Nieuws Actueel

Desko: nieuw leven voor afgedankt kantoormeubilair

Bedrijven wisselen relatief vaak van meubilair en zijn geneigd hun 'oude' interieur weg te gooien. Zonde, vinden ze bij Desko, want er zijn genoeg ondernemers blij mee te maken. Dat schrijft het AD.

Lennaert Rooijakkers | Foto: Pim Ras 25 januari 2017

Meubilair 1065

Een paar weken geleden zag Michael Kuiper bij een ziekenhuis 'de Ferrari's onder de bureaustoelen' in een container liggen. Ze zagen er piekfijn uit, maar gingen naar de stort omdat er een nieuwe inrichting kwam. Dat gebeurt regelmatig, weet de directeur van Desko, in- en verkoper van kantoormeubelen. ,,Gelukkig konden wij die stoelen terugbrengen in de keten."

Kuiper ging als 14-jarige aan de slag als hulpje bij Decorum, het bedrijf waar Desko lange tijd onderdeel van was, en kwam vijf jaar later in vaste dienst. Nu, op zijn 44ste, runt hij de boel alweer een paar jaar. Er is in al die tijd weinig veranderd in de bedrijfsvoering.

,,Desko heeft altijd een duurzaam karakter gehad; het koopt gebruikte kantoormeubelen op, knapt ze op en verkoopt ze weer door. Nu grondstoffen opraken, neemt de aandacht voor het hergebruik van producten toe. De vraag is de laatste zeven, acht jaar flink gegroeid. Dat heeft te maken met de economie, maar de laatste jaren gaan ook veel meer bedrijven duurzamer opereren."

Zeven jaar

Desko probeert elk bedrijf in Nederland te bereiken, van multinational en mkb tot start-up. Wat bij de één weg mag, wordt aangeboden aan de ander. ,,Onze markt bestaat uit drie segmenten, waarbij we aan de top beginnen. We kijken altijd naar een cyclus van zeven jaar. Gemiddeld gaat meubilair langer mee, maar multinationals kiezen vaak na een vrij korte periode voor een andere inrichting. We ruilen kantoormeubelen in of knappen 'oude' spullen op die nog in prima staat zijn, zodat ze als nieuw lijken. En als een klant nieuw meubilair wil, dan nemen wij de verantwoordelijkheid om de gebruikte spullen terug te kopen."

Zo bedient Desko jaarlijks ongeveer 5.000 bedrijven. ,,Als we 100 spullen leveren, krijgen we er 130 terug, omdat er steeds meer flexwerkplekken komen. Dat bieden we aan bij het mkb en daar begint de cyclus opnieuw. Wat daarvan wordt opgekocht, gaat weer naar starters. En bij alles wat we doen, geldt dat we zo min mogelijk proberen uit te stoten. Daarnaast kopen we inboedels op van failliete bedrijven. Zo krijgt ook meubilair dat niet eerder door ons is aangekocht een nieuwe levenscyclus. In onze vestiging in Amsterdam staan zo'n 5.000 werkplekken. Dat lijkt heel veel, maar ze worden altijd verkocht."

Waardescan

Ondanks de trend die Kuiper de laatste jaren waarneemt, is het aantal bedrijven dat hun meubilair dumpt nog altijd erg groot. Mede daarom ontwikkelt Desko een waardescan, die voor ondernemers overzichtelijk maakt wat een product nog waard is, welke grondstoffen en onderdelen bruikbaar zijn en hoe groot de uitstoot is als je het weggooit en wanneer je het aan Desko verkoopt.

Wat oud is, kan nog makkelijk een nieuw leven krijgen. In een showroom van Desko staan naast nieuw en opgeknapt kantoorinterieur ook veel meubels die zijn gefabriceerd uit reststromen. Een tafel van een oude bowlingbaan, een zitplek van stadionklapstoeltjes of een bankje gemaakt van een winkelwagen.

Nieuwe meubels

Kuiper wil uiteindelijk op grote schaal nieuwe meubels maken uit afgedankte kantoorinrichting.

,,Natuurlijk is meubilair op een gegeven moment op, maar in elk product zit wel iets dat kan worden hergebruikt. Mijn droom is om uit die spullen, aangevuld met andere grondstoffen, nieuwe producten te maken. Samen met een Amsterdamse afvalcentrale zijn we bezig om uit spullen waarmee je echt niets meer kan, toch iets nieuws te produceren. Want met 200 kantoorkasten kun je banken of bedden maken. Dat zou uniek zijn in de markt. Maar ik zit al zo lang in dit vak en Desko is zo gericht op duurzaamheid, dat dit voor ons een concrete volgende stap is."