Nieuws Actueel

Dartswinkels scoren goed dankzij WK-gekte

Darts is hot. En helemaal tijdens het WK van dartsbond PDC. Hectische taferelen zoals rond de successen van Raymond van Barneveld eind jaren negentig blijven uit, maar in dartswinkels loopt het storm. Dat schrijft De Stentor.

Noraly Terbijhe & Rudi Hofman 3 januari 2017

Darten

Martine Rook runt samen met haar man sinds twee jaar de dartswinkel Rook Darts in Zwartsluis. Elk jaar rond het WK ziet ze de verkoopcijfers door het dak schieten. "Het eerste jaar wisten we niet wat ons overkwam. Binnen een week draaiden we makkelijk een maandomzet. Dit jaar is het niet anders en het feit dat er een Nederlander in de finale stond, bevordert de koop alleen maar meer. Het is trouwens niet zo dat we alleen maar Van Gerwen-pijlen verkopen. Vaak komen mensen wel naar de winkel om die pijltjes te proberen, maar ontdekken ze ter plekke dat een andere pijl toch beter bij hen past."

Finaledag

Op de finaledag van het WK is het druk bij Dibo Darts & Biljart Speciaalzaak in Deventer. "Toen Barney twee keer achter elkaar kampioen werd stonden ze hier vanaf de deur tot boven bij de dartspullen en terug naar de kassa's in een lange rij'', zegt mede-eigenaar Marcel Diks. "Het begint nu wel drukker te worden maar de ervaring leert dat de zaterdag na een WK altijd de drukste dag is."

Toch had Diks maandagochtend al een kleine zeventig online-bestellingen klaargemaakt. ,,Die variëren van een setje flights (pijlstabilisatoren, red.) tot een complete dartuitrusting. Er was zelfs een bestelling uit de Verenigde Arabische Emiraten.'' Van de Nederlandse finalist Michael van Gerwen ('MvG') heeft Diks alleen al zo'n twaalf verschillende setjes pijlen liggen.