Nieuws Actueel

De e-bike is business geworden

De elektrische fiets is vaker in het verkeer te vinden. Dat biedt mogelijkheden, aldus BN De Stem.

Martijn Schraven 22 februari 2016

E bike elektrische fiets xperience jaarbeurs fietsned

De e-bike is zijn oubollige imago verloren. In het straatbeeld zijn ze al bijna niet meer weg te denken en afgelopen weekend dook er al eentje op in het SBS6 tv-programma Wegmisbruikers.

Nieuwe marktOnlangs verschenen berichten in de media dat verschillende leasemaatschappijen de e-bike in hun assortiment willen opnemen. Als alternatief voor de leaseauto bij woon-werkverkeer.

Het Oosterhoutse bedrijf Fietsned staat vooraan in de rij om een nieuwe markt te ontginnen. Wat de ANWB en routemobiel zijn voor auto's, wil Fietsned voor e-bikes worden. Directeur Martin Leemans: "We kunnen nu zo'n honderd servicemonteurs inzetten en hebben dertig mobiele fietswerkplaatsen op de weg. Verspreid door heel Nederland."

AmbitieusDe e-bike markt groeit, maar er zijn nog wel hobbels te nemen, vertelt Leemans. "Bij veel lease- maatschappijen zit het idee nog in de ontwerpfase. Denk aan een organisatie die e-bikes voor pizzabezorgers wil aanschaffen en pak daarnaast een aanvraag voor een thuiszorgorganisatie. Je kunt je voorstellen dat er nogal een verschil in zit in het opstellen van een risicoprofiel. Zeker in combinatie met het onderhoudscontract."

Maar zolang de markt blijft groeien en áls de leasefiets eenmaal gevonden wordt, is Leemans ambitieus. "We zullen de mouwen opstropen en zien wel waar het schip strandt. Al is die uitdrukking in dit verband misschien wat ongelukkig."

FietssnelwegenEen belronde langs leasemaatschappijen in de regio leert dat er inderdaad nog geen overdaad is aan te leasen e-bikes. TB-Lease, een bedrijf dat de elektronische fietsen wel aanbiedt, laat weten er in de praktijk nog geen verleased te hebben.

Brancheorganisatie BOVAG heeft er recent bij de overheid op aangedrongen woon-werkverkeer per e-bike aantrekkelijker te maken. Onder andere door het aanleggen van zogenoemde fietssnelwegen. En het verbreden van bestaande fietspaden. Dit is nodig vanwege het verschil in snelheid tussen gewone fietsers en elektronisch ondersteunde fietsers. BOVAG-woordvoerder Tom Huyskens spreekt in dit verband al over het ontstaan van 'fietsfiles'.

Concrete plannenVooralsnog zijn er zowel in de gemeente Breda als in de gemeente Oosterhout geen concrete plannen in deze richting.

Een woordvoerder van de gemeente Oosterhout zegt : "We lopen daar niet op vooruit. De lobby richting de wetgever is nog maar net begonnen. Voordat er dan landelijke wetgeving is, zijn we misschien al wel een paar jaar verder."

JeugdOverigens: de jeugd mag de fiets dan hip gaan vinden, het is (nog) niet zo dat de fietsenstallingen van middelbare scholen er vol mee staan. Op het Bredase Nassau-college staan er volgens de conciërge 'enkelen'.

Rector Ron Speetjens denkt dat de aanschafprijs in relatie tot de manier van fietsen die kenmerkend is, of kan zijn, voor pubers hier een rol in kan spelen. "Stoeprandje op en stoeprandje af gaan. Ik kan me voorstellen dat ouders daardoor wat terughoudend zijn."

Band plakkenAäron Gulickx (16) is wél zo'n jongere met een e-bike. Elke dag komt hij ermee van Meerle (B) naar de Praktijkschool in Breda. "Ik zou normaal een scooter krijgen. Maar je hoort wel eens over ongelukken. En mijn moeder is dan zo'n type die zich dat heel erg aantrekt. Thuis hadden we twee e-bikes en daarvan heb ik er eentje gekregen."

De noodzaak van een mobiele fietsenmaker zoals Fietsned kan hij wel onderkennen. Zelf een achterband plakken kan - vanwege de aangesloten elektra - niet. "Als je lek wil rijden, rij dan je voorwiel lek."