Nieuws Actueel

Duncan Stutterheim verdiende 33 miljoen en scoort nu met feesttoren A'DAM

'Voor de Ondernemer, toch?" vraagt Duncan Stutterheim aan het begin van het interview. ,,Nou, dan moet je mij hebben, want ik bén ondernemer." Dat zal niemand ontkennen die het ongekende succes van zijn dance- en mediabedrijf ID&T kent. Maar toch. Stutterheim is geen standaardondernemer. ,,Ik kan niet als een Heineken of Unilever een trend oppikken en erop inspelen. Via mijn dochters zie ik wel wat de huidige trends zijn, maar ja, dat komt dan toch niet van mij. Ik wilde destijds dance-evenementen organiseren, en daarmee heb ik een trend gezét."

René Bogaarts 13 november 2017

Duncan Stutterheim 2

Dat hij geen trends kan of wil volgen, maar dat alles uit hemzelf moet komen, is de kracht én de zwakte van Stutterheim. Al kun je van zwakte eigenlijk niet spreken bij een man die vier jaar geleden zijn bedrijf voor 130 miljoen dollar heeft verkocht, en daarvan uiteindelijk zo'n 33 miljoen euro op zijn eigen rekening mocht bijschrijven. Als er iemand is die na zo'n succes even pas op de plaats mag maken, dan is hij het wel.

Lees ook: Duncan Stutterheim: 'Ik heb drie jaar niet op mijn uitgaven hoeven letten'

Investering A'DAM toren groot succes

Zijn kracht blijkt uit het feit dat zijn bekendste nieuwe project, de immense feesttoren A'DAM - 'Hello, I'm A'dam' - een jaar na de opening als een waanzinnige draait. ,,Vierentwintig uur per dag feest. Als het feest in de kelder is afgelopen, begint in de loft een nieuw feest", zegt hij. ,,Maar toen ik na de verkoop van ID&T aan de 24 andere aandeelhouders vroeg wie er met mij mee wilde investeren in dit project, stak niemand zijn vinger op." Uiteindelijk kocht Stutterheim de oude Shell-toren aan het IJ in Amsterdam samen met een zakenpartner van het eerste uur, Sander Groet.

A'DAM draait bijna zonder dat Stutterheim zich ermee bemoeit. ,,Ik ben er ongeveer een dag per week." Later vertelt hij dat zijn vader, de steenrijke, inmiddels gepensioneerde bestuursvoorzitter van het Britse computerbedrijf CMG, hem heeft geleerd hoe mooi het is dat je 'geld kunt verdienen terwijl je slaapt'. Stutterheim kijkt zijn bezoek aan en zegt: ,,Dat probeer ik ook. Veel ondernemers verdienen pas iets als ze zelf in actie komen. A'DAM levert geld op terwijl ik er niets aan hoef te doen."

Vlieglessen

Het interview met Stutterheim vindt plaats in diens grachtenpand in Amsterdam, dat aan de binnenkant in niets doet denken aan de traditionele buitenkant. Niet de marmeren hal van een herenhuis of de lage zoldering van een pakhuis. Na een overdekt steegje en een binnenplaatsje met een houten terras en een enorm Boeddhabeeld kom je in een achterhuis met een immense barokke woonkamer. Hoge plafonds, donkere muren, gekleurd glas, een vleugel en een open haard met een hekje eromheen, waarover een kleedje met zebraprint ligt.

Bij binnenkomst legt Stutterheim zijn natgeregende parka op een stoel. ,,Ik doe tegenwoordig bijna alles lopend of met de fiets. Vroeger had ik drie auto's, nu nog maar een." Daartegenover staat dat hij tegenwoordig vlieglessen neemt, omdat hij vrouw Lisca en zijn drie dochters van 15, 13 en 3 jaar zelf naar hun tweede huis op Ibiza wil kunnen vliegen. Of hij tegen die tijd een vliegtuig huurt of er samen met vrienden een koopt, is nog niet beslist.

Concept van A'DAM

Het concept van A'DAM is volgens Stutterheim in een uur of twee, drie door Groet en hem bedacht. ,,Het is zo sterk, omdat het puur is. Het hielp natuurlijk dat we een trackrecord hadden en ik er dankzij de verkoop van ID&T de middelen voor had. Dit keer heb ik het weloverwogen gedaan. Anders dan met ID&T heb ik er slechts een deel van mijn vermogen in gestoken. Als het misgaat, trek ik niet het hele bedrijf om.''

Stutterheim weet hoe dat laatste voelt. Onder zijn leiding had ID&T zijn activiteiten uitgebreid met onder meer clubs en een radiozender. Nadat het bedrijf was overgenomen door de Amerikaanse branchegenoot STX, gooide STX-topman Robert Sillerman er nog een flinke schep bovenop. ,,Sillerman was nog wilder dan ik. En ik deed uit volle overtuiging mee, want we zouden de wereld gaan veroveren. Uiteindelijk hebben we een faillissement nog net kunnen afwenden. Gelukkig, want er werkten toen zo'n 80 mensen. Tegenwoordig is ID&T in handen van Amerikaanse banken."

Genoeg van feesten en muziektrends

Stutterheim is volgens eigen zeggen met ID&T gestopt omdat hij genoeg begon te krijgen van het feesten en de muziektrends. ,,Ik ben op mijn 14de met feesten begonnen. Na 30 jaar had ik het wel gezien. Bovendien was mijn vrouw zwanger van ons derde kind."

Stutterheim trekt het liefst zijn eigen plan. ,,Bij de verkoop van ID&T heb ik geen dure banken ingeschakeld. De advocaat die me zou bijstaan, kwam drie kwartier te laat voor de bespreking met STX. Toen hij er eenmaal was, heb ik gezegd dat ik het gesprek alleen zou voeren. Ik vond de door hem opgegeven indicatieve waarde ook te laag. Binnen een paar uur had ik een principeovereenkomst gesloten.

Toen ik de plannen voor A'DAM ontwikkelde, zei Sillerman dat ik me beter verre kon houden van vastgoed en dat ik me beter op ID&T kon concentreren. Ik heb er niet naar geluisterd. Niet dat ik iets met vastgoed op zich heb. Ik zie mezelf niet beleggen in een winkelcentrum in Breda of zo. Muren kunnen kil zijn, maar ook warm en gezellig als mensen ertussen samenkomen. En ik ben ervan overtuigd dat mensen blijven samenkomen, hoe groot virtual reality op termijn ook wordt."

Gebouwen met creatieve bedrijven

Later voegt hij eraan toe dat A'DAM zo mooi ligt en zo'n fantastisch uitzicht over de stad biedt, dat hij altijd nieuwe huurders voor de kantoorkolos zal kunnen vinden.

Gebouwen ontwikkelen waar mensen met een bepaald doel samenkomen, dat is wat Stutterheim tegenwoordig doet. In een loods in Amsterdam-West, NachtLab geheten, zitten allerlei bedrijfjes op het gebied van dance, muziek en evenementen. In veel van die bedrijfjes heeft Stutterheim aandelen. Op de plek in West waar het vroegere hoofdkantoor van ID&T zat, moet een grote toren verrijzen met daarin creatieve maakbedrijven. ,,Je moet keuzes maken. Een adviesbureau komt er niet in, tenzij het een adviesbureau is voor de creatieve sector."

Iets doen wat relevant is voor de stad

Inmiddels is Stutterheim bezig met een vierde project, maar hij wil niet vertellen wat het precies is. ,,Daar is het nog te vroeg voor." Het enige dat hij erover kwijt wil, is dat het aansluit bij zijn andere activiteiten en bij zijn huidige levensfase. ,,Ik wil iets doen wat ertoe doet en wat relevant is voor de stad."

Vermogen verdubbelen is geen droom

Stutterheim droomt er niet van om zijn vermogen te verdubbelen. ,,Ik weet dat ik gemakkelijk praten heb, maar op een gegeven ogenblik heb je zoveel geld, dat je je afvraagt hoe rijk je wilt worden in je leven. Je moet een nieuwe balans vinden. Ik heb mijn geldzaken zo geregeld dat ik nooit meer zou hoeven te werken en er geld binnenkomt terwijl ik slaap."

Sinds zijn broer Miles in 2000 bij een auto-ongeluk om het leven kwam, is Duncan enig kind. Op de vraag of hij straks ook nog het vermogen van zijn vader erft, antwoordt hij glimlachend: ,,Daar is mijn vader helemaal niet mee bezig. Ik ook niet. We wijken ook niet uit naar het buitenland om minder belasting te hoeven betalen."

Stuk A'DAM toren voor dochters

Na even nadenken zegt Stutterheim dat hij wel iets voor zijn dochters heeft geregeld. ,,Ik heb ze alle drie een stuk van de toren gegeven. Een spaarpotje, iets voor als het misgaat. Niet omdat ik ze het gevoel wil geven dat ze niet hoeven te werken, want er moet wel gewerkt worden, maar wel dat ze het niet voor het geld hoeven te doen. Bij mij lag de nadruk vroeger toch wel op geld verdienen - en gelukkig kon ik dat met iets wat ik leuk vond - maar ik hoop dat zij iets zinvols gaan doen, iets wat ze voldoening geeft. Mijn oudste dochter bakt taarten. De tweede wist onlangs samen met een vriendinnetje in de IJ-Hallen tweedehandsmerkkleding op de kop te tikken, die ze daarna via een app verkocht. Ze hadden zo 100 euro verdiend. Dat vind ik leuk. Maar als ze liever rechercheur of actrice wordt, is dat ook prima."

Onbetaald werk

Zinvol bezig zijn is een onderwerp dat een paar keer ter sprake komt. Daarom besteedt Stutterheim een deel van zijn tijd aan onbetaald werk. Onlangs is hij vanwege zijn ervaring met grote evenementen gevraagd lid te worden van de Sportraad. Daarnaast zoekt hij buddy's voor een Amsterdams dak- en thuislozenproject. ,,Die mensen hebben namelijk niet alleen geld nodig, maar ook mensen om mee te kunnen sparren." Wel zegt hij erbij dat het allemaal niet te veel moet worden. ,,Ik doe liever een paar dingen goed dan dat ik mijn tijd verdoe aan tijdrovende vergaderingen."

Een project waarvoor hij de komende jaren tijd wil uittrekken, is het 750-jarig bestaan van Amsterdam dat over zeven jaar plaatsvindt. ,,Ik zit in het bestuur van de stichting die dan van alles organiseert. We kunnen misschien een megafeest geven op de Ringweg A10, zodat alle mensen uit alle wijken er gemakkelijk bij betrokken kunnen worden. Of regelen dat de daken van alle woonboten groen worden. Dat ziet er niet alleen leuk uit, maar is ook duurzaam. Duurzaamheid zal sowieso wel een belangrijk thema worden."

Stutterheim merkt op dat het 700-jarig bestaan van Amsterdam allerlei blijvende initiatieven heeft opgeleverd, zoals Sail en de marathon. Daarover filosoferend oppert Stutterheim, die in zijn eigen huis al enige tijd onderdak biedt aan enkele Syrische vluchtelingen, het idee een aantal vluchtelingen zeven jaar te begeleiden. ,,Dan kun je zien hoe ze echte Amsterdammers worden. Het leuke van het project is dat iedereen kan meedenken. Ik heb er echt zin in."

A'DAM levert geld op zonder dat ik iets doe

Duncan Stutterheim