Nieuws Actueel

Ook in Den Bosch verovert de deelauto de stad

Naast SnappCar en Greenwheels krijgt Den Bosch nu ook haar eigen autodeelorganisatie. Paleiskwartier Elektrisch deelt nu alleen elektrische auto's met het bedrijfsleven. Vanaf de zomer komen de auto's ook voor wijkbewoners beschikbaar schrijft het Brabants Dagblad.

Emma Peters 29 maart 2016

Autovandezaakgebruikersovereenkomstwhitepaper1065

"In het Paleiskwartier is de verkeersdrukte groot. Elke ochtend staan er bijna overal files", vertelt Marc Graetz, manager van Paleiskwartier Elektrisch. "De wijk wordt steeds groter. Er wonen vierduizend mensen en daarnaast komen veel werknemers van bedrijven op het Paleiskwartier met de auto. De gemiddelde auto staat 23 uur per dag stil. Dat is hartstikke zonde", vindt Graetz. "Auto's delen is de perfecte oplossing voor de verkeersdrukte in onze wijk."

Het bedrijf begint met de verhuur aan de bewoners van Huis den Bosch, die de parkeerplaats delen met Brabant Water. "We willen de auto's die Brabant Water na vijf uur en in het weekeinde niet gebruikt aanbieden aan de bewoners", vertelt Graetz.

Na deze 'test' is het de bedoeling dat steeds meer bewoners van het Paleiskwartier de auto's van de bedrijven gebruiken buiten de tijden dat er zakelijk mee gereden wordt.

Prijs

Graetz streeft ernaar dat de kilometerprijs nog lager wordt. "Hoe meer gebruikers we hebben, hoe goedkoper. Het zou mooi zijn als we zo veel huurders hebben dat we de auto's kunnen aanbieden voor dertig cent per kilometer. We hebben nu tien auto's. Wan- neer het gebruik van de deelauto's groeit, zullen er in 2018 zo'n honderd staan."

In 2011, de beginjaren van Paleiskwartier Elektrisch, merkte Graetz dat niet alles lekker verliep. "Sommigen vergaten de auto's na gebruik op te laden. Daardoor zat de volgende gebruiker met een lege accu. Dat is niet handig. Het is belangrijk om mensen daarvan bewust te maken."

Verdubbeld

Paleiskwartier Elektrisch speelt met het initiatief in op de almaar groeiende vraag naar het deelgebruik van auto's in de stad. Het delen van auto's in de stad is in twee jaar meer dan verdubbeld. Inmiddels zijn er meer dan 1.600 geregistreerde autodelers in de gemeente.