Nieuws Actueel

De B.V. Humberto Tan draait op volle toeren

Humberto Tan is overal. Naast zijn dagelijkse optreden bij RTL Late Night heeft hij zijn eigen succesvolle kledinglijn. Hij is geestelijk vader van het grootschalige dansevenement Let’s Dance. En hij is in te huren als dagvoorzitter. Humberto Tan is een merk geworden. Waar verdient de RTL-coryfee precies zijn geld mee?

Gijs van der Sanden | Beeld: ANP 6 juni 2017

Humberto Tan

Volgens de roddelbladen rommelt het momenteel in Tans privéleven, maar zakelijk ging het hem de afgelopen jaren voor de wind. Hij kreeg zijn eigen talkshow bij RTL, werd Omroepman van het Jaar, ontving een Zilveren Televisie Ster én een Sonja Barend Award.

Vermogen

Verandert alles wat hij aanraakt in goud? Quote schatte zijn vermogen begin 2016 op ongeveer een half miljoen. Bij de berekening is gekeken naar Tans vermogen in zijn eigen holding. Daar is vervolgens de onderwaarde van zijn villa in Amstelveen vanaf getrokken. Het bedrag is echter moeilijk te checken en gebaseerd op inmiddels verouderde cijfers.

Lees ook: Kickbokskoning en zakenman: hoe Rico Verhoeven zijn geld verdient

Schnabbels

Wat vaststaat, is dat Tan niet stilzit naast zijn baan als talkshowhost bij RTL. Sterker nog: hij staat bekend om zijn schnabbelgedrag. “Er is geen ontkomen aan: de Humbertoficering van de maatschappij is een feit geworden,” schreef televisiecriticus Jean Pierre Geelen toen Tans meubellijn vorig jaar werd gepresenteerd.

RTL Late Night

Tans core business. In tegenstelling tot de publieke zenders zijn commerciële zenders niet verplicht hun jaarlijkse begroting naar buiten te brengen. Wat Tan precies verdient met zijn aanstelling bij RTL is daarom niet duidelijk, maar weinig zal het niet zijn. Ter indicatie: zijn RTL-collega Johan Derksen harkt met twee avonden Voetbal Inside per week op jaarbasis een half miljoen binnen. Dat bevestigde hij eind vorig jaar in 5 Jaar Later.

De Humbertoficering van de maatschappij is een feit geworden

Jean Pierre Geelen, televisiecriticus

Meubilair

Niet veel BN’ers kunnen zeggen dat er een complete meubellijn naar ze is vernoemd. Tan ging vorig jaar een samenwerking aan met meubelfabrikant Prominent, en daar is de Humberto collectie uit voortgekomen: een serie stoelen om in te relaxen. Net als bij zijn kleding staat elegantie daarbij voorop.

Let’s Dance

Tan is de geestelijk vader van Let’s Dance: het dansspektakel dat vorig jaar voor de tweede keer in Ziggo Dome werd gehouden. Het feest is ontstaan doordat zijn gelijknamige cd-box zo goed aansloeg. “Het was heel snel een gouden plaat. Daar zijn er echt veel van verkocht. En als duizenden mensen die muziek kopen, dan willen ze er vast ook wel op dansen, was mijn gedachte,” zo vertelde Tan hierover in het AD.

Dagvoorzitter

Tan is ook in te huren als dagvoorzitter, interviewer of discussieleider. Op verschillende websites worden zijn diensten aangeboden. Prijs op aanvraag, maar zo’n dagje levert volgens ingewijden al gauw zo’n zes a zevenduizend euro op.

Kleding

Tan houdt van mooie kleding en is zelf altijd onberispelijk gekleed. In 2004 startte hij zijn eigen kledingmerk Humberto Tailored For Excellence. Hij positioneerde het merk twee jaar geleden opnieuw door een samenwerking met Van Gils aan te gaan. “Ik wilde naar een hoger segment, met net wat mooiere stoffen, nét iets luxer,” zegt hij bij de lancering tegen Metro. Het lijkt goed te gaan met het bedrijf. Huta Holding B.V. zou in 2015 een vermogen hebben van 1,1 miljoen euro, meldt de website Bekende Buren.

Met zijn kledinglijn is hij ook samenwerkingen aangegaan met Hans Anders, waarmee hij een brillencollectie ontwikkelde, en Omoda, dat resulteerde in een schoenenlijn.

Lees ook: Zo draait kledingbaas Floortje Dessing een miljoen omzet

Commercials

Unox, Gillette, de Rabobank – een greep uit de merken waarvoor Tan te zien was in een reclame. Die klus voor de Rabobank leidde tot zijn vertrek bij BNR Nieuwsradio, waar hij zijn eigen ochtendshow had. BNR vond de commerciële klus niet te combineren met zijn journalistieke werk. Tan was daar niet rouwig om. “Er zat veel voor mij in. Ik werd er heel erg goed voor betaald, ik mocht ervoor naar Brazilië gaan en ik kon bovendien de taal leren,” zo vertelde hij in een interview met Privé.