Nieuws Actueel

Deegmachinefabrikant Benier in Nieuwkuijk groeit als kool

Deegmachinefabrikant Benier is verhuisd naar Nieuwkuijk. In het Brabants Dagblad staat dat het Bossche bedrijf verwacht verder te groeien, de vraag is groot. ,,Er lopen steeds meer mensen op de aardbol rond."

SYLVIA VAN DE VEN 12 oktober 2017

111017 Nieuwkuijk Joost Wevers04

Bij Benier gaat geen machine de deur uit zonder dat hij is getest, zegt Joost Wevers, bedrijfsleider van de deegmachinefabriek in Nieuwkuijk. En ja, dan ruikt het dus regelmatig lekker op zijn werk, beaamt hij. Vers brood, pizza's, stokbroden. Bij Benier rolt er van alles van de band. Niet áltijd fijn, lacht Wevers: ,,Je krijgt er zo'n honger van."

Onlangs verhuisde de fabrikant van deegverwerkingsmachines van Den Bosch naar Nieuwkuijk. De Kaak Groep, het moederbedrijf van Benier, bouwde een pand van 15.500 vierkante meter op Het Hoog. De nieuwbouw was hard nodig, vertelt Wevers. ,,Ons pand in Den Bosch was te klein geworden. Onze grootste machines konden er niet eens meer in."

Lees ook: Zeelandia slijt bakkerijmachine-tak aan Everbake uit Dronten

Hele wereld

Benier Nederland bestaat 121 jaar. Ooit begonnen in Den Haag zat het bedrijf zijn langste tijd in Den Bosch. Het bedrijf dat deegmachines verkoopt aan ambachtelijke en industriële bakkers over de hele wereld, groeit als kool.

In Den Bosch werkten er 160 mensen bij Benier, in het nieuwe pand in Nieuwkuijk kunnen op termijn 250 medewerkers terecht. Lodewijk van der Borg, topman van de Kaak Groep zei het al bij de ondertekening van het koopcontract van de grond. ,,De vraag naar bakkerijmachines neemt flink toe. Op de aarde lopen steeds meer mensen rond en voor brood is veel minder water nodig dan voor bijvoorbeeld de productie van rijst." Vooral in landen waar water een probleem is, ziet Benier zijn omzet groeien.

De deegmachines worden volledig in Nieuwkuijk gemaakt. Er komt geen onderdeel uit China, zegt Wevers. ,,Wij verkopen hier, tekenen, ontwikkelen, produceren de onderdelen en zetten de machine in elkaar. Daar hebben we de afgelopen jaren extra in geïnvesteerd. Voorheen werden veel onderdelen door toeleveranciers geproduceerd, nu maken we 80 procent zelf. De rest komt van bedrijven uit de regio." Een groot voordeel, vindt Wevers. ,,Als je veel in eigen huis doet, ben je flexibeler en kun je sneller service verlenen. Als een onderdeel kapot gaat, hebben we dat zelf in voorraad."

Afwerking

De proefbakkerij van Benier is in Nieuwkuijk tien keer zo groot geworden. Dat moest ook wel, legt Wevers uit. ,,De basis van een machine is standaard, maar de afwerking is voor elke klant anders. Elke klant werkt op zijn eigen manier en met zijn eigen grondstoffen. Meel uit Algerije is heel anders dan meel uit Nederland. In de proefbakkerij kunnen we kijken of iets werkt en of het eindproduct goed is."

Personeel

Benier heeft dus niet alleen ontwikkelaars, verkopers en techneuten in dienst, er staan ook bakkers op de loonlijst. Bakkers die de hele wereld zien. ,,Als een machine ergens is geplaatst, gaat er altijd nog bakker testen of alles in orde is."

Personeel vinden lukt tot nu toe goed, maar het wordt wel moeizamer, zegt Wevers. ,,Tijdens de crisis hebben we veel mensen over kunnen nemen van bedrijven die het niet hadden gered. Dat wordt nu lastiger. En zeker in combinatie met de vergrijzing hebben we wel personeel nodig."

Convenant

Om ook jeugd te bereiken, werkt Benier intensief samen met scholen. ,,Met het Koning Willem I College in Den Bosch hebben we onlangs nog een convenant gesloten. We houden docenten op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de machinerie en laten jeugd zien dat techniek meer is dan lassen."

Jeugd aantrekken is overigens niet makkelijker geworden nu het bedrijf in Nieuwkuijk zit. ,,Dit bedrijven- terrein is gruwelijk slecht bereikbaar", heeft Wevers ontdekt. Op Het Hoog komt geen openbaar vervoer, er loopt niet eens een fietspad langs de weg. Dat is iets waar wel eens naar gekeken zou mogen worden, beaamt de bedrijfsleider. ,,In Den Bosch stonden er altijd jongeren aan de poort te rammelen voor een stageplek. Hier nog niet één. En dat is echt niet omdat hier geen jongeren wonen."

Wij verkopen hier, tekenen, ontwikkelen, produceren de onderdelen en zetten de machine in elkaar

Joost Wevers, Benier