Nieuws Actueel

De Zwaan viert drie keer jubileum

Hotel De Zwaan heeft dit jaar heel veel te vieren. Het belangrijkste feest is vanwege het 400-jarig bestaan van het Kapelse horeca-etablissement. En al die 400 jaar droeg de zaak dezelfde naam. Een interview in PZC.

Willem Adriaansens | Foto: Mechteld Jansen 23 februari 2017

Ik las het in een oud register", vertelt Angelique Schneider. ,,In 1617 is De Zwaan begonnen als herberg. De exacte datum weet ik niet. Maar omdat Jurgen en ik vanaf 22 december 2002 in De Zwaan zitten, houden we die datum maar aan."

Dezelfde naam

Sinds eind 2002 (dit jaar vieren ze hun 15-jarig jubileum) runnen Jurgen en Angelique Schneider de horecagelegenheid aan het Kerkplein in Kapelle. ,,Toen wij het overnamen had het niet meer zo'n goede naam", kijkt Angelique terug. ,,We hebben er toen over gedacht om van naam te veranderen. Maar nu ben ik blij dat we dat niet gedaan hebben. Want 400 jaar lang dezelfde naam is toch wel heel bijzonder."

‘t Zwaantje

De Zwaan (of 't Zwaantje' in de volksmond) is een begrip in Kapelle en omstreken. Met elf kamers en achttien bedden doet het pand dienst als hotel, maar ook als café en restaurant heeft het door de jaren een naam opgebouwd. ,,Wij maken bijvoorbeeld de friet nog zelf. Jurgen staat elke morgen de aardappels te schillen."

De start van de herberg was in de zeventiende eeuw een tikje voorzichtiger. ,,Het is begonnen als laagbouw, indertijd. Pas later is er de hoogte in gebouwd. En nog eens veel later is de scherpe hoek afgerond. Dat is pas in of na de jaren '50 van de vorige eeuw geweest."

Toch was er ook al in de vroege beginperiode een belangrijke rol weggelegd voor De Zwaan. Angelique: ,,Het was één van de belangrijkste punten van het dorp. Er stonden bijvoorbeeld acht emmers klaar voor als er ergens brand uitbrak. En er werd hier recht gesproken."

Rijdende Rechter

Die rechtspraak herinnert de uitbaatster aan een latere variant van . ,,We hebben hier de Rijdende Rechter nog eens binnen gehad. Dat ging over een haan in de Maelstede. Eén van de betrokkenen kon zich vervolgens niet neerleggen bij de uitspraak. Toen heeft burgemeester Kramer zich er nog mee bemoeid."

De Schneiders wonen zelf ook in het hotel. Dat biedt meer voor- dan nadelen, volgens Angelique. ,,Op die manier heb je veel meer tijd voor je kinderen. En je spaart er nog een nachtportier mee uit ook. Want in een hotel moet natuurlijk wel iemand aanwezig zijn 's nachts."

Feestjaar

Om het dubbele jubileum te vieren is heel 2017 in De Zwaan uitgeroepen tot feestjaar. ,,We organiseren elke maand iets. In januari hebben we DJ Willem gehad, in februari een dartstoernooi en in maart houden we bijvoorbeeld een Chouffe Night, compleet met grote kabouter buiten. Zo gaat het het hele jaar door, met high tea, high beer, pubquizzen en noem maar op. En ergens rond de 22e december houden we een feestavond."

Zwaanfest

Maar er is nog een derde jubileum te vieren: Op de eerste zaterdag van april wordt ook nog eens de tiende editie van Zwaanfest gehouden. Het gratis toegankelijke muziekfestival voor de 'iets stevigere muziek' trekt altijd veel liefhebbers naar Kapelle. ,,Dat is het drukste indoorgebeuren dat we hier hebben", aldus Angelique. ,,Dan is het hier echt mudvol, van de grote zaal tot in 't café."