Nieuws Detailhandel
Detailhandel komt met online zwarte lijst stelend personeel
Winkeliers kunnen voortaan digitaal aangifte doen van personeel dat steelt. De namen van deze medewerkers worden geregistreerd in een waarschuwingsregister. Ondernemers die personeel nodig hebben, kunnen zo controleren of potentiële werknemers op deze zwarte lijst staan. Detailhandel Nederland hoopt dat ondernemers hierdoor weer vaker aangifte doen, zo meldt het AD.

Afbeelding ter illustratie, persoon komt niet voor in het verhaal.
,,Voorwaarde voor registratie is namelijk dat er aangifte is gedaan. Veel winkeliers laten dit vaak schieten door gebrek aan tijd en omdat het digitaal nog niet mogelijk is. Voor interne diefstal gaat dit dus veranderen. Ondernemers in het mkb hoeven voortaan niet meer zelf naar het politiebureau, maar kunnen via een e-loket aangifte doen. Wij hopen dat deze maatregel helpt de forse schade door diefstal te verminderen’’, zegt Bert van Hees, adjunct-directeur van Detailhandel Nederland.
Aangifte bij e-loket
Aangifte doen van diefstal door personen die niet in een winkel werken, kan nog niet digitaal. Van Hees: ,,Helaas niet. De politie werkt al een tijd aan zo'n systeem, maar het is nog steeds niet operationeel. Wat ons betreft gaat dit e-loket zo snel mogelijk de lucht in. Uit nieuw onderzoek blijkt opnieuw dat eigenlijk alle retailers met winkeldiefstal worden geconfronteerd, maar dat de dieven er makkelijk mee wegkomen omdat de politie vaak niet eens meer wordt gebeld.’’
Van Hees doelt op een enquête onder honderden leden van het Vakcentrum, een organisatie voor zelfstandige ondernemers in de detailhandel. Uit dit onderzoek blijkt dat negen van de tien winkeliers regelmatig te maken krijgt met diefstal. Een op de vijf ondernemers wordt zelfs iedere dag (meermalen) bestolen. In bijna de helft van de winkels was het afgelopen jaar sprake van agressie en geweld. Een kwart van de ondernemers meldt vernielingen. Toch doet een op de drie ondernemers geen aangifte meer van winkeldiefstal. Het kost te veel tijd en moeite. Ook wordt aangegeven dat de politie vaak niks meer laat horen.
"Dieven komen makkelijk weg omdat politie vaak niet eens wordt gebeld"
Maatschappelijke schade
,,Politie, justitie en politiek hebben de plicht deze problematiek aan te pakken. De maatschappelijke schade is enorm’’, vindt Patricia Hoogstraaten, directeur van het Vakcentrum. Uit internationaal onderzoek bleek eerder dit jaar dat winkeldiefstal zorgt voor een kostenpost van honderden miljoenen euro's.
Een politiewoordvoerster laat weten dat het in de loop van 2020 mogelijk wordt om voor alle winkeldiefstallen digitaal aangifte te doen. ,,We zijn bezig met een bedrijvenportaal, het kost tijd om dit systeem goed te ontwikkelen maar volgend jaar wordt het zeker in gebruik genomen.’’