Nieuws Actueel

CVS, Walmart en Walgreens schikken voor miljarden opiatenzaken

Gezondheidszorgbedrijf CVS Health, apothekersbedrijf Walgreens Boots Alliance en supermarktconcern Walmart hebben naar verluidt een schikking getroffen met betrekking tot hun rol in de zogeheten opiatencrisis in de Verenigde Staten. Volgens ingewijden zijn de drie grote concerns voorlopig overeengekomen om meer dan 12 miljard dollar te betalen om duizenden rechtszaken van staten en lokale overheden af te kopen.

ANP 2 november 2022

ANP021122108 1

Opiaten zijn zware pijnstillers en talloze Amerikanen zijn in de afgelopen jaren verslaafd geraakt aan de morfineachtige middelen als oxycodon en fentanyl. Overheidsinstanties beschuldigen de bedrijven ervan de verslavingsrisico's van de pijnstillers te bagatelliseren en de patiëntveiligheid op te offeren voor miljarden winst. Ook zouden ze te weinig hebben gedaan om vervalste recepten voor de pijnstillers op te sporen.

Bedrijven als CVS, Walgreens en Walmart, waar de pijnstillers konden worden gekocht, worden daardoor medeverantwoordelijk gehouden voor de stroom pillen op de markt die meer dan een half miljoen Amerikanen het leven heeft gekost in de afgelopen twee decennia.

Onder de voorgestelde schikking zou CVS 4,9 miljard dollar betalen, Walgreens minstens 4 miljard dollar en Walmart 3 miljard dollar. Vertegenwoordigers van CVS bevestigden woensdag hun deel van de schikking en gaven ook aan 130 miljoen dollar te betalen om opiatenzaken van inheemse Amerikaanse stammen te schikken. De uitbetaling van de schikking zal worden gespreid over tien jaar, aldus CVS.

"We zijn verheugd deze langlopende claims op te lossen en ze achter ons te laten is in het belang van alle partijen", zei Thomas Moriarty, algemeen adviseur van CVS. Woordvoerders van Walgreens en Walmart wilden geen geven commentaar op de voorgestelde schikking.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws