Nieuws Actueel
De ondernemerslessen van Tribes-baas Eduard Schaepman
Eduard Schaepman begon op zijn 51ste voor zichzelf. Twee jaar later zit zijn startup Tribes, verhuurder van flexibele kantoorruimte, in de acceleratorfase en is de tweede financieringsronde succesvol afgerond. Eind dit jaar moet Tribes over de twintig internationale vestigingen hebben. Gesprek met een extroverte ondernemer die kind aan huis is in Quote, Stan Huygens Journaal en Business Class. En nu ook aanschuift bij Z in Zaken van RTL Z.

Schaepman (54) twijfelt en valt even stil. Mensen die hem kennen, zullen denken. Twijfelen? Hij? Is hij ziek, deze vleesgeworden netwerker, marketeer, allemansvriend?
Hij laat op zijn smartphone een foto zien van de reclamecampagne voor een nieuwe vestiging in Rotterdam. Op twee stoelen zitten Schaepman en Cornelis Heuckeroth, beter bekend als Gordon, tegen over elkaar, geflankeerd door twee zwarte nomaden. Het zijn leden van de Mursi-stam uit de Omo Vallei in Ethiopië. Mursi wordt het thema van deze nieuwe Tribes-vestiging in de Maasstad met gelijk een vestiging van Blushing, de horecaketen van Gordon, in de plint.
Woede
Kan deze foto wel in een land waar Zwarte Piet zorgt voor een enorme tweedeling en waar over een koe springen leidt tot woedende reacties van de Partij voor de Dieren (PvdD)? ,,Misschien moet ik de twee Mursi-mannen eruit halen,” zegt hij na een momentje. ,,Ik kan de kritiek en opmerkingen wel aan, maar Gordon krijgt dan misschien de wind van voren.”
De opening op Utrecht CS leidde een paar maanden geleden nog tot woede bij PvdD. Schaepman ‘sprong’ toen over een koe, omdat dat een inwijdingsritueel is bij de Hamar, het thema van de Tribesvestiging in de Domstad. Het zou dierenmishandeling zijn. Na een goed gesprek was de koude uit de lucht. ,,Het leverde mij nieuwe inzichten op. Door in gesprek te gaan en mij kwetsbaar op te stellen kwamen we nader tot elkaar.”
Quote 500
Een uur eerder is hij op zijn fietsje aangekomen bij Moeke Spijkstra, de beroemde ‘hangplek’ van menig Quote 500-lid in hartje Blaricum. Zijn onafscheidelijke Stetson siert zijn hoofd. Uiteraard heeft hij een pak aan in een gekleurd schaakbordmotief en is hij verder afgekleed met blinkende punters aan de voeten. Zonder schroom: ,,Ik hou van aandacht op mijzelf. Ik ben een ijdele man, daardoor trek ik mensen aan en stoot ze af. Door mijn gedrag heb ik een bepaalde reputatie, daardoor komen de relaties en ontstaan uiteindelijk de zaken.”
Betere ondernemer
Op deze vrijdagochtend is bruine kroeg Moeke Spijkstra vaak zijn kantoor. Hij houdt speciaal deze dag vrij om nieuwe mensen te leren kennen. Contacten is de brandstof waar de mensch Schaepman op loopt. Eduard kent Eduard – auteur van dit artikel - nog niet dus eerst wil hij alles van mij weten. ,,Elkaar eens goed in de poppetjes van de ogen kijken,” zal hij nog vaak tijdens het gesprek zeggen. ,,Ik wil eerst contact maken, dan pas ben je in staat om zaken te doen, een eerlijk gesprek te voeren. Bij veel ondernemers mis ik dat. Het is een kleine moeite. Door je oprecht en eerlijk open te stellen ben je ook nog eens een betere ondernemer. Openheid hoort bij elke ondernemer in zijn of haar gereedschapskist te zitten.”
Corporate bestuurder
Het heeft hem geen windeieren gelegd deze flamboyante wijze van opereren. Nadat hij einde crisis de vastgoedportefeuille van miljardair Marcel Boekhoorn had afgewikkeld, ging hij langs bij dezelfde man en nog wat rijke vrinden uit zijn enorme netwerk en regelde zo de eerste financiering van Tribes.
Hij had al als directeur van Regus en Chalet Group gezien dat steeds meer ondernemers en bedrijven geen eigen kantoorpanden meer wilden huren, maar een plek in een soort verzamelgebouw. Daarnaast wilden zij creatieve en inspirerende omgevingen voor hun mensen die onder invloed van agile werken steeds meer in tijdelijke projectteams gingen opereren.
Hij erkent dat het best eng was, eigen baas worden. ,,Ik ben altijd een corporate bestuurder geweest. Mijn angst was dat het zou mislukken. Dan word je in Nederland uitgelachen en in Amerika ben je de king.”
Waarom ben je dan toch met de pet rondgegaan om Tribes van de grond te krijgen?
,,Wat heb ik ontdekt? We raken de mens kwijt. Ik moest gaan werken aan een manier om mensen bij elkaar te brengen, een lifestyle. In Tribes komen mensen bij elkaar. Ik wil iets achterlaten. Ik kom uit een katholiek nest. Ik ben zo opgevoed.”
Het klinkt dwangmatig, net zoals de preken van de overleden IT-ondernemer en wereldverbeteraar Eckart Wintzen.
,,Ik ben echt geen opvolger van Wintzen. Hij was meer sophisticated dan ik en ik ben de populistische variant van hem. Ik kan het beter vertellen dan Wintzen. Hij had zijn celstrategie wetenschappelijk uitgedacht (als een bedrijf groter werd dan 50 mensen, dan werd er een nieuwe onderneming opgericht, red.) en ik heb Tribes uitgedacht uit contact met mensen. Na het overlijden van mijn vader in 2009 ben ik de stamboom van de familie gaan uit- en bijwerken en reisde daarvoor de wereld rond. Ik kwam in Nieuw-Zeeland en zag dat de Maori’s geheel waren geïntegreerd. Hoe kan dat, dacht ik, terwijl wij hier in Nederland met het Marokkanenproblemen zitten. Ik ben in Marokko bij de Berbers geweest en heb geluisterd naar streng-islamitische mannen. Hun verhaal gehoord. Van stammen kunnen we leren.”
Hoe is 2016 verlopen qua rendement?
,,We groeien. Inmiddels staan er bij Tribes Holding twintig mensen op de loonlijst. Op 21 mei 2015 ging nummer één open en 2 maart jongstleden ging in Amsterdam vestiging nummer tien open. Resultaat en rendement zijn ook in orde. Voor mijn aandeelhouders (onder anderen Michiel Mol, Marcel Boekhoorn en Ocktree Capital, red.) voldoe ik daarmee aan wat we hebben afgesproken. Die zitten er anders in dan ik, die willen rendement op investment. Over tien jaar wil ik met dit lifestylebrand in 100 landen zitten met 2000 vestigingen. Dan moet er ook een Tribes Foundation zijn waar veel over stammen is opgeslagen, en die ervoor zorgt dat wij westerlingen stoppen met het bezoeken van die stammen: laat ze leven zoals ze leven.”
Jij bent het uithangbord van Tribes net als bijvoorbeeld Pieter Zwart dat van Coolblue is. Gevaarlijk?
,,Veel eigenaren en CEO’s willen niet met hun kop boven het maaiveld uitsteken. Het wordt in Nederland niet geaccepteerd. Ik heb er maling aan. Als ik nu naar ondernemers kijk, komen ze helemaal niet meer op straat; niet meer tussen de mensen. Ze weten niet wat er plaatsvindt, net als de politiek. Je moet als CEO entertainen: Chief Entertainment Officer. Op het moment dat je de boel verpersoonlijkt, wordt je tent meer waard. Als je het niet kunt, laat iemand het dan doen. Zoek iemand die je blindelings vertrouwt en trek dan als team op, maar COMMUNICEER!”
Je bent een enorme spring-in-'t-veld. Hoe organiseer jij je leven?
,,Ja ik ben chaotisch, maar ik heb 30 jaar geleden leren werken met Franklin Covey, een methodiek waardoor je leven veel happier wordt. Op zondagmiddag worden alle pakken en de daarbij behorende overhemden voor de week klaar gehangen. Door mij elke ochtend en avond aan de regels te houden, kan ik de rest van de dag mijn heerlijke chaotische leven heel goed gestructureerd doorbrengen. De ochtend doe ik mijn e-mails, schrijf, doe sociale media en de avond evalueer ik de dag en kijk of alles is gedaan. Niet gelukt? Hang ik er prioriteiten aan. Ik laat me niet afleiden door zaken als e-mails die op een andere tijd kunnen worden afgewikkeld. Als je dat plannen goed kent, ben je ook een betere ondernemer.”
Biografie Eduard Schaepman
Schaepman is een patriciërsgeslacht met een vermelding in het Nederland’s Patriciaat, het zogenoemde Blauwe Boekje. Hierin zijn genealogieën van vooraanstaande, niet-adellijke families vastlegt. Volgens Eduard is zijn familie van origine een herdersfamilie die door Europa trok. De bekendste Schaepman is Herman Schaepman (1844-1903), de oprichter van de Roomsch-Katholieke Staatspartij. Hij was de eerste priester in de Tweede Kamer. Zijn broer Herman is kapelaan in Uden.
Na een heao communicatiestudie werkte hij onder andere bij Bank Mees & Hope, BNP Paribas Fortis, euroShell, ClientLogic, Regus en Chalet Group. Verder is hij voorzitter/veurzitter van Moeke Spijkstra Wielerclub en lid van de Vlaamse fietsclub Casino Team Knokke.
Eduard Schaepman is getrouwd met Veronique Bressers, 6de generatie van hofleverancier Bressers Metaal uit Tilburg, en vader van 5 kinderen.
Schaepman sidekick van Rens de Jong op RTL Z
Bij boekhandel Donner in Rotterdam liggen naast elkaar twee boeken over stammen: De corporate tribe, organisatielessen uit de antropologie van Danielle Braun en Jitske Kramer en het fotoboek Before they pass away van Jimmy Nelson. Net als Braun en Kramer is Schaepman van mening dat bedrijven veel kunnen leren van stammen. Om die reden is hij sidekick in het vrijdagmiddagprogramma op RTL Z, Z in Zaken, van presentator Rens de Jong. Wat kunnen ondernemers leren van stammen? Schaepman speelt de vraag terug: ,,Wat doe jij als ondernemer aan de gezondheid van je mensen? De Masai hebben de laagste BMI. Hoe kan dat? Ze eten schapen- en geitenvlees en nauwelijks groente, omdat ze 80 procent meer bewegen dan wij. Je wordt in Tribes aangespoord om te gaan sporten, om aan dingen mee te doen. Alle nomadische stammen zijn zeer creatief, omdat ze de noodzaak hadden om te overleven dat hebben wij allang niet meer in Nederland. In Tribes word je weer een creatieve overlever.”
Over tien jaar wil ik in 100 landen zitten met 2000 vestigingen