Nieuws Actueel
De tiende verjaardag van bar Prik
Gerson van Eck (39) en Jelger Bakker (39) openden bar Prik in 2006, toen Amsterdam nog gold als gay capital van Europa. Nu ze hun tiende vejaardag vieren, is dat wel anders, schrijft Het Parool.

’s Middags klinkt de dansmuziek die ’s avonds door de speakers knalt nog rustig. Inwonende kater Prikkiedik (10) ligt op de bar en likt aan een bak ijsklontjes. Gerson van Eck vertelt over het Amsterdam van tien jaar geleden. "Er was toen een veel groter aanbod aan ontmoetingsplekken voor homo’s. De Zeedijk, Warmoesstraat, en de Reguliersdwars natuurlijk. Clubs als Exit en bars als April."
HipIn de afgelopen jaren zijn er steeds meer gayclubs en -bars gesloten. De Reguliersdwarsstraat wil van het gayimago af, en Amsterdam is allang niet meer gay capital van wat dan ook. Hoe heeft Prik de afgelopen tien jaar overleefd? Van Eck: "We passen ons constant aan. Veel andere gaybars hebben een vaste formule, en ik denk dat de meeste homo’s daar inmiddels niet meer op zitten te wachten." Bakker: "En we zijn ook gewoon hip, hoor. Toen de gin-tonic populair werd, hadden we meteen een groot aanbod."
IntegratieIn de bloeitijd van Amsterdam als homohoofdstad bestond er volgens Van Eck en Bakker een scheiding tussen verschillende groepen homo’s. Bonkige kerels op de Zeedijk, zorgvuldig aangeklede modehomo’s in de clubs. Er was geen gewone, gezellige plek waar iedereen kon mengen. "Niet iedereen is een leernicht of een holadijee-homo. Alle soorten homo’s, lesbiennes en ruimdenkende mensen moesten bij Prik terechtkunnen. Wij vulden met een bar voor juist iedereen naar ons idee een leegte in de gayscene. Dat was ons ideaal in die tijd: integratie."
Tegenwoordig is Prik wél vooral gericht op homo’s. Grappig: Amsterdam wordt minder gay en Prik steeds meer. Is dat niet onlogisch in deze tijd van volledige acceptatie van homo’s? Van Eck: "Er hangt nog steeds iets in de lucht. Zeker de laatste tijd, na de aanslag in Orlando." Is het dan nog steeds niet veilig? "Nee. In een gewone club durf je niet met je vriend te zoenen. En er wordt elke dag wel vanaf een scooter ‘kankerhomo’s’ naar onze bar geschreeuwd."
Daar komt nog bij dat tegenwoordig iedereen zijnmening kan uiten op het internet. Bakker: "Tien jaar geleden was er een soort schijnintegratie van homo’s. Het mocht van de overheid en er waren enorm veel clubs en bars, dus we dachten dat we volledig geaccepteerd werden. Nu iedereen van achter een scherm op ons kan schelden, zien we ineens dat het nog lang niet goed zit."
ToekomstZaterdag vierden ze hun tienjarig bestaan groots met een circusfeest in de bar. Hoe zien ze de toekomst van Prik? "Het gaat nu heel goed met de bar. We zijn een veilige haven voor homo’s. We hebben een hoop vaste klanten en een gezellige familiesfeer. Dat is niet gauw kapot te krijgen. We houden het dus nog wel even uit." Blijft Prik vanaf nu alleen voor homo’s? "Natuurlijk is iedereen welkom, maar voorlopig blijven we echt een gaybar. De integratie is nog steeds aan de gang. Iedereen heeft behoefte aan geborgenheid, en die kunnen wij bieden."