Nieuws Actueel

D66 Heerde: 'Zwolle wil onze specerijenfabriek binnenhalen'

Regionaal overleg over vestiging bedrijven als Euroma onder spanning, schrijft De Stentor.

Frans Ebeltjes en Kimberly Rallis | Foto: ANP 30 mei 2016

Bedrijvenpark ANP

Zwolle hanteert een briljante timing door juist nu buurgemeenten Heerde, Hattem en Oldebroek te belemmeren bij plannen voor versterking van het regionaal bedrijventerrein H2O. Dat stelt Robert Kuipers van de D66-fractie in Heerde. Zwolle zou zo zelf grote jongen Euroma binnen willen hengelen.

UitwijkenDe Wapenveldse specerijenfabrikant kan alleen terecht op het Hattemer deel van H2O, maar daarvoor is wel wijziging van het bestemmingsplan nodig. Komt dat niet op tijd rond, dan moet Euroma eigenlijk wel uitwijken. Naar... Hessenpoort in Zwolle.

En dat is nou precies de achterliggende agenda van Zwolle, zo vermoedt Kuipers. Hij vreest hierdoor grote financiële schade voor de drie H2O-gemeenten.

InformerenAbsoluut niet waar, stelt de Zwolse wethouder René de Heer. "Het is aan bedrijven zelf om te bepalen waar zij zich willen vestigen. Daar gaat de gemeente niet over. Daar komt bij dat er binnen de regio Zwolle is afgesproken dat gemeenten elkaar informeren als een bedrijf wil verplaatsen", meent De Heer.

"De opmerking van het raadslid past wat ons betreft dan ook niet in de regio Zwolle-gedachte en de wijze waarop we met elkaar samenwerken."

EuromaOok Euroma kan zich niet vinden in de uitspraken. "Euroma voelt zich nergens toe gedwongen, ook niet tot vestiging op de Hessenpoort", zegt woordvoerster Hanneke Broekhuizen.

"Het is een van de drie opties die wij hebben in deze regio. Wij blijven graag in de directe regio voor onze medewerkers, maar als wij de cirkel zouden vergroten met vijftig kilometer zouden we vrij kunnen kiezen." Het bedrijf wil voor de zomer een keuze uit maken de drie opties, waaronder nieuwbouw op H2O en in Wapenveld.

BotsenDe commotie is ontstaan na een brief van de gemeente Zwolle aan Oldebroek, Hattem en Heerde nadat de drie gemeenten hadden aangegeven de mogelijkheden voor H2O te willen verruimen en grotere bedrijven toe te staan. Zwolle liet weten daar niet zonder meer mee in te stemmen, omdat het zou kunnen botsen met de belangen van Zwolle.

BedrijventerreinDe Heer ontkent dat men elkaar bedrijfsvestigingen wil afsnoepen. "Niet aan de orde" , stelt hij. "We hebben als gemeenten al eerder afspraken gemaakt over het ontwikkelen van een gezamenlijke strategie voor de uitgifte van bedrijventerreinen. Dat proces is in werking, maar nog niet afgerond."

Ook burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Oldebroek stelt dat zijn gemeente samen met Hattem, Heerde, Zwolle en Kampen in gesprek blijft over de bedrijventerreinen. "We hebben in het verleden afgesproken elkaar niet in de weg te gaan zitten en zaken op elkaar af te stemmen."