Nieuws Detailhandel

Ambulanceverpleegkundige Arno heeft nu eigen bakkerij: 'Een mens is niet voor één ding gemaakt'

Nog altijd klinken er geluiden van bakkers die de handdoek in de ring gooien wegens hoge energiekosten, inflatie of gebrek aan personeel. Maar toen ambulanceverpleegkundige Arno Visser uit Dordrecht hoorde dat de bakker in zijn buurt zou verdwijnen, besloot hij de stoute schoenen aan te trekken. ,,Een mens is niet voor één ding gemaakt. Wat er op m’n pad komt, dat pak ik aan.”

Jacolijn Groesbeek (AD) 10 augustus 2023

Bakker brabant

Arno Visser in zijn nieuwe bakkerij in Dordrecht. Beeld: Jeffrey Groeneweg/AD

,,Wat kan ik voor je doen?” vraagt Arno Visser (36) vrolijk aan iemand die Bakkerij Wielwijk aan het Admiraalsplein in Dordrecht binnen komt lopen. Het is alsof Visser al jaren achter de toonbank staat, niemand weet dat de Dordtenaar eigenlijk nieuw is in het vak en er net een nachtdienst op de ambulance op heeft zitten. Visser werkt namelijk parttime bij de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid, maar runt daarnaast sinds kort dus ook een bakkerij, schrijft het AD.

Eind juni hoorde Visser dat Bakkerij Breggen (inmiddels dus Bakkerij Wielwijk), die van origine hoort bij Bakker Klootwijk in Rotterdam, zou stoppen. ,,De week erop zou de bakkerij de deuren moeten sluiten. Ik kom daar wekelijks om vers brood te halen, ik woon namelijk met mijn vrouw en vier kinderen in Wieldrecht. Bakkerij Klootwijk in Rotterdam wilde franchise bakkerijen in de regio afstoten en sluiten. Dat leek me ontzettend zonde”, vertelt Visser. Volgens hem liep de bakkerij in Wielwijk juist heel goed. ,,Daarnaast zitten de dichtstbijzijnde echte bakkers in Krispijn en Sterrenburg, niet heel dichtbij.”

Lees ook: Ambachtelijke bakker met uitsterven bedreigd? Niet als het aan deze jonge broers ligt

‘Grijp je kans’

Hij vond het zo’n zonde, dat de ambulanceverpleegkundige Arno Visser overwoog om het bedrijf over te nemen. ,,Wendy, Daniëlle en Elly, de vrouwen die altijd in de bakkerij staan, waren verdrietig over de sluiting. Elly werkt bijvoorbeeld al sinds haar vijftiende in de bakkerij. Zo ben ik uiteindelijk in gesprek gegaan met Klootwijk om te kijken of er iets mogelijk is. Eigenlijk had ik niet het idee dat het echt zou lukken.”

Het thuisfront was ook enthousiast; zijn vrouw Lakshmi moedigde Visser aan om de kans aan te grijpen. ,,Mijn vrouw komt oorspronkelijk uit Sri Lanka en heeft daar ooit een bakkersopleiding gevolgd. Dat is natuurlijk niet vergelijkbaar met het vak hier, maar de affiniteit was er. Thuis bakken we ook altijd al veel met meel van de molen.”

Lees ook: Walter is 80 en staat vanwege personeelsgebrek dag en nacht te zwoegen in bakkerij

Nieuwe naam

De naam ‘Bakkerij Breggen’ veranderde op 26 juni officieel in ‘Bakkerij Wielwijk’, de nieuwe naam staat sinds een week op de ruit van het pand. ,,In goed overleg met Klootwijk zijn we helemaal opnieuw opgestart en hebben we een BV opgericht. Nog steeds is het brood van Klootwijk, en hij geeft mij nog weleens advies."

,,Wendy, Daniëlle en Elly zijn hier blijven werken. Zij hebben de meeste kennis van brood en banket. Ik leer heel veel van hen. Mijn vrouw en ik springen af en toe bij, maar regelen vooral alles achter de schermen. Ik houd me bezig met de inkoop, financiën en het beleid.”

"Mensen doen alles online. Waarom gaan we dan ook niet over op je bestelling appen naar de bakker?"

Arno Visser, eigenaar bakkerij Wielwijk

Appen met de bakker

Visser wil lokale samenwerkingen aangaan én meegaan met de tijd. ,,Mensen kunnen mij hun bestelling ook appen: ‘kun je drie broden voor me klaarleggen?’ Prima, dan doe ik dat. Mensen doen alles online; zoals bestellen op Bol.com of Picnic. Waarom gaan we dan ook niet over op je bestelling appen naar de bakker?” Het interview wordt kort onderbroken door een vrouw die vraagt naar de prijs van een worstenbroodje. ,,Twee euro en dertig cent”, antwoordt Visser meteen en hij praat vervolgens weer verder.

De verhalen over bakkers die het moeilijk hebben in deze tijd zijn de ambulancemedewerker niet ontgaan. ,,Maar ik heb geen vergelijkingsmateriaal om dat te beoordelen. Daarnaast scheelt het dat ik niet afhankelijk ben van de bakkerij, ik heb mijn werk nog op de ambulance. We breiden het assortiment van de winkel wel uit, dat zou mogelijk bepaalde kosten kunnen compenseren.”

Lees ook: Bakker bakt 20.000 bolussen per dag, toch sluiten zijn filialen: hoe komt dat?

Zuivel en bonbons

Zo is Bakkerij Wielwijk begonnen met de verkoop van zuivel uit de Hoeksche Waard, hebben ze nu ook chocolade en bonbons van Reedijk en wordt de bakkerij het verkooppunt voor het Theewinkeltje. ,,Verder hebben we plannen om samen met molen Kyck over den Dyck producten te gaan aanbieden, al blijft het brood zelf wel van Klootwijk. En we zijn bezig met een kaart voor belegde broodjes. Die broodjes willen we ook bezorgen bij bedrijven."

,,En heb je ons eerste vegan groentebroodje al gezien? Dat is een samenwerking met de Groene Bakker. Vegan is nu helemaal hip, dus ik ben gaan googlen of we daar wat mee konden doen. Dat vind ik hier zo leuk aan: er echt mijn eigen zaak van maken. Ik kan hier al mijn creativiteit in kwijt.”

"Vegan is nu helemaal hip, dus ik ben gaan googlen of we daar wat mee konden doen. Dat vind ik hier zo leuk aan: er echt mijn eigen zaak van maken"

Arno Visser, eigenaar bakkerij Wielwijk

'Je bent in beide gevallen bezig met mensen'

Als de bakkerij echt goed gaat lopen, zal Visser minder op de ambulance gaan werken. Al vindt hij het te vroeg om de bakkerij zijn nieuwe passie te noemen. ,,Ik heb het nog steeds naar mijn zin op de ambulance, daar werk ik nu bijna zeven jaar. Maar je ziet dat het werk verandert, ook in negatieve zin. Tegenwoordig wordt het alarmnummer 112 vrij gemakkelijk gebeld, en je kunt je afvragen of het wel altijd noodzakelijk is.”

Beide beroepen, bakker én ambulanceverpleegkundige, vindt de kersverse ondernemer mooi. ,,Je bent in beide gevallen bezig met mensen en het is dankbaar werk. Ik hoor hier ook dagelijks dat mensen zo blij zijn dat we niet weg zijn uit Wielwijk. Nu bakkerij De Kruimel dicht is, komen hun klanten ook naar ons.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws