Dat is ook niet vreemd, want dance in al zijn verscheidenheid vormt, samen met hiphop, dé belangrijkste stroming in de hedendaagse muziek- en jongerencultuur. En het zijn niet alleen jongeren die van dance houden. De afgelopen 25 à 30 jaar hebben house en alle daarvan afgeleide substromingen zich stevig in het Nederlandse cultuuraanbod geworteld. Verschillende generaties zijn met dancebeats opgegroeid of er misschien zelfs op verwekt. Want house stond van het begin af aan voor liefde en respect.
7 miljard omzet
Maar liefst 47 procent van de Nederlanders is liefhebber van de één of andere dancestroming en 70 procent ziet dance als onderdeel van de Nederlandse cultuur. Dutch Dance is een over de hele wereld bekend begrip. Wereldwijd zal de dance-industrie in 2017 naar verwachting meer dan 7 miljard euro omzetten. De exportwaarde van Nederlandse dance-optredens was in 2016 130 miljoen euro en zal naar verwachting tot zeker 2020 met 3,5 procent per jaar blijven stijgen.
In 2016 bezochten 2,9 miljoen bezoekers de in totaal 268 Nederlandse dancefestivals. Het mag duidelijk zijn; dance is here to stay. Als gevarieerd cultureel aanbod én als één van de nieuwe groeisectoren van de economie.
Amsterdam
Bij de dance-industrie denken veel mensen aan Amsterdam. De stad van ID&T, de bakermat van dancemiljonairs, van Amsterdam Dance Event en van de ADAM-toren waar de Amsterdamse dancebaronnen resideren, ondernemen en uitkijken over het IJ. Maar vlak Brabant en zeker Breda niet uit. Want Brabanders bezetten acht plaatsen in de DJ Mag Top 100, dé rankinglijst op basis waarvan de dance-industrie zaken doet.
Volop potentie
Dance heeft volop potentie. Het levert nieuwe sterren en nieuwe werkgelegenheid in een jonge, groeiende sector. Een sector waarin men elkaar kent en inspireert en waar men (nog) geneigd is elkaar verder te helpen. DJ Tiësto nam Hardwell mee op tour en die deed dat op zijn beurt weer met de opkomende dj-talenten Dannic en Kill The Buzz. Toeleverende lokale bedrijven ontwerpen podia en shows en exporteren over de hele wereld. Regionale opleidingen leveren de danceprofessionals van nu en de toekomst.
Lees ook: 80.000 euro per uur: zo verdient dj en zakenman Hardwell zijn miljoenen
Brabants vrijetijdsaanbod
De dancefestivals leveren een wezenlijke bijdrage aan een levendig en gevarieerd Brabants vrijetijdsaanbod en fungeren als pullfactor voor buitenlandse bezoekers. Vriendengroepen van over de hele wereld landen op Eindhoven Airport en doen een rondje Brabantse dancefestivals. Maar ook Nederlandse jongeren ruilen steeds vaker hun Spaanse zomervakantie in voor het bezoeken van drie of vier meerdaagse dancefestivals.
Goud in handen
Brabant heeft met de dancesector goud in handen. Dance biedt de mogelijkheid om een wereldwijd leidende muziek- en (jongeren)cultuurstroming te binden aan merken van Brabantse steden en de provincie als geheel. Brabant is cultureel meer dan gezelligheid, worstenbroodjes en iconen als Van Gogh en Guus Meeuwis.
Tiësto en Hardwell
Een aantal grote sterren uit de dancewereld komt uit Brabant, met Tiësto en Hardwell uit Breda als sterk tot de verbeelding sprekende voorbeelden. Dance kan Brabant behoeden voor krimp, als onderdeel van een strategie om Brabant aantrekkelijk te houden als vestigingsplaats voor inwoners, studenten en jonge expats van binnen en buiten Brabant. Dance kan fungeren als motor voor de ontwikkeling van Brabants cultureel en ondernemend talent.
Druk
En natuurlijk leveren dancefestivals ook druk op. Druk van bezoekersstromen en hinder door soms te harde muziek. Maar daar zijn met goede afspraken en professionele logistieke begeleiding prima oplossingen voor te vinden. De industrie wordt steeds volwassener en professioneler en organisatoren zijn zich bewust van het veld van belangen waarin ze opereren. Alleen maar klagen zal niet veel opleveren. Samen in goed overleg tot werkbare afspraken komen en er de schouders onder zetten des te meer.
Dancefestivals leveren wezenlijke bijdrage aan levendig en gevarieerd vrijetijdsaanbod