Nieuws Actueel

De armoede steeds vaker plots, na faillissement

Een op de acht Nederlandse kinderen loopt inmiddels het risico op te groeien in armoede. Voor het vierde jaar op rij is hun aantal gestegen, van 314.000 in 2010 naar 421.000 in 2014, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens stichting Leergeld, dat ondersteuning biedt aan gezinnen met lage inkomens, is een dalende trend nog niet in zicht, schrijft het AD.

Laurens Kok 10 mei 2016

Armoedeaction

Vooral kinderen die opgroeien in de provincie Zuid-Holland lopen het risico dat er te weinig geld is voor een schoolreisje, sportlessen of een verjaardagsfeestje. Met een kans van een op zeven zijn zij slechter af dan kinderen in andere provincies.

UtrechtIn Utrecht is het risico op armoede met minder dan 10 procent relatief het kleinst.

Als maatstaf voor armoede hanteert het Centraal Bureau voor de Statistiek de lage inkomensgrens. Die ligt voor een paar met twee kinderen op 1920 euro per maand. Deze gezinnen moeten dikwijls rondkomen van een uitkering en hebben daarom vaak geen geld voor vakantie of geregeld nieuwe kleren. In een op de zes gevallen ontbreekt het de kinderen aan goede verwarming.

Niet-WestersKinderen van niet-westerse komaf lopen een groter armoederisico dan andere kinderen: een op de drie groeit op in een gezin met een laag inkomen.

Stichting Leergeld ziet de hulpvraag voor kinderen in armoede nog altijd doorstijgen, ook nu het economisch herstel zich heeft ingezet. Vorig jaar klopten er ruim 77.000 gezinnen aan voor hulp, dit jaar verwacht de stichting uit te komen op 84.000 hulpverzoeken.

FaillissementDe armoede manifesteert zich volgens de stichting niet alleen bij uitkeringsgerechtigen, maar steeds vaker ook bij gezinnen die plots financieel in de knel zijn gekomen, door bijvoorbeeld een echtscheiding of een faillissement.