Nieuws Actueel

De 7 gouden regels van hotel-adviseur meneer Reimers uit Herrie in de Druiventros

De flamboyante hotelier Willem Reimers, beter bekend als meneer Reimers, neemt in de RTL 4-serie Herrie in de Druiventros samen met Herman den Blijker het gedateerde familiehotel De Druiventros in Berkel-Enschot onder handen. Hoe werd meneer Reimers succesvol hotelier en wat kun je van hem leren? In zijn boek 'De zeven regels van meneer Reimers' beschrijft hij waaraan hij zijn carrière te danken heeft.

Redactie De Ondernemer / MVO 15 november 2017

Meneer reimers herrie in de druiventros rtl hotelier herman den blijker hoofdfoto

Willem Reimers is bekend als sidekick van chef-kok Herman den Blijker in verschillende televisieprogramma’s, waaronder dus Herrie in de Druiventros. Na een jarenlange carrière in de hotellerie richtte hij Reimers Hotel Consultancy op. De regels die Reimers in het boek uiteenzet, zijn de richtlijnen waar hij naar eigen zeggen altijd naar gehandeld heeft. "Het boek gaat niet alleen over etiquette en goede manieren, maar ook over omgaan met medewerkers, meer verkopen, jezelf onderscheiden en kansen zien", aldus meneer Reimers in zijn boek. De zeven gouden regels van meneer Reimers:

Regel 1: Gastvrijheid is geen luxe maar noodzaak

Zit gastvrijheid niet in je? Dan wordt het nooit wat volgens meneer Reimers: "Gastvrijheid begint met oprechte aandacht hebben voor je gast of klant, op een natuurlijke manier." Reimers is aanhanger van de stelling 'de klant is koning en het bedrijf is keizer.' Gastvrijheid staat te allen tijden voorop, maar uiteindelijk bepaal je als hotel, restaurant of winkel zelf waar de grenzen liggen.

Lees ook: Hoe de wijnfamilie Pos uit RTL’s Helemaal Het Einde! zo snel succes boekt

Regel 2: De beste zet is de omzet

Wat zeg jij tegen een klant als hij of zij binnenkomt? Beperk het in elk geval niet tot een simpel 'hallo'. Meneer Reimers schrijft: "Zijn wij samen naar school geweest, hebben wij samen geknikkerd? Niet? Dan is het gewoon 'dag meneer', ongeacht de leeftijd." Volgens de hotelier is het simpel: wie zich welkom voelt, is bereid geld uit te geven. Wees dus eerlijk, ga niet aansmeren en zorg voor een stukje beleving.

Regel 3: Je moet altijd voor een tien gaan

Ga niet voor het grote geld. Een echte ondernemer heeft passie, is een perfectionist en heeft vakkennis. Een goede ondernemer zet zich 150 procent in, kan omgaan met druk en gaat uit van zijn eigen kracht. Voldoe jij aan de eigenschappen die meneer Reimers beschrijft?

Regel 4: Een goede baas geeft het goede voorbeeld

Hoe kies je je personeel en waar moet goed personeel aan voldoen? En wie moet je wel in je team hebben en wie absoluut niet? Aan de hand van verschillende types zoals 'de telaatkomer', 'de meeloper' en de 'klassiek- correcte werknemer' legt Reimers uit waar een goed team aan moet voldoen. En de baas? Die komt ook aan bod: "Geef een compliment als iets goed gaat, maar let op: wel gedoseerd. Als je elke dag zegt dat het een fantastische dag was, werkt het niet meer."

Regel 5: Wees niet bang voor tradities en niet voor trends

Ken het verleden én ga met je tijd mee. Volgens meneer Reimers kun je het belang hiervan aflezen aan de ontwikkeling van het eten. Hoofdstuk 5 beschrijft de geschiedenis van de Nederlandse keuken.

Regel 6: Met ‘nikserigheid’ kom je er niet

V&D komt er niet goed vanaf: "Het enige dat V&D goed heeft gedaan, is food. De La Place-formule is gepikt van het Zwitserse Mövenpick, maar beter goed gejat dan slecht bedacht.” Hoe kan een goede ondernemer zich onderscheiden van zijn of haar concurrent? Meneer Reimers heeft persoonlijke aandacht, service, een specialiteit waarmee iemand zich kan onderscheiden en klantenbinding hoog in het vaandel staan.

Regel 7: Een T-shirt is ondergoed

Hoe heurt het eigenlijk? Om te beginnen met goede manieren, etiquette en de juiste kleding. Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn: "Ik kan het niet genoeg benadrukken: etiquette gaat – naast de praktische regels – altijd om common sense, gezond verstand. Vraag je altijd af: wat vind ik zelf prettig?"

Herrie in de Druiventros

De familie Mutsaers bestiert al zo’n 40 jaar hotel De Druiventros. De toekomst van het familiebedrijf staat op het spel, want op een steenworp afstand wordt een nieuw, groter en luxueuzer Van der Valk hotel uit de grond gestampt. Pater Familias Ad kwakkelt met zijn gezondheid en samen met zijn vrouw Mieke moet hij het roer uit handen geven. Dochter Janny en schoonzoon Rob, die de dagelijkse leiding al hebben, staan te trappelen om het hotel helemaal over te nemen en de ouderwetse uitstraling eens flink aan te pakken. Vier kapiteins op één gedateerd schip die zowel elkaars advies als dat van Herman en meneer Reimers in de wind slaan. Hoe lang kan dat goed gaan?

Wie zich welkom voelt, is bereid geld uit te geven

Hotelier meneer Reimers