Nieuws Actueel

6 handige belastingaangiftetips voor ondernemers

Het moment is weer daar; de belastingaangifte moet gedaan worden. Als ondernemer is dit hét moment om terug te kijken op je successen en verliezen van het afgelopen jaar. Om jouw aangifte zo goed en voordelig mogelijk in te vullen geven wij zes tips en trucs.

De Ondernemer 29 maart 2016

Belastingdienst 7

1. Zorg allereerst dat je administratie op orde isOm zorgvuldig je belastingaangifte te doen is het van belang dat je een goed overzicht hebt van je administratie. Houd daarom netjes een urenadministratie bij voor mogelijke ondernemersaftrek, bewaar alle bewijzen voor de verschillende aftrekposten en zet alle facturen in een net overzicht.

2. Doe de BTW-checkOok is het verstandig om te controleren of je de juiste hoeveelheid BTW hebt betaald. Mogelijk ontdek je bij het opmaken van je jaarrekening dat je te veel of te weinig BTW hebt betaald. Dit moet je aan de Belastingdienst doorgeven. Als je dit voor 1 april doet, voorkom je belastingrente over te weinig betaalde BTW. Geef de correctie van de BTW-aangifte door met het formulier Suppletie omzetbelasting. Kleine correcties (tot € 1000) mag je ook verwerken in je eerstvolgende BTW-aangifte. Dan betaal je ook geen belastingrente.

3. Zelf doen of uitbesteden?Voor veel ondernemers is het verstandig om de aangifte uit te besteden. Dit vanwege de wirwar aan regels. De standaard aftrekposten kennen de meeste mensen wel, maar toch kan er nog veel geld bespaard worden met de wat minder bekende aftrekposten.

4. Reiskosten met ov kun je aftrekkenReis je met het openbaar vervoer naar je werk, dan mag je die kosten aftrekken. Hoeveel hangt af van de reisafstand en het aantal dagen dat je met het openbaar vervoer reist. Je moet in elk geval 10 kilometer reizen om iets terug te krijgen van de fiscus. Ook moet je een ov- of reisverklaring hebben. Zo'n ov-verklaring kun je bij het openbaarvervoerbedrijf krijgen als je een abonnement afsluit.

5. Bedrijfsinvesteringen krijg je ook deels terugHeb je geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen? Je kunt een deel van je investering van de Belastingdienst terugkrijgen door gebruik te maken van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), de Milieu-investeringsaftrek (MIA), de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) en de Energie-investeringsaftrek (EIA).

6. En vergeet vooral je arbeidsongeschiktheidsverzekering nietHet je een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Deze verzekering is voor ondernemers vaak niet goedkoop, maar gelukkig mag je de premie wel aftrekken voor de inkomstenbelasting. De premie valt onder ‘uitgaven voor inkomensvoorzieningen’.

Lukt het je toch niet om voor 1 mei aangifte te doen? Vraag dan voor 1 mei uitstel aan bij de Belastingdienst. Dat kan zowel telefonisch via de Belastingtelefoon (0800 – 0543), schriftelijk of via het beveiligde gedeelte van de website van de Belastingdienst.