Nieuws Actueel

De gebroeders Van der Geest vervullen een pioniersrol in duurzaamheid

Dick en Bas van der Geest zijn zo ongeveer de verpersoonlijking van duurzame innovaties in Twente. Daar waar Dick zich bezighoudt met de nieuwste procesinnovaties op het gebied van resultaatgericht samenwerken en vastgoedonderhoud, ontwikkelt Bas de nieuwste materialen en hij kijkt continu naar mogelijkheden van ‘groene’ (uit)vindingen. Deel 12 in de serie Twente Duurzaam.

Van onze redactie 23 november 2016

Van der geest

Gebr. Van der Geest schilder- en vastgoedonderhoud uit Enschede mag met recht het duurzame geweten van onze regio Twente worden genoemd. Het bedrijf is gevestigd op een ‘groen’ industrieterrein en maakt voor transport gebruik van honderd procent elektrische bedrijfswagens. Als erkend leerbedrijf geven zij leerlingen bovendien een kans zich te ontwikkelen tot volwaardige Meesterschilders om daarna blijvend duurzaam te worden ingezet. Niet voor niets heeft het bedrijf al de Pioneer Innovation Award gewonnen. “Als meest vernieuwende opdrachtnemer in de bouw,” zegt Bas van der Geest.

Goed ‘vaderschap’

Door de aderen van Bas stroomt nog net geen groen bloed, maar veel scheelt het niet. Zo produceert en verkoopt hij met zijn familiebedrijf sinds 2010 eigengemaakte verf op basis van lijnolie, afkomstig van de natuurlijke vlasplant. Daarmee appelleert hij ook aan zijn ‘goede vaderschap’ als werkgever. “Ik wil het liefst een zo prettig mogelijke werksituatie voor mijn schilders,” zegt hij, “en deze verf bevat nu eenmaal veel minder schadelijke oplosmiddelen voor de gezondheid.”

Vooruit naar vroeger

De beslissing om over te stappen op authentieke lijnolieverf kwam voort uit de filosofie van een van zijn vroegere werknemers, de antroposofisch ingestelde Kees Rolsma. “Met zijn ambachtelijke, traditionele wijze van denken en handelen kwam hij als eerste met lijnolieverf op de proppen,” memoreert Van der Geest. “In 2010 ben ik een MVO-verslag gaan maken en mij in de geschiedenis gaan verdiepen, en wat blijkt: tot 1950 werd er altijd geschilderd met lijnolieverf afkomstig van vlaszaad, pas daarna kreeg het chemisch gemak de overhand. We gaan nu dus terug, of beter gezegd, vooruit naar vroeger.”

Octrooi

Rolsma bestierde tijdelijk zijn eigen bio-ecologische schildersbedrijfje, maar toen hij de VUT-gerechtigde leeftijd naderde, nam Van der Geest dat over. “We zijn zelf ook vlas gaan telen, onder meer op de Usseler Es. Letterlijk hier aan de overkant. Puur natuur, mooi toch!” Als Van der Geest met een potentiële klant of opdrachtgever om tafel zit, vraagt hij standaard naar de definitie van duurzaamheid in relatie tot de verf die hij levert. “Opdat we niet langs elkaar heen praten. Voor mij is duurzame verf de verf die gemaakt is uit herwinbare grondstoffen uit de levende natuur.”

Bewaargel

Innovatief als hij is, heeft Van der Geest meer ‘groene’ pijlen op zijn boog. Om het gebruik van verfkwasten terug te dringen en te verduurzamen, ontwikkelde hij een speciale bewaargel, waarvoor het octrooi inmiddels binnen is. “Het gaat om een natuurlijke, watergedragen en geurloze gel, die de duur van de verfkwast nadrukkelijk verlengt,” zegt hij. “Na gebruik van de kwast stop je hem in de gel en sluit je hem luchtdicht af. Een duurzame oplossing die overal in de wereld aanslaat. De gel is in Nederland nu ook verkrijgbaar, bij de bouwmarkten en doe het zelf-zaken.”

Duurzame wandbekleding

Bas van der Geest ontpopt zich steeds meer tot duurzaam uitvinder. Zijn nieuwste creatie: Jeans on the wall. Ofwel: wanddecoratie gemaakt van gerecycleerde jeans en textiel. “Ik dacht bij mezelf, waarom niet mooie, duurzame dingen maken van afgedankte kleding en jeans, om - in het kader van de circulaire economie - nog meer dingen uit de afvalstroom te gebruiken?,” aldus Van der Geest. “Door het uitrafelen, kappen of schredderen van de kleding en het mengen van de daaruit resulterende vezels met bio-based-lijm kom je tot decoratieve wandbekleding. Kunst aan de muur dus. Het idee is inmiddels door de Saxion Hogeschool omarmd. Twee studenten maken er hun afstudeerproject van. ”

Twentse Duurzame Bedrijven

Tijdens het Business Festival op 20 april 2017 maakt De Ondernemer bekend welk bedrijf zich het meest duurzame bedrijf van Twente mag noemen.

> Lees meer over het Business Festival

In de serie Twente Duurzaam verscheen eerder:

> Nieuwe fabriek Jalo Biopellets maakt vanaf 2018 brandstof van afvalhout

> M-Trix helpt zoeken naar soms eenvoudige maatregelen

> Kostenbesparing en milieubewust ondernemen gaan bij TND duurzaam hand in hand

> De zon schijnt altijd bij Schulte energie en techniek