Nieuws Actueel

De Molenaar is nog steeds druk

Bij onweer boven Dijkerhoek snelt Jan Ulfman (63) naar zijn molen. "Je moet als molenaar altijd alert zijn", stelt de geboren en getogen Dijkerhoeker. Een interview met de molenaar in de Stentor.

Regien Klein Hegeman | Foto: Emiel Muijderman 28 april 2016

Molen dijkerhoek jan ulfman emiel muijderman

>>>Lees het volledige artikel in de Stentor.

Jan Ulfman vierde onlangs zijn 25-jarig jubileum als molenaar van de monumentale molen de Hegeman. Vroeger speelde hij hier nog als klein jochie: "Je kon zo naar binnen want de molen was zo molm als ik weet niet wat." Nu staat hij hier vier dagen per week de molen draaiende te houden. Ulfman ontvangt mensen uit binnen- en buitenland en maalt verschillende soorten graan tot grof meel.

"Het mooiste van molenaar zijn? Dat je de molen laat draaien. Je moet zorgen dat hij in goede conditie blijft. In de wintermaanden moeten de kammen in de was en moet het houtwerk onderhouden worden. Orde en netheid en zijn belangrijk."

Officiële papierenUlfman heeft nooit zijn papieren gehaald voor het molenaarsvak. De Dijkerhoeker is echter zo betrokken geraakt bij de monumentale molen, die bekend staat als de best onderhouden molen in de regio, dat het vak hem op het lijf geschreven lijkt.

Daar horen ook de rondleidingen bij die hij met veel plezier geeft. Bijvoorbeeld aan Australiërs, Chinezen, Japanners en Fransen die vorig jaar een bezoek brachten. "Ik spreek geen woord Engels, maar als ze na afloop de molen uitlopen, weten ze het allemaal", lacht Ulfman. "Ik leg het met handen en voeten uit en ik laat zien wat ik doe."

PensioenOf hij na zijn pensioen molenaar kan blijven, weet hij nog niet. Wel zal hij als vrijwilliger verbonden blijven. "Dat is ook leuk, een beetje ijs verkopen aan de mensen. Of een zakje meel of muesli. Daarnaast mag ik graag op mijn oude Zundapp toeren, fietsen, in de groentetuin werken en ja, af en toe een andere molen bezoeken."

JubileumOok al heeft Jan zijn jubileum al gevierd, tijdens de Nationale Molendag op zaterdag 14 mei zet stichting De Hegeman haar molenaar in het zonnetje. "Want Jan Ulfman is toch het gezicht van de Hegeman", stelt Erik Rensen van de stichting. "We willen hem nog lang niet hoeven missen."