Nieuws Actueel
De grootste YouTubers van Nederland komen uit Twente
Gabriël Isik (22) en Idmon Yildiz (24) waren op het juiste moment op de juiste plaats. De kameraden uit Oldenzaal flansen in 2012 hun eigen muziekkanaal Trap City in elkaar. Nog geen uur later staat het eerste nummer online op YouTube. “En nu zijn we de grootste van Nederland”, zegt Gabriël. Trap City telt 4,8 miljoen abonnees op YouTube en is daarmee groter dan de wereldberoemde DJ Hardwell en de populaire vlogger Enzo Knol. Wie zijn deze grote, maar onbekende YouTubers?

Een mooi succesverhaal, maar de vrienden staan niet te springen om mee te werken aan een interview. Idmon: “We lopen er liever niet mee te koop.” En toch vindt hier op de bank in Oldenzaal vandaag hun eerste, echte interview plaats. Dat is wel even wennen. Gabriël en Idmon leven een mollenbestaan: overdag slapen en ’s nachts aan het werk. “Vaak rol ik nu pas uit bed”, bekent Gabriël in zijn trainingspak. Het is vijf uur in de middag. De laptops staan al klaar op de salontafel. Wat wil je allemaal weten?, vragen ze. Alles, hun hele succesverhaal van A tot Z.
TrapDe YouTubers beginnen bij het begin, bij hun voorliefde voor de muziekstijl trap. Het was vroeger straattaal voor een plek waar drugs werden gedeald, tegenwoordig is trap niet meer weg te denken uit de elektronische dansmuziek. “Trap zit op het ritme van hiphop, maar heeft een lichtere bass en is minder hard.” Het ene na het andere voorbeeld rolt uit hun laptops.Kennen we de hit Harlem Shake nog? “Dat nummer heeft trap weer op de kaart gezet”, zegt Idmon. En sinds die enorme hit in 2012 telt Trap City zo’n 8.000 nieuwe abonnees per dag.
DoorgeefluikGabriël en Idmon zijn op YouTube overigens niet groot geworden als dj’s. “We zijn een promotiekanaal voor deze muziekstijl, een doorgeefluik”, legt Idmon zijn werk uit. Dagelijks struinen ze het internet af naar muzikaal talent en potentiële hits, de toppers plaatsen ze op Trap City. “Het was tricky wat we deden”, vindt Gabriël nu. “We hielden geen rekening met auteursrechten en deden eigenlijk maar wat.” Maar het gelikte YouTube-kanaal, strakke logo en de juiste muziekkeuze vallen in de smaak bij het wereldwijde publiek.
2 Fast 2 FuriousDe Oldenzalers zijn er op tijd bij, want na de Harlem Shake breekt de ‘trap-trend’ echt los. De muziekvideo’s worden nu honderdduizenden en zelfs miljoenen keren bekeken. “Ken je het nummer Get Low van DJ Snake?”, vraagt Idmon. Hij zoekt naar de data op zijn laptop. “Kijk, dat nummer plaatsten we in 2014 op ons kanaal. Niet veel later werd het gebruikt voor de populaire film2 Fast 2 Furious. Bam, toen ging het helemaal los op Trap City.” De teller staat vandaag op ruim 46 miljoen views.
'Mooi salaris'Leuk en aardig alle animo, maar schuift het ook nog wat? De kameraden kijken elkaar aan en lachen. “We hebben echt een mooi salaris”, zegt Gabriël. “Een heel mooi salaris”, vult Idmon zijn vriend aan. “Oké… We zijn groter dan Enzo Knol, maar hij verdient wel meer.” Advertenties vormen de voornaamste inkomstenbron, zo’n vijf euro per 1.000 views is de vuistregel. Maar daar maken de vrienden zich niet druk om. Idmon: “Die advertenties regelt een partij in Londen voor ons. Ze kijken dan naar de demografische gegevens van ons kanaal: waar doet een spotje het goed?”
Wereldwijd kleinTrap City is een waardevol merk geworden, een bedrijf met een miljoenenpubliek. De streamende consument, het publiek dat de video’s online bekijkt, zit voornamelijk in Amerika en Duitsland. Nederland staat niet eens in de top tien. “Trap is hier heel klein, maar we zijn wel het grootste kanaal van Nederland. Dat is wel ironisch”, vindt Gabriël.
Heel de wereld overDe jongens uit Oldenzaal werken samen met grote namen als Universal, Sony en Warner Music Group. “Eerst mochten we de nummers eigenlijk niet plaatsen en nu krijgen we ze gewoon toegestuurd.” En als ze een pareltje voorbij zien komen, vragen ze tegenwoordig wel om toestemming. Gabriël en Idmon leggen contact met labels en artiesten in Los Angeles, bezoeken festivals in Las Vegas, organiseren hun eigen feestjes in Duitsland en werken samen met grote artiesten als Far East Movement. “Daarom leef ik in de L.A.-timezone”, zegt Gabriël met een knipoog.
OpleidingEen ritme dat Idmon zich nog niet kan permitteren. “Ik zit nu in het laatste jaar van mijn ICT-opleiding op het Saxion en probeer zoveel mogelijk colleges te volgen.” Gabriël schudt zijn hoofd. Zodra de euro’s binnenrolden, kapte hij direct met zijn ICT-opleiding op het ROC van Twente. “Dit is waar ik echt mee verder wil.”Op naar LAEen eigen kledingcollectie, nieuwe blogs en grote feesten staan al op het programma, maar er is groter nieuws. “Ik verhuis deze zomer met mijn oom en goede vriend naar Los Angeles, de plek waar het allemaal gebeurt”, zegt hij met een twinkeling in zijn ogen. “Het was mijn droom ooit in mijn leven een keer naar Amerika te gaan en nu ga ik er gewoon wonen.” Idmon geeft zijn vriend een schouderklop. “Twee gewone jongens uit Oldenzaal, wie had dat gedacht?”Bezoek HIER het grootste Youtube-kanaal van Nederland: Trap City