Nieuws Actueel

'De technologie verandert razendsnel, dus er blijft altijd werk'

Oost-Nederland doet het economisch gezien goed. Wie zijn de drijvende krachten achter dit succes? Deze week een portret van Jan Wilms, directeur van totaalinstallateur Van Dorp Deventer.

Karin de Graaff 16 februari 2016

Duurzaam2

In 2011 kreeg het kantoorpand van Van Dorp aan de A1 bij Deventer een complete verdieping erbij. Deze ruimte met houten constructie heeft een eigen uitstraling. Anders dan de andere kantoorruimtes. En het trappenhuis van het gebouw kenmerkt zich weer door natuursteen. ,,Een soort visitekaartje van oprichter Henk-Willem van Dorp", aldus vestigingdirecteur Jan Wilms. ,,Je ziet het in ieder pand van Van Dorp." Het bedrijf telt dertien vestigingen.

Wat voor iemand is Henk-Willem van Dorp?,,Een inspirerende man. En overigens geen algemeen directeur meer van het installatiebedrijf. Hij richt zich nu vooral op zijn twee producerende bedrijven, waaronder Waterloo in Holten waar luchtroosters gemaakt worden. Een boerenzoon en echte ondernemer. Hij heeft een lange termijnvisie en is niet uit op het eenmalig scoren van een project bij een klant. Henk-Willem heeft met zijn vrouw de Van Dorp Foundation. Een deel van de winst gaat standaard naar een Oegandees scholenproject. Hij heeft de ambitie om evenveel kansarme kinderen naar school te laten gaan als Van Dorp personeelsleden heeft.

Vorig jaar vierde Van Dorp het 30-jarig bestaan. Henk-Willem begon ooit als werkvoorbereider bij een installatiebedrijf in Zoetermeer. Uiteindelijk heeft hij het bedrijf overgenomen. Hij zag mogelijkheden. Legde de focus op onderhoud en beheer maar realiseerde zich dat je dan als bedrijf dichtbij je klanten moet zitten. Verspreiden was dus noodzaak, er volgde een functionele groei. Hij nam bedrijven over en richtte een aantal zelf op."

Hoe belandde Van Dorp in Deventer?,,Dit was eerst Salland Koster, gespecialiseerd in zwaar installatiewerk zoals stralingsverwarmingen voor hoge gebouwen. Een Deventer bedrijf met grote naamsbekendheid. De onderneming kende veel pieken en dalen. In 1994 is Henk-Willem erin gestapt. Ook letterlijk. Zat hier wekelijks een aantal dagen, luisterde naar de werkvloer. Dat heeft hij met vrijwel alle vestigingen zo gedaan. Het was de derde Van Dorp-vestiging. Indertijd werkten er 65 mensen, die Henk-Willem allemaal bij naam kende."

Veel veranderd sinds die tijd?,,De aard met name. Toen waren we grotendeels uitvoerend bezig, nu is er veel meer kennis in huis. Engineering is belangrijk, anders red je het niet in deze branche. Juist omdat de markt met allerlei technologische ontwikkelingen razendsnel verandert, zal er voor ons altijd markt blijven. Denk aan nieuwe datasystemen, daglichtsystemen, energieopwekkende gebouwen en energieopslagsystemen. Voor ons zaak om de juiste paden te bewandelen. Daarom blijven we investeren in nieuwe, jonge mensen.

Vaste onderstroom zijn de onderhoudscontracten. Tijdens de crisis zijn veel vaste klanten ons trouw gebleven. Van Dorp totaal heeft altijd zwarte cijfers behouden. Wel zijn er nu lagere rendementen dan voor de crisis. Terugkijkend op 2015 ziet het er best redelijk uit. Qua omzet zijn we op niveau gebleven, Van Dorp Installatietechniek totaal op 120 miljoen. Inmiddels zien we de markt iets verbeteren nog. Twintig procent van onze omzet is woningbouw gerelateerd. Geen nieuwbouw maar veel duurzame renovaties van woningbestanden. Daar zit echt groei in."

Duurzaam en innovatief horen we vaker. Waarin onderscheidt Van Dorp zich?,,Voor een grote klant, Auping, halen we alles uit de kast om een van de meest duurzame productielocaties van Nederland te creëren. Met energie-bodemopslagsystemen, biomassaverwarming, hergebruik van warmte. Auping maakt het bedrijf gereed voor de komende generatie en is bereid om daarin te investeren. Dagen ons uit om het morgen nóg beter te doen en samen een langdurige relatie aan te gaan."

,,Verder kregen we de kans om met twee andere bedrijven, Van Wijnen en Wolters, sportcomplex de Scheg te verduurzamen. We brachten de energielast met meer dan 200.000 euro per jaar omlaag. Uitdagende projecten met technisch hoogwaardige oplossingen. Een nieuwe klant waar we ook trots op zijn is Monuta. Vanuit Deventer coördineren we alle onderhoud aan technische installaties bij meer dan 100 Monuta-panden. Daarnaast kijken we samen naar verduurzamingmogelijkheden. Een schitterende uitdaging."

Zelf werd u hier februari 2015 aangesteld als directeur.,,Inderdaad. Daarvoor werkte ik negen jaar bij Burgers Ergon. Ik startte als directeur in Drachten. Daarna volgde snel een overstap naar de vestiging in Apeldoorn. Daarom verhuisde ik met mijn gezin vanuit Noord-Nederland naar Ugchelen. Voor Burgers Ergon werkte ik 19 jaar bij Cofely Groningen waar ik als leerlingwerkvoorbereider na de hts begon. Stond ik ineens op de projectwerkvloer. In een keet materialen bestellen, contacten met zowel werknemers als eindbeslissers. Mijn eindfunctie was business unit manager, verantwoordelijke voor grote projecten."

Techniek heeft u altijd gefascineerd?,,Mijn ouders hadden een klein boerenbedrijf in Eext. Van huis uit was het handig als je verstand van techniek had om dingen te repareren. Ik deed de lts, wilde vooral snel gaan werken. Dat werd een medisch instrumentenmakerij. Ik moest vervolgens een jaar in dienst. Daarna stimuleerde de baas van de instrumentenmakerij me om meer met mijn talent te doen. Ik kreeg de smaak te pakken, dus volgde de hts na de mts."

Hoeveel is er van de techniek overgebleven in deze functie?Lacht. ,,Er werken hier natuurlijk veel techneuten die zich bezighouden met de nieuwste ontwikkelingen. Ik kan meepraten, maar bescheidenheid is op zijn plaats. We werken veel samen. Het accent is verschoven naar managen. Voorwaarde scheppend bezig zijn, teams samenstellen."

Foto: Thinkstock