Nieuws Actueel

De Snorfabriek strijkt neer in oude NS-werkplaats

Plak er een snor op en het is meteen vreemder en grappiger naar iets kijken. Dat geldt ook voor vrouwen. Dat was een gedachte die Claudette Halkes en Annemarie Piers tien jaar geleden verbond, toen zij de Utrechtse uitgeverij Snor begonnen, schrijft het AD.

Maarten Venderbosch | Foto: Koen Laureij 21 november 2016

Snorfabriek

Maar ze wilden daarmee ook uitdragen dat het met hun uitgaven wel snor zit. Dit weekend opende de Snorfabriek. Het is een volgende stap die het creatieve duo zet. Het brengt het tweetal naar de oude Bovenbouwwerkplaats van de NS aan de 2eDaalsedijk in Utrecht.

Ooit werden hier wissels gemaakt, maar het komende jaar is er een grote, denkbeeldige snor geplakt op de oude, in 1905 gebouwde NS-loods. Die moet dan een bruisende pop-up-hotspot zijn, waar workshops worden gevolgd en gegeven, en waar jong en oud terecht kan om er wat te eten en te drinken, te shoppen, muziek te maken of (mobiel) te werken.

Claudette Halkes: ,,Met die snor wilden wij, tenslotte twee vrouwelijke ondernemers, vooral zeggen dat je gewoon moet doen wat je écht wilt gaan doen. Je moet je dromen durven waar te maken. Ook al weet je niet wat er allemaal bij komt kijken, duik er toch maar in.''

Uitgeverij

Zij en Annemarie begonnen als journalisten. In 2006 maakten ze hun eerste boek Naaien enzo. Daarmee wilden ze laten zien dat niets moeilijk hoeft te zijn, als je er maar niet moeilijk over doet. Daarna volgden er nog meer uitgaven, en groeide hun samenwerking in rap tempo uit tot een Utrechtse uitgeverij. Een paar keer per jaar organiseerde Uitgeverij Snor een festival. ,,We mogen in de NS-loods een jaar tot anderhalf jaar blijven, en we hopen dat het nog iets langer kan zijn..

In de loods is nu een keur aan creatieve en culinaire bedrijfjes bij elkaar gebracht. Het gaat van plaatjes draaien met de Easy Aloha's en papiermozaïeken naar ukelele spelen en kerstkaarten stempelen. Er zijn ruimtes beschikbaar voor vergaderingen en workshops, en de italiaanse fotograaf Silvio Zangarini exposeert er zijn bijzondere interieur-fotografie.