Nieuws Actueel

De dwerg tussen de elektrogiganten

In juni van dit jaar is het precies vijftig jaar geleden dat Johan en Marietje Evers hun eigen bedrijf in wasmachines, elektroapparatuur en onderdelen begonnen aan de Ootmarsumsestraat nummer 12. Alleen Oldenzalers op leeftijd zullen zich mogelijk nog herinneren dat op deze plek de paardenstalling van het toenmalige café Wissink-Bos stond.

Van onze redactie 21 maart 2016

Dwerg kleding frans nikkels

Johan (81) en Marietje (79) wisten door de jaren heen telkens het hoofd te bieden aan de concurrentie van grootwinkelbedrijven, die met lage prijzen de klanten lokten. Johan kon als kleine winkelier niet op prijs concurreren. "Ik zat als een dwerg tussen de elektrogiganten." Dus koos Johan voor een manier van ondernemen die hem op het lijf is geschreven. Dat is een goede service bieden, persoonlijke aandacht voor elke klant en daar bovenop een grote vakkennis, verder de beste Duitse merken en een brede voorraad aan onderdelen. En wat veel van zijn vaste klanten zich ongetwijfeld ook nog zullen herinneren is dat Johan elke aankoop boven de 150 euro beloonde met een doos chocolade in fraai cadeaupapier. "En dat kwam ik persoonlijk bij de klanten thuis bezorgen. Niet om in een goed blaadje te komen, maar gewoon omdat het in mij zit", vertelt Johan. Nog altijd kan hij het niet laten om zijn gasten iets toe te stoppen.

SporadischHij is tegenwoordig nog maar sporadisch aan de Ootmarsumsestraat te vinden, waar hij in zijn beste jaren kon beschikken over twee winkelpanden naast elkaar. Inmiddels zijn de panden weer opgesplitst en is op nummer 12 de nieuwe modewinkel K-Fashion van Karin van Kesteren gevestigd. Nummer 10 is eerder al verkocht en daar worden nu pizza's gebakken. Aan de straatzijde herinnert niets meer aan de tijd dat Johan en Marietje hier een bloeiend bedrijf runden. Aan de achterzijde houdt Johan nog steeds een klein deel van het pand voor zichzelf om een voorraadje onderdelen en wat gereedschap aan te houden. Af en toe wordt hij nog gebeld door trouwe klanten die zijn hulp inroepen voor een reparatie of die een vraag op technisch gebied hebben.

Johan zegt dat hij veel te danken heeft aan zijn vrouw Marietje, die jarenlang de winkel voor haar rekening nam. Zij haalde daarvoor het middenstandsdiploma, terwijl Johan vakdiploma's haalde. Zo had hij de handen vrij om apparatuur af te leveren en al het service- en reparatiewerk te doen.

LevenswerkAlweer een flink aantal jaren wonen Johan en Marietje aan de Thijsniederweg met uitzicht over het groen. Een enkele keer zal hij nog even achterom komen naar de Ootmarsumsestraat, want loslaten kan hij zijn levenswerk nog niet. "We willen onze klanten ook hartelijk bedanken voor de afgelopen jaren."