Nieuws Actueel

'De geur van wijn kan mij intens gelukkig maken'

Waarom kiest iemand na een studie geneeskunde van tien jaar, met een mooie baan als fertiliteitsarts, ervoor het ziekenhuis achter zich te laten en zich volledig te richten op een toekomst in de wereld van wijnen. Alice Eddes (50) heeft een eenvoudig antwoord: geur.

Daniëlla Elshof | Foto: Ronald Hissink 27 april 2016

Switch Wijn

"Vanmorgen was ik bij een lezing in Deventer. Terwijl ik daar zat, kwam er ineens een geur voorbij die me terugbracht naar 1997, de geur van citrus op de parfumafdeling van warenhuis Macy's in New York. Op zo'n moment ervaar ik een enorm gevoel van balans en harmonie. Geur kan mij intens gelukkig maken en voor mij zijn geur en wijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het was één van de belangrijkste redenen om een carrièreswitch te maken."

Ziel en zaligheidNa acht jaar als arts wist Alice: hoe mooi haar werk ook was, dit was niet wat ze tot haar pensioen wilde doen. Ze ging haar gevoel achterna, gaf haar baan op en koos voor een toekomst in de wijn.

Natuurlijk ging het om meer dan alleen geur. "Er was ook een heel sterk gevoel eigen baas te willen zijn, te willen ondernemen. In het ziekenhuis was ik een kleine schakel in een grote organisatie. Nu ben ik een grote schakel in een kleine organisatie. Mijn ziel en zaligheid kan ik kwijt in mijn bedrijf Echte Wijnen."

De naam Echte Wijnen is iets van de laatste jaren. Formeel luidt de naam Wineconsultancy. Te zakelijk, besloot ze achteraf. Echte Wijnen zegt waarvoor ze staat: het verkopen van pure wijnen, biologisch en biodynamisch. Geproduceerd met respect voor de natuur, zonder de chemische toevoegingen die veel supermarktwijnen kenmerken.

WijnboodschappenDe liefde voor wijn zat er altijd al in. "Vrienden vroegen mij vaak wijn voor ze in te kopen. Wijnboodschappen doen voor anderen, vanuit dat idee komt mijn bedrijf voort. Het aanbod is zo groot. Wat ik doe, is de selectie maken, zorgen dat iemand thuiskomt met een wijn waar hij blij van wordt, die echt goed smaakt en die ook nog eens gezond voor je is. Maar altijd met mate, te veel wijn is echt ongezond. Ik blijf natuurlijk arts."

Het is Alice' passie en missie mensen 'een echt goed glas wijn' te laten drinken. Haar wijnen komen uit heel Europa, waarbij Frankrijk haar persoonlijke favoriet is. In de afgelopen tien jaar bouwde ze een grote schare trouwe klanten op. Het verschil zoeken tussen echte kwaliteit en marketingbocht, dat vindt ze het leukste. "Drink je eenmaal deze wijnen, dan ben je verpest en wil je niks anders meer. Voor de echte wijnliefhebber bied ik het eindstation."

echtewijnen.nlwineconcultancy.nl