Nieuws Detailhandel
Marktkoopman John Kruythof scoort nog alle weken met duizenden kilo's piepers
Duizenden kilo's aardappels verkoopt John Kruythof wekelijks kriskras door Nederland. Met zijn ruim 35 jaar ervaring op de markt weet hij dat de pieper niet iets is van vroeger. ,,Met een groot gezin is er niks goedkoper dan aardappels eten.”

John Kruythof. Foto: Jeffrey Groeneweg
Zijn vader Johan Kruythof stond al met aardappelen op de markt. Op zijn 16de begon John uit Strijen ook met de aardappelhandel, schrijft AD. Daarvoor nam hij één markt, die in Gorinchem, van zijn pa over en ging hij zelf op zoek naar meer markten. ,,Het was een tijd dat er wachtlijsten waren voor markten. Dan ging ik naar Schiedam om te kijken of er een plek was vrijgevallen, maar bleek de markt toch vol te zitten. Dan werd ik weggestuurd, maar ik durfde niet naar huis met een volle vrachtwagen. Ging ik maar venten langs de deur.”
Wekelijks nog altijd 400 tot 800 klanten
Toch kreeg hij ook buiten Gorinchem een voet tussen de deur. De tweede markt die hij binnen hengelde was Rijnsburg, daarna volgden Schiedam, Breda, Sliedrecht en Rozenburg. ,,Toen ik begon ruim 35 jaar geleden, zeiden mensen dat het minder zou worden want de oude garde, de generatie die altijd aardappels eet, sterft een keer uit. Maar ik heb gewoon markten waar ik wekelijks tussen de 400 en 800 klanten hebt. Van alle leeftijden en komaf dus. Mijn omzet is niet echt minder geworden door de jaren heen. Aardappels worden nog altijd door veel mensen gegeten.”
"70-plussers weten nog hoe je ze moet stomen in een laagje water en dan lekker opschudden. Het is een heerlijk ouderwetse prak-aardappel met een romige smaak"
Gemiddeld koopt een klant 5 kilo op de markt. Uitzondering zijn gelovige gemeenten als Sliedrecht, Gorinchem en Rijnsburg. ,,Daar zie je vaker vrouwen van 30 jaar met vier, vijf, zes kinderen. Die komen elke week 10 kilo halen”, vertelt de Hoeksche Waarder. ,,Als mijn vrouw en ik ’s avonds geen zin hebben om te koken, halen we Chinees. Met een groot gezin gaat dat niet. En er is niks goedkoper dan aardappels eten.” Echtgenote Carolien (50) voegt toe: ,,Je kunt ze koken, bakken, frituren. Rijst is evenmin duur, maar daar kun je minder mee.”
Carolien Kruythof. Foto: Jan Kok Boomerang Fotografie
Heel veel aardappels verkopen, maar wel goed spul
Bij Kruythof geen omslachtige verhalen over zijn ambities en motivatie als ondernemer. ,,Ik wil heel veel aardappels verkopen.” Even kort als duidelijk. Maar dat betekent niet dat dat de handelaar alleen oog heeft voor volume. Het moet zeker ook goed spul zijn.
Wil je smikkelen, koop ‘vuile aardappels’ - weet hij. Niet die superschone, bijna blinkende aardappels uit de supermarkt dus. ,,De grond waarin aardappels worden geteeld bepaalt voor een belangrijk deel de kwaliteit en smaak. Daarom hou ik ze vuil. Want als je ze wast, zoals voor de supermarkten gebeurt, dan trekt de smaak eruit. Ook kun je ze minder lang bewaren. Let maar op hoe snel aardappels uit een plastic zak van de super gaan uitlopen. De grond die er bij mij nog aanzit, houdt de schil sterker waardoor je vuile aardappels maanden weg kunt leggen.”
Kruythof verkoopt alleen aardappelen van kleigrond. ,,Daar zitten meer vitaminen in voor de aardappelen.” Zandgrond-piepers, ‘die meestal in de supermarkten liggen omdat er wat meer kilo’s van zandgrond komen en het allemaal wat voordeliger is’, laat hij links liggen. Eigenlijk vindt de Strijenaar het een inferieur product.
Lees ook: Luuk (11) is misschien wel de jongste koopman van Nederland: ‘Allerleukst is het contact met mensen’
Blauwkop Eigenheimers als favoriet
Het liefst haalt hij zijn Meerlanders, Frieslanders en Dorés uit Zeeland, al is Maatschap Vink uit Klaaswaal ook een vaste teler. Blauwkop Eigenheimers zijn een favoriet. ,,Ze schillen vreselijk. Er zitten allemaal pitten en putten in, maar de oude garde is er helemaal gek op. 70-plussers weten nog hoe je ze moet stomen in een laagje water en dan lekker opschudden. Het is een heerlijk ouderwetse prak-aardappel met een romige smaak.”
Voor mensen die zelden aardappels eten, maar ze niet helemaal hebben afgezworen, hebben John en Carolien Kruythof een tip. ,,Haal zomeraardappelen. Die zijn te koop van begin juni tot en met eind oktober. En kies dan bijvoorbeeld Zeeuwse Doré aardappels; een heerlijk kruimige aardappel om te koken.”