Nieuws Actueel

Den Haag wil meer hotelkamers om toeristen in stad te houden

Den Haag heeft de ambitie na Amsterdam de best bezochte hotelstad van Nederland te worden. Aan toeristen geen gebrek, het aantal accommodaties moet echter een inhaalslag maken. Dit schrijft het AD.

Malou Seijdel | Foto: Daniella van Bergen 24 april 2017

Meer hotels in den haag

Nu staat Rotterdam tweede op het lijstje van steden met de meeste slaapplekken voor toeristen en zakelijke bezoekers. De Maasstad telt 9.500 bedden, terwijl Den Haag er iets meer dan 8.800 heeft. Afgelopen jaar was in Rotterdam sprake van een stijging van 11 procent, Den Haag blijft hangen op 4 procent. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het CBS. Kamers in Rotterdam zijn gemiddeld ook nog eens vijf euro goedkoper dan hier, zodat nog meer toeristen die kant op gaan.

Betaalbare accommodaties

Zonde, meent directeur Marco Esser van Den Haag Marketing. ,,Het gaat hartstikke goed met het toerisme in Den Haag: onze stad laat jaarlijks een flinke groei zien. Maar het is wel belangrijk dat we die toerist hier hóuden. Met name in het 'betaalbare' segment is er een gebrek aan hotelkamers, waardoor bussen vol toeristen na een bezoek aan het Binnenhof en Mauritshuis doorrijden naar de 'concurrent.' Om niet onnodig business mis te blijven lopen, moeten er snel hotels bij komen. Met name betaalbare 2- en 3-sterrenaccommodaties." Dat ontwikkelaars in de stad druk bezig zijn met het plannen en realiseren van nieuwe hotelprojecten, juicht Esser van harte toe. ,,Een groei is noodzakelijk om alle toeristen te kunnen accommoderen."

Transformatie

Jan Steinebach, hoofd hotels bij vastgoedadviseur CBRE, houdt zich onder meer bezig met de transformatie van (kantoor)gebouwen naar hotels. De trend die in Amsterdam jaren geleden al zichtbaar was, is nu overgewaaid naar Den Haag, zegt hij. ,,Leegstaande kantoren: het was jarenlang een doorn in het oog van veel steden. Nu er meer over bekend is, neemt het aantal aanvragen voor kantoortransformaties naar hotels toe."

Leegstaande kantoren

In het grote belastingkantoor bij Hollands Spoor bijvoorbeeld, begint dit najaar de realisatie van tweehonderd hotelkamers. In de Passage in het Haagse winkelcentrum komt een Conscious-hotel en het voormalige kantoor van de Nederlandse Bank aan het Noordeinde, dat jarenlang leeg stond, wordt momenteel getransformeerd tot luxery boutique hotel Indigo.

Monument

In het karakteristieke monumentale pand uit 1884, schuin tegenover Paleis Noordeinde, zijn inmiddels twee van de 63 kamers helemaal af. Ze dienen als 'proefkamers', vertelt bouwcoördinator Bart de Boer, die er namens Borealis Hotel Group - die ook de Holiday Inn Express aan de Lange Houtstraat realiseerde - de renovatiewerkzaamheden in goede banen leidt. ,,De opdrachtgevers waren behoorlijk onder de indruk", vertelt hij trots tijdens een rondleiding door het hotel in aanbouw. ,,We hebben een 'go' gekregen en kunnen nu de rest van de kamers op dezelfde manier gaan realiseren."

Lees ook: Scheveningen-Haven krijgt Skybar en hotel

Slopen

Maar vooralsnog zijn De Boer en 'zijn mannen' voornamelijk druk met sloopwerkzaamheden. ,,Aangezien dit een oud bankkantoor is - met enorm dikke wanden en ingewikkelde constructies, toegepast om de veiligheid te vergroten - lopen we steeds tegen onvoorziene dingen aan", vertelt hij. ,,De sloopwerkzaamheden duren wat langer dan gedacht."

Geschiedenis niet verloren

Hoewel het historische pand een geheel nieuwe bestemming krijgt, blijven karakteristieke elementen - kluizen, stalen vensters - behouden. ,,Ik vind het belangrijk dat de geschiedenis niet compleet verloren gaat", legt De Boer uit. ,,Gasten willen graag iets meepikken van de historie." De oplevering van het Indigo Hotel staat gepland voor eind 2017, begin 2018. ,,Maar vanwege de 'verborgen obstakels' durf ik niet té hard een datum te roepen."

Aantrekkingskracht

Grote, wereldwijd bekende hotelketens als Indigo weten hun weg naar Den Haag steeds beter te vinden, zegt vastgoedadviseur Jan Steinebach. ,,Denk aan het Hilton Hotel The Hague - overigens ook in een oud kantoor: dat van PTT -, Marriot Hotel, Crowne Plaza en nu dus Indigo en Concious. Grote namen hebben een aantrekkingskracht op internationale bezoekers: een gunstig effect dus voor de stad Den Haag."

Zakenreis

Naast hotels voor toeristen uit binnen- en buitenland, zijn in Den Haag extra accommodaties nodig voor een langer verblijf van zakenlui en expats. ,,Zulke zogeheten Extended Hotels zien er anders uit dan accommodaties voor korte verblijven", vertelt Steinebach. ,,Denk aan faciliteiten als een kitchenette, wasmachine en kunst aan de muur." In het Statenkwartier wordt momenteel zo'n extended stay-locatie gerealiseerd in de Toren van Oud. Ook aan de Lange Vijverberg komt een hotel voor langer verblijf.

Behoefte

Volgens toerisme-onderzoek dat Horwath Hotels, Tourism en Leisure onlangs uitvoerde in opdracht van de gemeente, heeft Den Haag tot 2024 behoefte aan in totaal 1.050 nieuwe hotelkamers: 900 in de stad en 150 in Scheveningen. ,,We blijven de komende jaren meewerken aan nieuwe hotelinitiatieven", zegt een gemeentewoordvoerder. ,,Dat is noodzakelijk om de groei van het aantal toeristen én zakelijke bezoekers de komende jaren te kunnen faciliteren."

Leegstaande kantoren: het was jarenlang een doorn in het oog van veel steden. Nu er meer over bekend is, neemt het aantal aanvragen voor kantoortransformaties naar hotels toe.

Jan Steinebach, hoofd hotels bij CBRE