Nieuws Detailhandel
Breifanaat Brigitte (78) staat nog elke dag in haar handwerkwinkel
Ze is 78 maar voorlopig niet van plan haar winkel te sluiten. Brigittes zaak in handwerkspullen is van boven tot onder bedekt met bollen wol in alle kleuren. ,,Leuk om te zien dat breien nog steeds populair is.”

Brigitte en Jan van Werkhoven in hun handwerkspeciaalzaak of simpelweg breiwinkel in Winkelcentrum Woensel. Al decennia hebben ze een winkel en Brigitte is nog iedere dag aan het breien, ook voor de lol. Foto: Juan Vrijdag/DCI Media
Met een lach zet Brigitte van Werkhoven een kopje koffie neer. Achter de goedgevulde winkel gaat een knus magazijn schuil waar nog veel meer kasten vol wol staan. ,,We bestellen alvast garen voor volgend jaar”, zegt de 78-jarige eigenaresse van Breimode Brigitte in Winkelcentrum Woensel tegen het AD.
Al 38 jaar runt Brigitte haar speciaalzaak in handwerkspullen. ,,Bij ons thuis werd veel gemaakt”, vertelt de nog altijd fervent breister. ,,Mijn moeder was weduwe en mijn oma boerin, dus er werd niets weggegooid.” Dat ondernemende heeft er bij Brigitte dus altijd in gezeten.
Lees ook: Walter is 80 en staat vanwege personeelsgebrek dag en nacht te zwoegen in bakkerij
Winkel is nog elke dag open
Ze breit in die tijd modellen die naar beurzen in Italië gaan. ,,Eens in de zoveel tijd kwamen er breiboeken uit”, legt ze uit. ,,Dan kreeg ik een zak wol en een patroon thuisgestuurd en moest ik de modellen uit die boeken maken zodat ze op beurzen getoond konden worden.”
Het werk bevalt en langzaamaan leert haar omgeving dat Brigitte wel raad weet met garen en twee breipennen. ,,Op vrijdagen kwamen mensen soms tot tien uur ’s avonds langs. Toen was ik er klaar mee en ben ik een winkel begonnen. Dan kon ik in ieder geval de deur sluiten als ik geen bezoek meer wilde”, grinnikt ze. Bijna veertig jaar later gaan de deuren nog elke dag open.
"We doen zoveel mogelijk zelf. Ik de belasting en Brigitte de boekhouding"
Ze volgt opleidingen zodat ze zich kan inschrijven als ondernemer. Nadat haar man (80) bijna twintig jaar geleden met pensioen gaat, komt hij bij haar in de winkel. Dat samenwerken bevalt het stel. ,,Het gaat heel goed”, zegt hij terwijl hij naar zijn vrouw lacht. ,,We doen zoveel mogelijk zelf. Ik de belasting en Brigitte de boekhouding.”
Lees ook: Geen opvolger voor vader Kees: slagerij Verbree moet na 105 jaar deuren sluiten
Goed voor handen en geest
Er gaat een bel, er komt een nieuwe klant binnen. Jan staat op. ,,Hallo!”, klinkt het uit de winkel. De klandizie is goed, vindt zijn vrouw. ,,Tijdens corona kreeg iedereen meer tijd en hebben veel mensen leren breien, haken of borduren. Dat vind ik leuk”, vertelt Brigitte . ,,Er komen soms zelfs mensen uit Rotterdam naar ons. We zien ook meer jongeren. Laatst had ik Chinese meisjes in de winkel die me hun borduurwerk lieten zien. Daar kon ik nog wel wat van leren”, zegt ze met een lach.
Dat is voor Brigitte een van de leukste dingen aan het hebben van haar winkel; mensen die trots hun werk komen laten zien. ,,Als ik ze advies of uitleg heb gegeven en een tijd later komen ze heel enthousiast terug met wat ze gemaakt hebben, ja dat is mooi”, zegt ze. ,,Leuk om te zien dat breien nog steeds populair is, want het is ook goed voor je handen en je geest.”
Brigitte (78) en Jan (80) van Werkhoven zijn nog niet van plan te stoppen met hun handwerkwinkel. ,,Ik haal hier mijn plezier uit, dus voorlopig stop ik niet.” Foto: Juan Vrijdag / DCI Media
"Ik haal hier mijn plezier uit, dus voorlopig stop ik nog niet"
Stoppen zit er voorlopig nog niet in voor Brigitte en Jan
Brigitte s kleinkinderen hadden geluk met een oma die alles voor ze wilde breien. ,,Ik heb denk ik wel kilometers gebreid.” Ze haalt een foto van een blauwe trui met een vliegtuig erop tevoorschijn. ,,Hij hield vroeger heel veel van vliegtuigen, dus dat leek me een leuke uitdaging.”
Stoppen zit er voorlopig nog niet in voor de twee. ,,Ik ben met mijn 38ste opnieuw begonnen met iets wat ik echt leuk vond”, zegt Brigitte. ,,Als je iets doet wat je niet leuk vindt, moet je daar niet mee doorgaan want dan verknal je je leven. Ik haal hier mijn plezier uit, dus voorlopig stop ik nog niet.”
Lees ook: Elske Doets breekt lans voor senioriteit: ‘Jongeren raken bij het minst geringste in de stress’