua vorm een beetje te vergelijken met Barbapapa. Op het kussen zit een klein bedieningspaneel die communiceert met de speciale app.

Somnox heeft dus een ademhaling. Deze wordt in maximaal anderhalf uur afgebouwd van een normale ademhaling, bijvoorbeeld vier tellen in, vier tellen uit, naar een slapend ademhalingsritme. De muziek speelt daarbij korter af. Momenteel zijn er acht muziekjes beschikbaar zoals het geluid van een babymobile, regen, een kabbelend beekje, pianomuziek of meditatiemuziek. Ook white noise, het geluid dat baby's horen in de baarmoeder, is te kiezen.

Voorkeuren robot instellen met app

In de app stel je een viertal dingen in: het ritme van ademhaling, de tijdsduur dat de ademhaling moet doorgaan, het muziekje waarbij je inslaap wilt vallen en de tijdsduur dat het muziekje moet doorgaan. Het is even stoeien welk ademhalingsritme ik kies. Ik probeer ze allemaal even uit en maak mijn keuze.

Ik leg het kussen naast me neer, wel ver genoeg van de bedrand zodat hij er niet uit kan vallen en binnen enkele minuten hoor je 'welterusten'. Somnox begint te ademen, alsof er iemand bij je in bed ligt maar dan zonder gesnurk. Het muziekje, in mijn geval meditatiemuziek die nog lomer is als bij een les yoga, speelt zachtjes. Al binnen twee minuten merk ik, dat mijn ademhaling die van Somnox spiegelt en ik dommel langzaam weg naar dromenland. Somnox helpt dus vooral om te ontspannen en daardoor in te slapen. ,,Het prototype heeft nu nog geen werkende sensoren die je ook kunnen helpen doorslapen'', vertelt Antonisse. ,,Dat gaan we wel ontwikkelen in de toekomst, zodat iedereen heerlijk kan slapen.''

De mensen die via Kickstarter bijdragen aan ons project krijgen hiervoor een eigen Somnox

Stijn Antonisse