Nieuws Actueel
De juiste werkplekindeling voor een horecakeuken
Waar een keuken thuis vaak gebruikt wordt om voor twee tot zes personen te koken, wordt er in een professionele horecakeuken dagelijks voor honderd of meer personen gekookt. Een aanzienlijk verschil. Om goed te kunnen werken is een juiste werkplekindeling in een horecakeuken daarom van groot belang. Hier vertellen we je graag wat meer over.

Verschillende zonesDe grootte en de indeling van een horecakeuken hangt af van het soort bedrijf en de beschikbare ruimte. Veel horecakeukens werken met verschillende werkplaatsen, zoals een voorbereidingsruimte, een aparte koude en warme keuken, een patisseriegedeelte, een doorgeefruimte en een afwasruimte. Door deze aparte werkplekken voorkom je dat keukenpersoneel elkaar in de weg loopt. Daarnaast is het van belang dat de producten en apparatuur op de plek liggen waar ze gebruikt worden. Op deze manier zorg je voor een praktische indeling en dat werkt altijd het fijnst.
De ideale indelingEr zijn een aantal zaken waar je op moet letten bij het indelen van een horecakeuken. Allereerst moet de indeling overzichtelijk zijn. Dit wil zeggen dat je alle verschillende werkplekken goed moet kunnen overzien. Daarnaast speelt de volgorde tussen de werkplekken een grote rol. Deze moeten namelijk zo zijn dat de koks de bewerkingen achter elkaar kunnen uitvoeren en het eten op logische wijze door kunnen geven aan de volgende kok. Tot slot moet het personeel zo min mogelijk met spullen of gerechten hoeven lopen. Kortom, alle werkplekken moeten efficiënt zijn ingedeeld. Een aantal tips hierbij zijn:
✓ Houd rekening met de werkdriehoek. De werkdriehoek is niet alleen bij horecakeukens een belangrijk element. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar deze keukens voor bij mensen thuis, daar zie je dat er ook bij dit soort keukens rekening wordt gehouden met de werkdriehoek. Zeker in een horecakeuken, waar koks veel tijd doorbrengen, isergonomie en gebruiksvriendelijkheid een must. Met de werkdriehoek wordt de denkbeeldige lijn tussen de spoelbak, de kookplaat en de koelkast, ofwel de meest gebruikte elementen in een keuken, bedoeld. Deze mag voor een ergonomisch gebruik van de keuken maximaal 8 meter bedragen. Omdat er in een grote keuken gewerkt wordt met verschillende zones, worden deze drie elementen niet altijd bij elkaar geplaatst. Voor een grote horecakeuken geldt dan ook dezelfde maatstaf voor de meest gebruikte apparatuur per werkplek.
✓ Plaats de spoelbak naast het fornuis. Een efficiënte indeling betekent ook een veilige indeling. Het is dan ook raadzaam om de spoelbak naast het fornuis te plaatsen. De ruimte hiertussen moet minimaal 60 cm en maximaal 2 meter bedragen. Door de spoelbak naast het fornuis te plaatsen, voorkom je dat hete pannen ver moeten worden verplaatst. De ruimte ertussen zorgt ervoor dat je een pan direct naast het fornuis neer kunt zetten wanneer deze van het vuur wordt gehaald.
✓ Apparatuur op hoogte. Efficiënt koken betekent ook koken met een goede werkhouding. Zorg daarom voor apparatuur op hoogte, zoals een oven en vaatwasser, zodat je niet vaker hoeft te bukken dan nodig is. Voorkom daarnaast dat je hoger dan ooghoogte moet werken.
De ideale indeling voor een horecakeuken hangt af van de ruimte en het aantal verschillende werkplekken. Desondanks is er een gouden regel die op iedere horeca keukenindeling van toepassing is: hoe minder afstanden je af hoeft te leggen, hoe nauwkeuriger er gewerkt kan worden. Als je dit in je achterhoofd houdt, zorg je al snel voor een veilige en efficiënte keukenindeling.