Nieuws Actueel

De commerciële succestunes van Toots Thielemans

Met het heengaan van Toots Thielemans verliezen de lage landen een kenmerkend geluid. De 94-jarige jazzmuzikant was onder muziekliefhebbers vooral bekend vanwege zijn virtuoze mondharmonicawerk, maar ook het grote publiek werd - én wordt - nog bijna dagelijks in aanraking gebracht met zijn muziek. Wat waren de commerciële succestunes van Toots?

Maurice de Zeeuw 22 augustus 2016

Toots thielemans overleden mondharmonica unox

Thielemans, die volgens financieel auteur Thierry Debels goed was voor ruim een half miljoen euro, had internationaal succes. Dat was mede te danken aan de vele melodieën die hij speelde in televisieprogramma's, films en reclames. Dit waren zijn meest succesvolle tunes door de jaren heen.

5. Bluesette

Een eigen compositie. Toots noemde het ook wel gekscherend zijn social-security-number. Dit vanwege de vele royalties die hij ontving van andere artiesten die het nummer vertolkten.

%VIDEOWIDGET%

4. Turks Fruit

Toots was niet alleen een begenadigd mondharmonicaspeler en gitarist, hij kon ook uitstekend fluiten met zijn mond. Op de monumentale soundtrack van Turks Fruit (gecomponeerd door Rogier van Otterloo) floot Thielemans voor de microfoon de bekende tune in. Pa-paaaa-padadadaaaa...

%VIDEOWIDGET%

3. Sesamstraat

Miljoenen kinderen zijn wereldwijd opgegroeid met het televisieprogramma, en in ieder land heeft de melodie wel een eigen bewerking. De originele versie is echter ingespeeld door Toots Thielemans.

%VIDEOWIDGET%

2. Baantjer

Ondanks de grimmige verhalen, bloederige moorden en duistere motieven, brachten de zoete klanken van Toots iedere aflevering van Baantjer weer in een melancholische, Amsterdamse sfeer. Het nummer, Circle of Smiles genaamd, bevat een weemoedige melodie die nog tot in de eeuwigheid blijft rondspoken in harten van alle Nederlanders, mede dankzij het galmende spel van Toots Thielemans.

%VIDEOWIDGET%

1. Unox

Wellicht de commercieel meest ingezette melodie en nog tot op de dag van vandaag, in zowel zomer als winter, te horen op televisie: de muziek van de Unox-reclame. Slechts weinig bedrijven kunnen hun merk zó direct neerzetten met enkele tonen uit een mondharmonica. Unox is het gelukt.

%VIDEOWIDGET%