Nieuws Actueel

De 5 ondernemerslessen van Sir Richard Branson

Van dyslectische school-dropout naar baas van een wereldwijd zakenimperium. Sir Richard Branson is een inspiratiebron voor veel ondernemers. Hij sprak dinsdag voor 7000 zakelijke professionals tijdens het Inspiration 360 event in de Ziggo Dome in Amsterdam. 5 ondernemerslessen van de Britse Virgin-miljardair.

Bram de Vrind | Foto's William Rutten 5 oktober 2016

Richard branson inspiration 360 ondernemerslessen 1065

%VIDEOWIDGET%

1. Durf te delegeren.

"Op mijn vijftiende stopte ik met school en begon een magazine dat campagne voerde tegen de Vietnamoorlog. Ik ben dyslectisch, dus moest mensen zoeken die wél konden schrijven. Mensen die beter waren dan ik. Ik heb mezelf sindsdien altijd omringd met geweldige mensen en hen veel vrijheid gegeven."

2. Onderneem met overtuiging.

"Succesvol ondernemen begint met de overtuiging dat jouw businessidee vele malen beter is dan dat van de gevestigde orde. Waarom we als Virgin Atlantic met één vliegtuig konden opboksen tegen British Airways dat 300 vliegtuigen had? Omdat we veel beter waren dan hen!"

(Tekst gaat verder na de foto)

3. Plezier is belangrijk.

"We begonnen Virgin Atlantic in de jaren '80 met als doel vliegen een plezier te maken. Met in flight entertainment in alle klassen - we waren daarmee de eerste - en een crew die houdt van hun werk. Onze toestellen krijgen geen saaie type-aanduidingen, maar namen als 'Pretty Woman' en 'Birthday Girl'."

4. Investeer tegendraads.

"In slechte tijden hebben we uitgebreid in plaats van bezuinigd. Of deze aanpak de sleutel is tot mijn succes? Geen idee. Maar het is wel leuker ondernemen! Doctor Yes is mijn bijnaam. 'Ja' is veel leuker dan 'nee'."

5. Screw it just do it!

"Als je een businessidee hebt dat de moeite waard is, ga ervoor! Veel mensen zijn bang om hun zekere baan te verruilen voor ondernemerschap. Maar je krijgt er zoveel vrijheid en grootse mogelijkheden voor terug. Er is geen betere weg dan gewoon te beginnen."

Gerelateerde artikelen:

Richard Branson inspireert ondernemersOndernemer, durf stevig te gokken, en andere ondernemersadviezenVideo: 'Branson is altijd mijn voorbeeld geweest'Klimaatverandering: 3 ondernemerskansen volgens Al Gore

%VIDEOWIDGET%