Nieuws Actueel

De buurtkroeg is uit de gratie

Eric van den Outenaar 11 januari 2016

Kroeg Horeca Concurrentie

Cafés zijn momenteel de grote verliezers in horecaland, meldt De Volkskrant. Waar restaurants en hotels herstellen van de economische crisis, blijven caféhouders ver achter. Dat meldt het CBS vandaag. Vooral de vertrouwde, oude buurt- en dorpscafés kwijnen weg in de fellere concurrentiestrijd.

"Cafés zijn relatief laat begonnen met innoveren, waardoor ze nu achterop lopen", zegt een woordvoerder van Horeca Nederland over de kroegendepressie. De strijd om klanten is in de nasleep van de economische neergang feller geworden. Een deel van de kroegen blijft hangen in het verleden. In plaats van te vernieuwen verhogen ze alleen maar de prijzen.

Ze hebben extra last van strengere wetten, weet de brancheorganisatie. Eerst was er het rookverbod, daarna kwamen er allerlei andere nadelige maatregelen, zoals de verhoging van de leeftijdsgrens voor het schenken van alcohol. Ook mogen sportverenigingen in sommige gemeenten sinds kort tot in de wat latere uurtjes alcohol schenken. De voetbal- en tennisclubs zouden daarmee klanten wegtrekken uit het café om de hoek, die meer dan restaurants afhankelijk zijn van de afzet van bier en gedestilleerd als jenever en rum.

LimburgPer hoofd van de bevolking heeft Limburg de meeste cafés, Flevoland de minste. Deze provincie heeft wel als enige het aantal kroegen zien toenemen (net 110 stuks). In de provincies Groningen, Drenthe en Limburg daalde het aantal cafévestigingen het hardst, met ruim 20 procent.