Nieuws Actueel

'In Japan hebben veel directeuren zelfs een eigen lift'

Anouk Vleugels 4 januari 2016

Singaporewerken1065

Het Parool skypet wekelijks met een creatieve Amsterdammer in het buitenland. Deze week: Sven Huberts (35), managing director Azië bij Isobar in Singapore.

Overgenomen"Sommige mensen die eigen baas zijn geweest willen nooit meer anders; voor mij was de omschakeling geen probleem. Ik ben geen ondernemer pur sang. In 2008 stond ik aan de wieg van Marvellous Amsterdam, een mobilemarketingbureau. Dat is later overgenomen door Isobar, een internationaal netwerk van digitale bureaus. Eerst was ik directeur van Isobar Nederland, en sinds eind 2014 geef ik in Singapore leiding aan de Aziatische divisie met veertien verschillende landen."

Politiek spel"Het besluit om te emigreren was snel gemaakt, ik had wel weer zin in een buitenlandavontuur. Eerder heb ik in Italië gestudeerd en een bedrijf opgezet in Londen. Ik was even bang dat ik niet zou passen in de Aziatische organisatiecultuur; werk is hier veel meer een politiek spel dan in Nederland. Ook is hiërarchie een stuk belangrijker, in Japan hebben veel directeuren zelfs een eigen lift."

Vijfsterrenhotel"Singapore heeft zich in vijftig jaar onafhankelijkheid ontwikkeld tot een economisch powerhouse. Een ziekenhuis hier lijkt wel een vijfsterrenhotel, inclusief pianist in de lobby. Er is vrijwel geen criminaliteit, als ik even naar de winkel moet, kan ik rustig mijn deur open laten staan. Is er toch ergens een inbraak, dan wordt er een bord in de straat geplaatst dat de politie op zoek is naar de dief. Wordt die gepakt, dan wordt op het bord vermeld binnen hoeveel dagen of zelfs uren dat is gelukt."

Privacy"Die veiligheid heeft een keerzijde. Singapore schijnt wereldwijd de grootste afnemer van openbarecamerasystemen te zijn. De discussie over privacy speelt nu nog niet zo, maar gaat wel komen. Zeker de jongere generatie is niet meer van plan de overheid klakkeloos te volgen. Wat niet betekent dat je hier zomaar over politiek kunt praten: kritiek uiten op de overheid ligt gevoelig. Zo kun je maar op één aangegeven plek protesteren. Doe je het ergens anders, dan ga je meteen de gevangenis in."

Japan"Van de veertien landen waarmee ik samenwerk, is Japan is het lastigst te doorgronden. De eerste afspraak daar vond ik bizar. Ik dacht dat ik een uurtje met de directeur zou praten, maar werd aan het hoofd van een lange tafel gezet met achttien medewerkers tussen ons in. Vervolgens gingen we luisteren naar een reeks bedrijfspresentaties die totaal irrelevant leken. Later ontdekte ik waarom: als jij als gast volledig bent geïnformeerd over het bedrijf, kun je beter formuleren wat je nodig hebt en lijd je volgens Japans gebruik geen gezichtsverlies."

Krasje"In Singapore krijg je te maken met ontzettend veel regels en wetten. Zo is kauwgom verboden. Word je ermee betrapt, dan riskeer je een boete van vijfhonderd dollar. Betrek je een huurhuis, dan is het verstandig om overal foto's van te maken. Want als er ook maar één krasje op de deur zit en je kunt niet bewijzen dat het niet jouw schuld was, moet jij een nieuwe deur laten plaatsen. Ik heb verhalen gehoord van expats die tienduizenden dollars kwijt waren, omdat hun huis bij oplevering volledig opnieuw behangen moest worden."

Gezichtsverlies"Je kunt hier niet zomaar negatieve feedback geven. Als ik een functioneringsgesprek met iemand heb, probeer ik het gesprek daarom om te draaien. Dan begin ik over de doelstellingen, en vraag: 'Hoe vind je zelf dat het gaat?' Als iemand dan benoemt wat minder goed gaat, kun jij daarop ingaan. Een andere communicatietip: word niet boos. Als je vlucht wordt geannuleerd en jij gaat briesend aan de balie staan, krijg je niets gedaan. Maar als je zegt: 'Kunt u alstublieft iets regelen, het is heel belangrijk voor me dat ik mijn afspraak niet mis', kan het ineens wel. Op dat moment lijdt de medewerker namelijk gezichtsverlies als hij er niet in slaagt te helpen."

Ook skypen? Stuur een mailtje naar enkelereis@parool.nl