Nieuws Actueel
De Britten jagen hun investeerders weg
Voor het Verenigd Koninkrijk (VK) dreigt een terugkeer naar het tijdperk voor Thatcher, betoogt topeconoom Sweder van Wijnbergen in het AD. Het was toen een langzaam verarmend land, met verziekte verhoudingen en veel protectionisme. Uiteindelijk zijn ze er bovenop gekomen, dankzij hun toetreding tot de EU.

Investeerders trokken naar Groot-Brittannië omdat het toegang gaf tot de Europese markt. Dat is dadelijk niet langer het geval. De buitenlandse investeringen zullen opdrogen. Dat geld kan het VK niet missen. Ze hebben een handelstekort van 7 tot 8 procent. Dat tekort wordt gefinancierd door buitenlandse investeringen. En nu jagen ze die investeerders weg, onbegrijpelijk.
RatingDe eerste klap hebben de Britten al gekregen. Het pond is met 10 procent in waarde gedaald. Dat betekent dat de koopkracht van de lonen ook 10 procent daalt. En dat is niet alles. De kredietbureaus hebben aangegeven de rating van het VK te verlagen. Dat betekent dat de rente omhoog zal moeten om geld aan te trekken om de tekorten te dekken.
FrankfurtDe gevolgen voor the City, het financiële hart van Londen, zullen ook groot zijn. Ik kan me niet voorstellen dat de eurogerelateerde geldhandel daar blijft. Want er is dan geen Europees toezicht meer op. Dat betekent dat de helft van de activiteiten verdwijnt. Het is nog niet te zeggen wie daarvan profiteert. Dat kunnen Parijs of Frankfurt zijn, maar ook Ierland.
RecessieNederland zal door de Brexit relatief zwaar getroffen worden. Het VK is na Duitsland en België het belangrijkste exportland voor Nederland. Maar vooralsnog zal er niet veel veranderen. Als het VK in een recessie terechtkomt zullen de gevolgen groter zijn. De rest van Europa zal nog minder merken van de aanstaande Brexit. De export van het VK naar de rest van Europa is maar 4 procent. Dat heeft geen noemenswaardige impact. De grote verliezers zijn de Britten.