Nieuws Actueel

Deel Honig waarschijnlijk toch gespaard

Met restaurantjes en andere horeca, ambachtelijke en vrijetijdsbedrijven is het Honigcomplex een trekpleister. Tijdelijk, want de fabriek moet worden gesloopt, aldus De Gelderlander. Of toch niet helemaal?

Rob Jaspers | Foto: De Gelderlander 8 juli 2016

Honig 1065

Het oude Honigcomplex aan het Waalfront met zijn vele ambachtelijke en creatieve bedrijfjes blijft waarschijnlijk deels overeind. Wethouder Bert Velthuis heeft de Nijmeegse raad beloofd er zijn stinkende best voor te doen. Hij komt dit najaar, begin volgend jaar met een toekomstvisie voor de locatie.

IdentiteitVelthuis werd deze week uitgedaagd door D66-leider Rob Jetten. Zijn partij vindt de Honig met het 'nieuwe leven' dat daar is ontwikkeld zo uniek 'dat je dit niet moet wegpoetsen voor nieuwe woningen'. Kort na zijn aantreden als wethouder, in 2014, liet Velthuis zich al eens positief uit over het behoud van het Honigcomplex. "Dit ademt geschiedenis. Oud en nieuw worden hier verbonden", zei hij. Hij waarschuwde wel voor de kosten.

"De nieuwbouw aan het Waalfront West is nu populair. Dat heeft alles te maken met de activiteiten in de oude Honigfabriek", zegt Kristie Lamers, D66-raadslid. Zij vindt dat het industrieel verleden het gebied een bijzondere identiteit geeft. "Die moet je koesteren. Nijmegen-West wordt, stap voor stap, wat betreft beleving het nieuwe -Oost."

WoningbouwOp de plek van het Honigcomplex is woningbouw gepland. De afbraak van de hallen is vertraagd door de crisis op de woningmarkt. Het complex zou slechts tot december 2021 gebruikt worden.

De tijdelijke activiteiten hebben bewoners en politiek verrast. De Honig is een hotspot geworden en trekt duizenden bezoekers. "Het is een stedelijk amusementspark waar mensen kunnen zien hoe je dingen maakt. Het is een inspirerende werkplek", zegt Bas de Vries, een van de initiatiefnemers van de Smeltkroes. Via de Smeltkroes hebben zich ruim 130 ondernemers in de hallen gevestigd.

'Waken voor een gezapig gevoel'

Bas de Vries, een van de mannen achter De Smeltkroes, het centrale ambachtencentrum in de Honig, is blij met de stap van wethouder Bert Velthuis. "Het is prima dat nagedacht wordt over het behoud van deze unieke werk- en cultuurlocatie aan de Waal. Ik ga graag met de wethouder in gesprek over de toekomst van de Honig op de lange termijn".

Tegelijk waarschuwt hij voor valkuilen bij een permanente inzet van het complex. "De kracht van de Honig is ook de tijdelijkheid. Het is hier voor alle deelnemers een experimenteerfabriek. De tijdelijkheid geeft een bijzondere dynamiek. Iedere ondernemer, kunstenaar weet hier: het moet nú gebeuren. De tijd is kort en dat zorgt voor een urgent gevoel, dat stimuleert de ontwikkelingen. Alle ondernemers weten: we moeten innoveren. Dat gevoel moeten we behouden als we langer kunnen blijven zitten."

GezapigVolgens De Vries wordt er nu al gekeken of ondernemers bij de Smeltkroes zich blijven doorontwikkelen. "We moeten waken voor een gezapig gevoel."

Hij vindt dat er altijd gestreefd moet worden naar een gevarieerde mix van bedrijven in de hallen. "Ze moeten elkaar inspireren, aanvullen, er moeten uitwisselingen komen. het moet spannend blijven voor alle ambachtsbedrijven hier."

BinnenstadEen van de opties is dat ambachtsbedrijven ook 'doorverhuizen', bijvoorbeeld naar de binnenstad. Volgens De Vries, van huis uit architect, zou Nijmegen het moeten aandurven om rond de Honig ruimte te maken voor experimentele bouw. "Durf nieuwe bouwtechnieken te gebruiken."