Nieuws Actueel

De vijf trends & gadgets op het Mobile World Congress

Virtual Reality brillen, de nieuwste smartphones, de opvolger van het 4G-net, een rollende robot. Bijna 100.000 bezoekers komen deze week op het World Mobile Congress in Barcelona - het belangrijkste telecomevent ter wereld - kijken naar de nieuwste snufjes en gadgets op telecomgebied. Het AD bekijkt vijf trends en gadgets die gepresenteerd zijn tijdens het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona.

David Bremmer 24 februari 2016

MWC ROBOT HEADER

Virtual RealityVolgens Samsung, LG, maar ook Facebook is het dé toekomst: een film of concert in virtual reality bekijken met een grote bril op je hoofd. Nu de verkoop van de smartphone stagneert, hopen de fabrikanten consumenten op andere manieren te verleiden het nieuwste model aan te schaffen. Zeker Samsung zet er flink op: in Barcelona wordt de Gear VR, een bril waarin een Galaxy S6 of S7 moet worden geschoven, intensief gepromoot: bezoekers kunnen op de stand van de Koreanen een heuse achtbaanrit beleven. Dat is een bijna levensechte ervaring, mede dankzij de bewegende fauteuils. "Toch blijft het de vraag of virtual reality echt iets voor de massa wordt,” zegt Arnoud Wokke, mobiel expert bij technologiesite Tweakers. "Misschien in het vliegtuig, waar je niet sociaal hoeft te doen, of om te gamen.”

Supersnel: 5GDe meeste mensen hebben nog maar net 4G op hun smartphone, maar in Barcelona gaat het al lang over de opvolger daarvan. Alle grote providers en netwerkbedrijven zijn met 5G bezig. "5G gaat vooral heel belangrijk zijn om drones, zelfrijdende auto’s of andere apparaten op afstand te besturen", vertelt trendwatcher Vincent Everts, al jaren vaste gast op Mobile World. "Om dat te kunnen moet de reactiesnelheid zo kort mogelijk zijn.” De huidige generatie netwerken verwerkt commando’s in 40 milliseconde, langzamer dan een getraind atleet. Met 5G wordt dat een duizelingwekkende 1 milliseconde. Een chirurg kan daardoor straks vanuit Amerika een Nederlandse patiënt foutloos opereren. De primeur gaat waarschijnlijk naar Zuid-Korea dat op de winterspelen van 2018 in Pyeongchang een werkend 5G net in de lucht wil hebben.

Snufjes op de Samsung Galaxy S7 en LG G5De tijd dat consumenten enthousiast werden van weer een snellere processor en extra intern geheugen lijkt voorbij. "Wie weet er nu wat een Octa-core processor precies inhoudt?” zegt Wokke van Tweakers. Vandaar dat fabrikanten het in andere snufjes zoeken, zoals een verbeterde camera. De belangrijkste nieuwe smartphones, die van Samsung en LG, zetten er beide op in. Met de nieuwste Samsung Galaxy S7 kan eindelijk goed in het donker worden gefotografeerd. LG heeft zijn G5 met een dubbele lens uitgerust, waardoor extra brede foto’s kunnen worden gemaakt. Andere trend: "Smartphones worden niet langer groter", zegt Wokke. Volgens trendwatcher Everts is het dit jaar back to the future. "Het interne geheugen is in de nieuwe Galaxy net als vroeger weer uit te breiden met een kaartje. En is waterdicht."

Rollende robotHij lijkt rechtstreeks uit de laatste Star Wars weggelopen: de schattige Rolling Bot van LG. Het nieuwe op droid BB8 lijkende robotje bevat een camera en valt te besturen met een smartphone of tablet. Zo kan de bezitter ver weg van huis checken of alle spullen er nog staan. Daarnaast kan de Rolling Bot als afstandsbediening worden gebruikt voor tv of hifi-set. En grappig: de met twee wielen rijdende robot heeft een ingebouwde microfoon, luidspreker en laserstraal om met de kat of hond te spreken. Bovendien heeft het ding een laserstraal waarmee uw huisdier kan worden geplaagd. Een enorme stroom nieuwe katten- filmpjes op Facebook verzekerd dus.

Betalen met je mobieltjeIn onder meer de VS is het al de gewoonste zaak van de wereld: mobiel betalen met je smartphone via Apple, Samsung of PayPal. Komend jaar zal een steeds groter deel van de planeet de voordelen van betalen met de smartphone ontdekken. Zo lanceerde Apple zijn dienst vorige week in China. Samsung breidt zijn Wallet binnenkort uit naar diverse landen, zoals Australië, Brazilië, Spanje en Groot-Brittannië. Ook Nederland - een echt Samsung-land - moet dit jaar volgen. Momenteel onderhandelen de Koreanen met de grote banken hierover. Hetzelfde geldt voor Apple, dat eveneens graag in ons land aan de slag wil. De banken zijn niet happig op de komst van Apple en Samsung, ze vrezen inkomsten kwijt te raken. Tegelijk beseffen ze dat dergelijke diensten betalen makkelijker maakt en dat klanten het willen.