Nieuws Detailhandel

Markant hotel krijgt winkel- en woonbestemming

Nieuwe eigenaar Harry Oude Weernink (foto) ziet geen toekomst meer als hotel en restaurant in Ootmarsum: 'Daarvan is er al genoeg’. Hij gaat het pand opsplitsen in winkel en stadswoning. Dat schrijft Tubantia.

Alphons Weierink | Foto’s: Robin Hilberink en Carlo terellen 13 maart 2017

Nieuwe eigenaar Harry Oude Weernink aan de achterzijde FOTO ROBIN HILBERINK

Geen hotel en ook geen restaurant meer. Harry Oude Weernink heeft de knoop doorgehakt wat betreft de nieuwe bestemming van hotel De la Poste in Ootmarsum. De nieuwe eigenaar onttrekt na meer dan 100 jaar de horecafunctie aan het markante pand aan de Marktstraat. Oude Weernink splitst het pand qua gebruik in tweeën. Aan de voorkant komt op de begane grond en op de bovenverdieping een winkel en aan de achterkant wil de Ootmarsumse ondernemer een stadswoning bouwen.

Koerswijziging

De rigoureuze koerswijziging van Oude Weernink is het gevolg van voortschrijdend inzicht sinds hij vorig najaar het ambitieuze plan lanceerde om hotel De la Poste nieuw leven in te blazen. Een door hem ingesteld haalbaarheidsonderzoek heeft aangetoond dat er momenteel geen behoefte is aan nog meer nieuwe horecavoorzieningen naast het bestaande aanbod aan hotels en restaurants in Ootmarsum. "Er is inmiddels meer dan genoeg op dit gebied en bovendien op een goed niveau. Daar zou ik niets meer aan toe kunnen voegen. Het is jammer, maar het is niet anders. We moeten daarin gewoon reëel zijn", licht Oude Weernink toe.

Stadsgezicht

Wat wel overblijft van zijn oorspronkelijke plan, is dat het beeldbepalende pand ingrijpend wordt verbouwd en gerestaureerd. De historische voorgevel blijft daarbij geheel intact. Oude Weernink: "Het pand is weliswaar geen gemeentelijk, noch rijksmonument, maar maakt natuurlijk wel deel uit van het beschermd stadsgezicht. Daar mogen we niet aan tornen en dat doen we dus ook niet."

Op de schop

Binnen gaat het pand wel volledig op de schop. Alleen de muren blijven staan. De houten verdiepingsvloer wordt vervangen door een betonnen vloer. De nieuwe winkel komt op de plek van het huidige restaurant en de ruimte daarboven.

Koetshuis

Wat er aan de achterkant gebeurt staat nog niet vast. Dat wil zeggen: de huidige serre en de aanbouw met toilettengroep worden in elk geval gesloopt. Als het aan Oude Weernink ligt, komt er op de plek van de grote zaal een nieuwe stadswoning met behoud van de authentieke achtergevel en in combinatie met het aanpalende Koetshuis. Maar daarvoor krijgt hij vooralsnog de handen niet op elkaar bij de gemeente Dinkelland. Die wil daarentegen wel drie appartementen toestaan en uitsluitend op de bovenverdiepingen. Dat heeft alles te maken met de huidige bestemming die alleen wonen op de bovenverdieping toestaat.

Vergunning

Oude Weernink hoopt met de gemeente de komende tijd alsnog tot overeenstemming te komen over de bouw van de stadswoning. De omgevingsvergunning wordt hoe dan ook binnenkort aangevraagd. ,,Medio mei weten we meer", verwacht Oude Weernink, in de wetenschap dat de bouw van de winkel los kan worden gezien van de bouw van de stadswoning dan wel de drie appartementen.

Aanwinst

Zodra de bouwvergunning binnen is, wil hij aan de slag. Het plan is om de winkel rond Kerstmis van dit jaar al in gebruik te kunnen nemen. Voor de exploitatie van de winkel is Oude Weernink op zoek naar 'een goede partij'. "Ik ben op zoek naar een hele bijzondere winkel, die moet een aanwinst zijn voor Ootmarsum." Ook voor de stadswoning heeft hij al geïnteresseerden. Hotel De la Poste staat sinds vorig jaar maart leeg. Toen verkochten Elvi en Rob Knol hun horecabedrijf aan Oude Weernink.

Ooit een hotel van allure

De naam hotel De la Poste is bijna 100 jaar oud. Ze is te danken aan toenmalig eigenaar Beukers; hij koos voor deze Franse naam om het hotel een chique uitstraling te geven. De naam verwijst bovendien naar de postkoetsen die tussen de Nederlandse en Duitse Hanzesteden reden en ook door Ootmarsum kwamen.

De plek aan de Marktstraat is al veel langer bebouwd; zeker al vanaf rond 1500. Eeuwenlang stond er een stadsboerderij. Vanaf 1748 wordt de wijnkopers-familie Teusse als eigenaar genoemd. Deze familie verkoopt het pand in 1867 aan de Vincentiusvereniging die er een school vestigt voor de opleiding van dienstbodes. In 1870 wordt de oude stadsboerderij gesloopt en wordt het huidige pand gebouwd. De familie Beukers koopt het pand in 1900 en begint er met een logement. Antoon Beukers is vanaf de jaren 20 de drijvende kracht en onder zijn leiding wordt De la Poste een hotel van allure. In 1925 volgt een uitbreiding met de twee bovenste verdiepingen. De familie Beukers onderhield vanaf die tijd een goede relatie met KLM-oprichter Albert Plesman. Hij kwam er vaak; in de oorlog zat hij in De la Poste ondergedoken. Daar bedacht Plesman zijn plannen voor een doorstart van de KLM na de oorlog.

In 1962 kocht de familie Knol het hotel. Rob en Elvi Knol waren tot begin 2016 de laatste horeca-exploitanten en eigenaars nadat ze de zaak de 10 voorgaande jaren hadden verhuurd aan Gerja en Ernst Busscher. Maar de kortstondige doorstart van het hotel-restaurant na een grondige opknapbeurt had niet het beoogde resultaat. Knol verkocht zijn horecabedrijf in maart 2016 aan Harry Oude Weernink.

Ik ben op zoek naar een hele bijzondere winkel, die moet een aanwinst zijn voor Ootmarsum

Harry Oude Weernink, eigenaar