Nieuws Actueel

Dankzij lage kosten en klein team kan deze Vriezenveense ondernemer groeien

Studeren was niets voor hem. Jeroen Hamberg (21) begon een eigen zaak in zelfgemaakte meubels: Voordeeltafels.nl. En met succes. "Je moet het gewoon proberen." Zo vertelt hij tegen Tubantia.

Arjan te Bogt | Foto: Lenneke Lingmont 9 augustus 2017

Voordeeltafelsnl jeroen hamberg

Jeroen Hamberg (21) had het na de middelbare school en een jaartje marketing op het mbo al vrij snel door: studeren is niet zijn ding. Hij hing zijn studieboeken aan de wilgen, trok de stoute schoenen aan en begon zijn eigen bedrijf. Het ondernemen pleziert hem, veel meer dan school.

De Vriezenvener begon als broekie van 17,5 jaar van steigerplanken 'wat meubeltjes' te maken. Hij leerde het zichzelf aan. Nu, ruim drie jaar later, is Voordeeltafels.nl een succesvol bedrijf en kan hij het maakwerk overlaten aan zijn twee medewerkers: Jacob Chukri (21) en Lloyd Bouhuis (18) uit Vriezenveen.

Lees ook: Bijna blinde garagehouder blijft innoveren

Hamberg neemt de marketingkant voor zijn rekening - waar dat jaartje mbo wel niet goed voor is. "We zijn met een klein ploegje van drie man en proberen de kosten zo laag mogelijk te houden. Geen grote auto's, geen groot pand. We willen laten zien dat je ook zonder hoge bedragen te vragen een goed product kunt leveren."

Kloostertafels

Het hout importeren ze grotendeels vanuit Frankrijk, in de nieuwe werkplaats in Almelo doen ze verder alles zelf: het zagen, schaven, schuren, lijmen en drogen. Ze zijn vooral gespecialiseerd in de zogeheten kloostertafels: rechthoekige, stevige meubels voor in de woon- of eetkamer, met een houten of een stalen onderkant - wat de klant wil. Maar, benadrukt Hamberg, ze hebben ook andere tafels.

Het gaat het bedrijf voor de wind, kan de 21-jarige Vriezenvener wel stellen. Zo heeft hij net een eigen huisje gekocht, met dank aan zijn onderneming. Dat krijgt niet iedere jongen van zijn leeftijd voor elkaar.

Natuurlijk is Hamberg door schade en schande wijs geworden. Kocht hij een lading teakhout uit Indonesië voor 12.000 euro, bleek de kist waarin het vervoerd werd niet fatsoenlijk afgesloten te zijn. "Op zich was dat heel gaaf spul, dat teakhout. Maar het was uiteindelijk niet rendabel, dat hebben we toen ook ondervonden."

Risico

Zo gaat het vaker, zegt de jonge ondernemer. "Ik kijk gewoon waar vraag naar is. Ja, ook een beetje risico nemen, dat vind ik mooi. Ik ben wat dat betreft al van links naar rechts gesprongen. Je moet het gewoon proberen. Volgens mij ben ik al wel drie keer gevallen, maar ook vier keer weer opgestaan. Belangrijkste is dat je van je fouten leert. En je moet een beetje geluk hebben, natuurlijk."

Wat Hamberg betreft is het bedrijf klaar om door te groeien. "Het zou mooi zijn als we de hele Benelux kunnen voorzien van maatwerk meubels."

Volgens mij ben ik al wel drie keer gevallen, maar ook vier keer weer opgestaan

Jeroen Hamberg, Voordeeltafels.nl