Nieuws Actueel

De Ondernemercafé verzilvert netwerk

De Persgroep organiseerde tijdens Driekleur Challenger Zeeland het ‘De Ondernemercafé’. In twee middagen konden ondernemers van vooraanstaande bedrijven in Zeeland zich laten inspireren door een aantal sprekers en ze konden er, natuurlijk, netwerken.

Mariska den Hartog | Foto's: Mariska den Hartog 4 juli 2016

Ondernemercaf 04

De intentie daarbij was volgens commercieel directeur van De Persgroep Tessa van Waarde niet om een nieuwe businessclub te starten, maar om het bestaande netwerk te faciliteren en te zorgen dat het verzilverd wordt. Ergo: Met elkaar tot concrete afspraken komen. Motiverende speeches en een netwerkspel gaven de aanwezige ondernemers een duwtje in de rug.

Kim LammersVoormalig hockeyinternational Kim Lammers nam de aanwezige ondernemers in vogelvlucht mee langs haar hockeycarrière bij het Nederlands Hockeyteam. Sporten en netwerken hebben veel raakvlakken met elkaar en zij gebruikt haar ervaringen als metafoor in haar presentaties. Kim: “Het gaat om doorzetten, jezelf continu verbeteren, verbinding met je teamgenoten en elkaar inspireren. Hoe doet de concurrentie het? En hoe kunnen we die voor blijven?”

Een inspirerende speech waarin Kim verder vertelde over het realiseren van haar Olympische droom, hoe die in eerste instantie in duigen viel toen ze niet geselecteerd werd door de bondscoach én later toen ze haar voorste kruisband afscheurde. En hoe ze keihard werkte om die droom tijdens de Olympische Spelen in Londen 2012 alsnog in vervulling te laten gaan. Samen met haar team pakte ze de Olympische titel.

Lees verder onder de afbeelding

Intrinsieke motivatie“Olympisch kampioen worden is life changing. Tegelijkertijd werd ik daags na de finale wakker en dacht ik: ‘Is dit het nou?’ Maar ik realiseerde me al snel dat ik in die dertien jaar zó veel geleerd heb. Ik ben gegroeid als mens, ik heb leren omgaan met tegenslag en ik ben mezelf gaan accepteren.”

Nu geniet Kim er erg van om ondernemers met haar verhaal te inspireren en te motiveren. “Als er in de sport iets niet goed gaat, dan vinden we daar met zijn allen wat van. Bij ondernemen ligt dat anders. Dan zeggen anderen niet wat je moet doen. De intrinsieke motivatie moet er zijn. En dan in beweging komen. Dat is heel belangrijk voor ondernemers. Als je niets doet, komen er ook geen opdrachten binnen.”

Lees verder onder de afbeelding

IntentiesDat in beweging komen, daar wist Jan Pieter van Leeuwen van Intenza wel raad mee. Hij nam het tweede deel van de middag voor zijn rekening en moedigde de ondernemers aan ‘de regie te nemen over beweging’. Hoe zet je een netwerkbijeenkomst om in concrete afspraken?

“Intenties hebben is niet voldoende. Mensen moeten in beweging komen. Kijk maar naar goede voornemens, slechts vier procent komt daarvan uit. We hebben wel intenties, maar vervallen snel in oude gewoontes, onbewust gedrag. Zo’n 95 procent van ons brein is gevuld met onbewust gedrag. Je moet invloed proberen uit te oefenen op die andere 5 procent om gedrag te veranderen en iets in beweging te brengen.”

Lees verder onder de afbeelding

NetwerkspelHet aandelenspel dat Jan Pieter introduceerde bracht de deelnemers van het ‘de Ondernemercafé’ deze middag in elk geval in beweging. Iedereen kreeg zes ‘aandelenkaarten’, de bedoeling was zo veel mogelijk aandelen van een soort te verzamelen door middel van het aanbieden van een zaak of dienst aan iemand anders.

Richard van Ruiten van Emté Sligro Food Group was aardig fanatiek en wist zeven aandelenkaarten te verzamelen. “Het zijn soms ludieke aanbiedingen hoor, een rondleiding in het distributiecentrum voor de Vlissingse Bedrijven Club, prijzen beschikbaar stellen voor de tennisclub of contact regelen met marketing en sales.” Maar natuurlijk is er altijd baas boven baas. Dick van Gerwen van Dermateam verzamelde elf kaarten en ging er met de hoofdprijs vandoor: advertentieruimte ter waarde van 2000 euro in de Ondernemer.

Lees verder onder de afbeelding

Jan Pieter gaf tot slot nog enkele uitgangspunten en tips voor netwerken mee:

Netwerken is een lange termijn investering Eerst de klik maken op de relatie, daarna op business Eerst brengen, dan halen Alleen lid zijn is niet voldoende, actief zijn en impact hebben

Hoe proactief netwerken?

Vraag de deelnemerslijst op

Maak een lijstje met mensen die je wilt ontmoeten Spreek minimaal 3 mensen per bijeenkomst Bied minimaal 1 keer per jaar aan om een bijdrage te leveren Stuur nieuwe contacten binnen 1 week een mail of iets persoonlijks toe

Gerelateerde artikelen:

De ondernemers achter Driekleur Challenger Zeeland

Zakelijke omarming met het De Ondernemercafé