Het prototype van het apparaat, waarmee ze cum laude afstudeerde aan de TU Delft, had het formaat van een broodtrommel. Tegenwoordig is de Sleep Position Trainer (SPT) een miniem dingetje dat je in een borstband stopt. Bij mensen met apneu is de ademhaling tijdens de slaap verstoord. Dit gebeurt vaak als ze op hun rug slapen. De tong ontspant en zakt op de rug makkelijker naar achteren, waardoor de luchtweg blokkeert. De SPT meet de slaappositie en traint de patiënt, met behulp van lichte vibraties, om niet op de rug te slapen.
Miljoeneninvestering
Het apparaatje is inmiddels verkrijgbaar in negen Europese landen. En dankzij een miljoeneninvestering lonkt een doorbraak in de Verenigde Staten. In Europa zijn veel artsen en ziekenhuizen al overtuigd van de werking van de vinding. ,,Diverse klinische studies wijzen uit dat het gebruik van de SPT een betere nachtrust en gezondere mensen oplevert", vertelt Eline.
Klik op de afbeelding om hem te vergroten en leesbaar te maken. Tekst gaat door onder de illustratie.
Enorme markt
Vorig jaar won NightBalance de Product of Outstanding Interest Award van de European Respiratory Society. Deze reclame kan het bedrijf goed gebruiken. ,,In elk land gelden weer andere regels en moet je opnieuw studies laten doen. Dat kost erg veel tijd. Daarom willen we zo graag slagen in de VS met zo'n 350 miljoen inwoners. We bereiken dan in één klap een enorme markt."
Perfectioneren
Intussen wordt bij NightBalance (16 fte's) hard gewerkt om de Sleep Position Trainer verder te perfectioneren. ,,Vergelijk het met de introductie van de mobiele telefoon. De eerste generatie deed wat-ie moest doen, namelijk bellen. Later bleek toch dat het nog beter kon."
nightbalance.com/nl
Slaap lekker
Wie ben je?
,,Eline Vrijland-Van Beest (32), CEO en oprichter van NightBalance, een bedrijf dat de Sleep Position Trainer (SPT) heeft ontwikkeld.''
Waar gaat het om?
,,We willen met behulp van de SPT mensen met apneu helpen. Deze aandoening maakt dat de ademhaling meerdere keren per nacht stokt. In de meeste gevallen gebeurt dat nadat mensen op hun rug gaan slapen, daarom spreken we van positieafhankelijke apneu. Dat is alleen al in Nederland voor ruim 300.000 mensen een serieus probleem.''
Oplossing voor?
,,Mensen met apneu kampen met slaaptekort, concentratieverlies, ernstige vermoeidheid en hebben een verhoogde kans op hartfalen. Eenmaal gewend aan het apparaatje levert het de patiënten een betere nachtrust en gezondheid op, zo bewijzen diverse studies."
Gerelateerde artikelen
'Hoe slagen? Slaap meer!'Onderzoek promoot het tukje op kantoorDit is waarom je je tanden moet poetsen voor het slapen