Nieuws Actueel
Delta accu's: al 3 generaties een stevige marktpositie
Tegen de stroom in gaat het goed met Accucentrale Delta uit Bergen op Zoom. In de branche is flink gesaneerd. Maar de vraag blijft, schrijft het AD.

Drie generaties Van Loon verdienen er hun boterham. Opa Piet, zoon Corné en kleinzoon Dennis: samen vormen ze de Accucentrale Delta. Of zoals het bedrijf in de volksmond bekend staat: Delta Accu's. Piet kwam er vanaf de schoolbanken binnen, alweer bijna zestig jaar geleden. Een verkooppunt van de destijds bekende keten Acifit was het toen nog. Jac Verdult was de baas, de boerenzoon die voor zichzelf geen toekomst zag in de landbouw en besloot het roer om te gooien.
Accu's, dat was de nieuwe tijd. De auto was in opkomst. De burgemeester reed ermee, de dokter en weldra ook de middenklasse. Wat ook zorgde voor nieuwe economische kansen: de mechanisatie in de landbouw. De boeren verruilden hun paard voor de tractor en ook daarvoor waren accu's nodig. Het zijn andere tijden waarover Piet (73) vertelt. "Ik kwam op proef en ben blijven hangen, tot de dag van vandaag.''
Delta Accu's ligt een beetje verscholen aan de Halsterseweg in Bergen op Zoom. Wat meteen in het oog springt is de hoeve Magdalena. Het huis dateert van 1747 en was ooit de burgemeesterswoning van het toen nog zelfstandige dorp Noordgeest. Ook daarover kan Piet boeiend vertellen. In de kelder was vroeger een bierbrouwerij gevestigd. De Kleine Magdalena heette de brouwerij. Ter onderscheid van de grote broer in de Lievevrouwestraat in de stad. Achter de boerderij werd in een kleine loods gestart met wat nu Delta Accu's is.
Geleidelijk werd er uitgebreid in het bedrijf dat Piet in 1978 overnam van zijn baas. Daarvoor was het zelfs nog een tijd een fabriek geweest. Zo'n duizend 6-volts accu's in de week werden er geassembleerd. Allemaal bestemd voor distributie binnen het bloeiende Acifit-concern. Tien tot twaalf man werkten er destijds. Piet leerde er alle kneepjes van het vak. In de vroege jaren zeventig werd gestopt met de productie. Geen behoefte meer aan duur handwerk. Alles werd voortaan elders en machinaal gemaakt.
Corné (48) en Dennis (20) zijn in de woonvertrekken boven het bedrijf geboren. En als vanzelf in het bedrijf gekomen. Corné snapt soms nog niet hoe het gegaan is. "Ik had helemaal niets met accu's." Later werd de Halsterseweg afgesloten voor doorgaand verkeer. Het beruchte scherm dat binnenkort verandert in een kunstwerk. Even werd gevreesd voor nadelige effecten. Ten onrechte. Delta Accu's heeft zich ontwikkeld tot een specialist in een bijzondere markt, met een werkgebied in de wijde regio.
Het bedrijf levert accu's in alle soorten en maten voor onder meer motoren, auto's, oldtimers, boten, campers, caravans en tegenwoordig ook scootmobielen. Voor al die verschillende markten heeft Delta Accu de passende oplossing. De meest gangbare accu's heeft het bedrijf op voorraad. Het meeste wordt besteld bij de leverancier en is de andere dag in huis.
MarktpositieTegen de stroom in heeft Delta Accu zijn marktpositie weten te behouden en zelfs versterkt. De sanering in de branche heeft er niet om gelogen, zegt Corné. "In het hele land zijn misschien nog tien zaken vergelijkbaar met dat van ons." In Nederland worden ook al lang geen accu's meer gefabriceerd. Piet weet wel hoe dat komt. "We zijn geen autoland. Hier worden nu eenmaal geen auto's meer gemaakt."
KlantgerichtNatuurlijk moet je een techneut zijn om het werk bij Delta Accu leuk te vinden. Maar wat ook belangrijk is: geven om mensen. Dat is ook wat Dennis als man van de derde generatie aanspreekt. "Het omgaan met de klanten. Elk mens is weer anders."
Het is op dit moment een relatief rustige tijd bij Delta Accu's. Het voorjaar geeft altijd een piek. De bootjes komen dan uit de stalling, de oldtimers worden opgestart en ook de motoren gaan weer de weg op. Straks komen de winteraccu's er aan. Ook dan is het steeds druk. Voor de toekomst zijn ze bij Delta Accu's niet bang. Accu's voor een goede start zullen er voorlopig wel blijven. De concurrentie van internet is er natuurlijk wel. Maar door kennis van zaken, een klantgerichte benadering en goede contacten met alle grote leveranciers weet het Bergse bedrijf nog steeds het verschil te maken. "Als je klanten op de juiste manier helpt, komen ze altijd terug."