Nieuws Actueel

De Vlootdag in Harlingen

In de 'minst Friese stad van Friesland' domineren vandaag shantykoren, zeilschepen en verhalenvertellers. Allemaal vanwege de jaarlijkse Vlootdag, schrijft het AD.

Leo van Marrewijk | Foto: Hollandse Hoogte 11 april 2016

Harlingenvlootdag

1. Pier Westerzeedijk 2

Harlingen is als havenstad van oudsher erg gericht op de zee. Hoewel niet iedereen meer zijn brood verdient in de haven, blijft het wel een heel fijne plek om te komen. Zelf loop ik graag de pier op, 's avonds of op zondag. Als je wilt uitrusten kun je terecht bij strandpaviljoen 't Zilt aan de Westerzeedijk, vlakbij het standbeeld van de Stienen Man. Een fijne strandtent met een mooi terras, inclusief uitzicht op de zee en de veerboten van en naar Terschelling en Vlieland.

2. Vissen Zuiderhaven

Op de Vlootdag is de Zuiderhaven het centrum van de activiteiten. Je kunt er aan boord van tjalken, klippers en schoeners, er zijn shantykoren, er is markt en je mag een stukje meevaren op een zeilschip. Samen met enkele collega's zit ik, onder de noemer 'vissen naar verhalen', op een schip verhalen te vertellen. Afhankelijk van mijn publiek vertel ik verhalen van 10 à 15 minuten. Bijvoorbeeld over het ontstaan van de bijnamen van Harlingers. Ze hebben er twee: Tobbedansers en Ouwe seunen. Scheepvaartliefhebbers moeten ook zeker een kijkje nemen aan de Nieuwe Willemskade, bij de Willem Barentszwerf. Daar wordt nu het schip nagebouwd waarmee Barentsz naar Nova Zembla voer.

3. Expositie Voorstraat 56

Het Hannemahuis is als museum het collectief geheugen van de stad. Het is niet groot, maar heel uitnodigend. Je ziet er hoe ze vroeger jenever stookten en hoe kunsthandelaren in 1800 adviseerden over de aankoop van schilderijen. Ze hebben er ook vaak mooie tijdelijke exposities. Als je meer van het oude centrum wilt weten, dan is een rondleiding met een stadsgids erg de moeite waard, er zijn verschillende thematische wandelingen.

4. Stadslogement Kruisstraat 8-14

Als je veel geld en tijd hebt - ze zijn ver van tevoren volgeboekt - zou je misschien in de Vuurtoren of in de Hijskraan in de haven kunnen overnachten. Beter beschikbaar en op een mooie plek, midden in het centrum, ligt het stadslogement Almenum. Als ik gasten krijg, logeren ze daar vaak. Het zijn prima, betaalbare appartementen en kamers in een gerenoveerd 17de-eeuws pakhuis. Verder heeft Harlingen ook goede B&B's zoals 't Admiraels Huys, ook al zo'n historisch pand.

5. Terras Havenplein 1

De stad telt maar 16.000 inwoners, maar door de haven en de centrumfunctie zijn er relatief veel restaurants. Populair is eetcafé Nooitgedagt aan de Grote Bredeplaats 35, van origine een wijnpakhuis uit 1647 en nu een plek met een leuke sfeer en betaalbare menu's. Als je iets zoekt dat luxer en chiquer is, dan is het 't Havenmantsje aan het Havenplein een goede keuze. De ligging is prachtig, zeker in de zomer als de boten voorbijkomen.