Nieuws Detailhandel

Bij Caland/Schoen alles 5 procent duurder: geen Black Friday maar Inflation Friday

Op Black Friday is de hele collectie van Caland/Schoen 5 procent... duurder. 'Overproductie is een onverantwoord verdienmodel. Dit wordt in stand gehouden doordat de milieubelasting die veroorzaakt wordt door productie en distributie van goederen, niet bij consumenten van die goederen terecht komt. We weten inmiddels wat de gevolgen zijn. De klimaattop in Egypte is mislukt, het komt nu op handelen aan', stelt Anke Griffioen.

Van onze redactie 24 november 2022

Caland schoen

'Steeds meer retailers en producenten kiezen voor duurzaam ondernemen en nemen afstand van de permanente sale-strategie en ‘fast-fashion’. Moeder Aarde heeft haar grenzen bereikt en zucht onder productie- en consumptiestress. Het maken en verkopen van mooie producten kan en moet duurzamer. Dit is ook één van de aandachtspunten van het landelijke rapport ‘Maatschappelijke meerwaarde van de retail’ dat EZ-minister Micky Adriaansens begin dit jaar bij Caland/Schoen Rotterdam in ontvangst nam', vertelt Anke Griffioen van Caland/Schoen.

'Andere groei is mogelijk: duurzamer, socialer en alternatief digitaal. Veel ondernemers hebben zich inmiddels achter dit rapport geschaard en het is komende jaren de leidende visie voor INretail en verwante brancheorganisaties. In dat licht past ook een alternatieve interpretatie van Black Friday. Met aandacht voor de natuur, consuminderen en bezinning'.

Lees ook: Black Friday: Dille & Kamille sluit de deuren

Caland/Schoen zal vrijdag 25 november, Black Friday, 10 procent van de omzet - 5 procent van de klant + 5 procent van Caland- schenken aan de stichting Natuur & Milieu die dit jaar haar 50e verjaardag viert.

Drie Dwaze Dagen van de Bijenkorf

'Sinds de Tweede Wereldoorlog is de welvaart in het westen snel toegenomen. Het aanjagen van consumptie was een belangrijke motor van die groei. In die tijd een begrijpelijke strategie. Met name vanuit de Verenigde Staten nam de reclamebusiness begin jaren ’60 een vlucht en funshoppen als tijdverdrijf werd gaandeweg steeds belangrijker. In Nederland was de introductie van de Drie Dwaze Dagen (DDD) in 1984 door de Bijenkorf een gamechanger. Maandenlang werd deze enorme jaarlijkse koopjesactie in oktober voorbereid en de DDD-collectie werd vaak speciaal geproduceerd: duurdere merken werden zo voor velen bereikbaar'.

'Waar opruiming eerder alleen aan het einde van een seizoen werd georganiseerd om magazijnen ruimte te geven voor het nieuwe seizoen veranderde die strategie. In de jaren ’90 werd opruiming een apart verkoopkanaal, aangejaagd door allerlei ‘koopdagen’.

Lees ook: Econoom Cor Molenaar: ‘Vergeet Black Friday, ga voor Verwen Friday’

'Aanvankelijk waren vooral de christelijke feestdagen aanleiding om geld uit te geven, denk aan de overvloedige Kerst- en Paasdagen waarbij huis en familie ‘paasbest’ in het nieuw werden gestoken. De laatste decennia rukt veramerikanisering op met Valentijnsdag, Haloween en Black Friday als dè koopjesdag na Thanksgiving, waarop bijna alle Amerikanen een vrije dag genieten. In Nederland is Black Friday sinds 2015 met name door de grote ketens in gang gezet. Veel kleine winkeliers hebben van meet af aan met ludieke acties weerstand geboden. Inmiddels keert het tij en kiezen gelukkig ook ketens als Dille & Kamille en Bever voor een bedachtzame invulling', aldus Anke Griffioen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws