Nieuws Actueel

'De truc is op het juiste moment de juiste producten te lanceren'

Harrie Verrijt | Foto: Ton van de Meulenhof 2 februari 2016

Bionchip bio chip peter van stiphout helmond biologisch onderzoek

Biologisch onderzoek op een chip wordt al jaren gezien als dé toekomst. Omdat het erop lijkt dat die toekomst onderhand is aangebroken, verschijnen er veel ondernemingen. Dat bericht het Eindhovens Dagblad.

Een daarvan is Bionchip, net gestart op de High Tech Campus door Helmonder dr. Peter van Stiphout. Hij is eerst bij Philips en later bij Cytocentrics, ook op de campus, al vele jaren actief met de ontwikkeling van biochips. "Het gaat erom dierproeven te verminderen door in het laboratorium te voorspellen hoe medicijnen in het menselijk lichaam werken. Er is zowel wat wetgeving betreft alsook vanuit de technologie veel belangstelling voor dit werk. Het gaat om metingen aan levende cellen en celweefsel van bijvoorbeeld hartspierweefsel. Sinds de jaren '80 weten we dat de poriën in die celwand van zeer groot belang zijn voor de werking van medicijnen en de communicatie tussen cellen in het weefsel."

Onderzoek aan de celwand is echter nogal bewerkelijk. Vandaar dat er op initiatief van bedrijven zoals Philips een methode is ontwikkeld om dit onderzoek op chips te doen.

WegwerpchipVan Stiphout is vanuit het Philips-bedrijf Onstream bij Cytocentrics terecht gekomen. "Daar heb ik twaalf jaar mee ontwikkeld aan de machine die dat onderzoek aan de celwand geautomatiseerd doet. Hier op de campus hebben we vooral de wegwerpchip ontwikkeld die een cel beet kan pakken en metingen met behulp van kleine elektrische stroompjes kan doen. Dat gaat echt met nanoliters (miljardste liters, red.) vocht waarin die cellen zitten. Dat hadden we best goed voor elkaar en Cytocentrics brengt het systeem op de markt. Dat zal voornamelijk vanuit het Amerikaanse hoofdkantoor gebeuren."

Andere uitdagingVan Stiphout vond het mede daarom tijd om een andere uitdaging aan te gaan. "Omdat ik met één been in de farmaceutische en het andere in de hightech wereld sta, kan ik die goed met elkaar verbinden. Voor andere bedrijven deden we al ontwikkelwerk op dit gebied, dat ik nu ga doortrekken met Bionchip. Ik specialiseer me daarbij in producten waarmee medicijnen buiten het lichaam om getest kunnen worden. Er is een samenwerking met Philips Innovation Services voor gebruik van hun laboratoria en expertise en met andere bedrijven uit de regio voor andere productietechnieken."

Van Stiphout is ook maatschappelijk actief. In het verleden in de Helmondse politiek en momenteel is hij bestuurder van Minacned, een branchevereniging van bedrijven die zich met micro- en nanotechnologie bezig houdt. Hij is pleitbezorger van behoud of terughalen van productie in Nederland.

MiljardenmarktDe ondernemer denkt dat de farmaceutische markt veel ruimte zal maken voor biologische testen op chips. "Daar opent zich echt een miljardenmarkt. Er gebeurt van alles bij de farmaceutische bedrijven. De truc is op het juiste moment de juiste producten te lanceren. Ik heb een goed netwerk opgebouwd en het inzicht om me hierin te bewegen. Ik ben nu begonnen met het bouwen van die producten voor klanten en later breng ik ook eigen producten op de markt. Dan zal mijn bedrijf zeker flinke groeikansen bezitten."