Nieuws Actueel

De 13 must reads van 2017

Aanbevolen door de redactie. Een overzicht van onze beste stukken van het voorbije jaar die je wat ons betreft gelezen moet hebben.

De Ondernemer | Foto: Johanna Baptist 21 december 2017

Must Reads deondernemernl 2017 stukken

1. Multimiljonair Ben Mandemakers en de boze buitenwereld

De gedeponeerde jaarcijfers van De Mandemakers Groep geven niet de werkelijkheid weer, omdat de keukenboer aan zijn privacy hecht. Eigenaar Ben Mandemakers gruwt van een vechtende verkoper en boze klanten, maar volgens hem heeft men zijn bedrijf alleen op de korrel omdat het marktleider is.

2. Duncan Stutterheim verdiende 33 miljoen en scoort nu met feesttoren A'DAM

'Voor de Ondernemer, toch?" vraagt Duncan Stutterheim aan het begin van het interview. ,,Nou, dan moet je mij hebben, want ik bén ondernemer." Dat zal niemand ontkennen die het ongekende succes van zijn dance- en mediabedrijf ID&T kent. Maar toch. Stutterheim is geen standaardondernemer. ,,Ik kan niet als een Heineken of Unilever een trend oppikken en erop inspelen. Via mijn dochters zie ik wel wat de huidige trends zijn, maar ja, dat komt dan toch niet van mij. Ik wilde destijds dance-evenementen organiseren, en daarmee heb ik een trend gezét."

3. 80-jarige onderneming van familie Eilers met internationale als Buckingham Palace en Louis Vuitton

Het in Kessel gevestigde Neptunus is gespecialiseerd in tenten voor grootschalige evenementen en demontabele gebouwen en bestaat dit jaar tachtig jaar. Bij het bedrijf, dat ook vestigingen heeft in Engeland, Duitsland, België, Frankrijk, Oostenrijk en Polen, werken zo'n driehonderd mensen. Het heeft een omzet van bijna 65 miljoen euro, en is al decennialang winstgevend.

4. Marco Aarnink (oprichter Drukwerkdeal): ‘Er is een war on talent aan de gang

Marco Aarnink (32) verkocht in 2014 zijn bedrijf Drukwerkdeal.nl. Nu zoekt hij opnieuw een gat in de markt. ‘Als je echt iets wilt en je werkt er hard genoeg voor, komt daar iets goeds uit.’ Deel 5 in de serie De Ondernemer Eregalerij ter gelegenheid van de Week van de Ondernemer die op 9, 10 en 11 mei wordt gehouden. In de serie praten prominenten over hun ondernemerschap en dragen ze drie ondernemers aan die zij bewonderen.

5. Ondernemerslessen van Marktplaats-miljonair Bob Crébas: duurzaam en rendabel

Op school werd Bob Crébas (1951) verteld dat geen enkele werkgever hem ooit zou aannemen. ‘Vanaf dat moment wist ik: ik moet het zelf doen’. Wat begon vanuit idealen, groeide uit tot een succesvolle business. Toen Marktplaats in 2004 voor 225 miljoen werd verkocht aan eBay, werd Crébas in één klap miljonair. ‘Terwijl ik geld verdienen altijd het moeilijkst heb gevonden.’

6. Jonge brouwer maakt wielerbier Kwaremont groot met slimme marketing

Van vergeten blond met rommelig etiket naar succesvol wielerbier in de schappen van Albert Heijn. Hoe een ambachtelijk bier groot wordt dankzij slimme marketing, geleerd bij Heineken.

7. Marijke Horstink: haar HappyNurse groeit in nieuwe markt naar 30 miljoen omzet

Marijke Horstink gaf haar baan als bankdirecteur op om een eigen uitzendbureau in de zorg te beginnen. Het concept van HappyNurse: zorgverleners blij maken met werk dat past en perspectief biedt. De overstap op franchise met een compagnon en het aanboren van een lucratieve nieuwe markt bleken meesterzetten.

8. MotorKledingCenter: veranderde strategie leidde tot 70 procent groei en omzet van 7,5 miljoen

Met een moderne webshop en fris videomarketingconcept blies Mark Bos (28), CEO van MotorKledingCenter, het bedrijf nieuw leven in nadat het op de afgrond balanceerde. De onderneming laat nu indrukwekkende groeicijfers zien.

9. Henny Westland: ‘Wij zijn de enige goede merkenbouwers in kaas’

Henny Westland (49) staat sinds 2012 aan het hoofd van de Westland Kaas Groep in Huizen. ‘Ik heb het bedrijf helemaal op de kop gezet.’ Deel 4 in de serie De Ondernemer Eregalerij ter gelegenheid van de Week van de Ondernemer die op 9, 10 en 11 mei wordt gehouden. In de serie praten prominenten over hun ondernemerschap en dragen ze drie ondernemers aan die zij bewonderen.

10. Wat je moet weten voordat je een sollicitatiegesprek voert

De Spaanse vliegtuigmaatschappij Iberia heeft deze week een boete van 25.000 euro gekregen omdat een zwangerschapstest onderdeel uitmaakte van de sollicitatieprocedure. Ook bij Nederlandse ondernemers is niet altijd bekend wat de regels zijn met betrekking tot het aannemen en afwijzen van personeel. Deze dingen mag je niet – of juist wel - vragen aan potentieel personeel.

11. Zo leidt Zakenvrouw 2017 Elske Doets haar reisorganisatie

Weinig mensen begrepen Elske Doets toen zij zestien jaar geleden, na een studie Nederlands recht, de reisorganisatie van haar vader Jan Doets overnam. Ondanks de crisis liet zij het bedrijf groeien, en begin 2017 werd zij tot zakenvrouw van het jaar 2017 benoemd. Nu snappen ze het wel.

12. Bas van der Veldt: zo motiveert AFAS medewerkers en behaalt het bedrijf 107 miljoen omzet

Bas van der Veldt deed woensdagochtend tijdens de Week van de Ondernemer in Rotterdam een deel van de opvallende HR-strategie van automatiseringsbedrijf AFAS uit de doeken. Met deze zes tips til je jouw bedrijf naar een hoger niveau.

13. Allard Droste laat medewerkers zelf over miljoenen beslissen

Weg met vaste werktijden, functieprofielen en beoordelingsgesprekken. Ondernemer Allard Droste werkt met zijn snelgroeiende bedrijf Aldowa vanuit een cultuur van eigen verantwoordelijkheid en volledig vertrouwen. Het gevolg: medewerkers beslissen zelf over miljoenenopdrachten en zijn vrijwel nooit ziek.