Nieuws Detailhandel
Deze 9-jarige ondernemer heeft zijn eigen knutselonderneming
Mats Brekelmans vindt het fijn om te knutselen. Maar wat moet je maken? Soms komt er op die vraag geen ingeving. Het bracht de 9-jarige knul op een idee voor een onderneming.

Mats Brekelmans, de oprichter van Mats Knutselboxen. Foto: Roel van der Aa
Als het aan inspiratie ontbreekt, is het misschien handig om aan de slag gaan met wat een ander heeft verzonnen. Die gedachtegang werd een plan, en uiteindelijk zijn eigen onderneming: Mats Knutselboxen. Mats heeft zes boxen bedacht met in elk drie knutselopdrachten voor kinderen van 6 tot 9 jaar.
,,Er zitten materialen in om iets te maken, die staan op een lijstje. Daar heb ik bijgeschreven wat je zelf nog nodig hebt, lijm bijvoorbeeld. En er zit een uitleg bij. Alles bij elkaar ben je een half uur tot een uur bezig”, zegt Mats in gesprek met AD. De kosten: 3,99 euro. Ook daar heeft Mats over nagedacht. Hij heeft goed gekeken naar hoe het in de supermarkten werkt.
Geheel zelfstandig ondernemen
Een van zijn opa’s had een winkel, maar bij zijn vader en moeder stroomt het ondernemerschap niet door de aderen. Ze hebben wel een andere kwaliteit die hem helpt: loslaten. ,,Ik heb het helemaal zelf gedaan. De meeste knutseldingen heb ik zelf verzonnen, soms heb ik internet gebruikt. Ook de inkoop, allemaal online.”
Alhoewel, niet helemaal. Zijn zusje Ize had nogal wat pijpenragers, die heeft-ie van haar ‘geleend’. Zo doen ondernemers dat, je moet een beetje gewiekst zijn.
"In de reviews op Facebook en Instagram waren ze soms heel eerlijk. Dat sommige knutsels iets te makkelijk waren. Die moet je dan aanpassen"
De kost gaat voor de baat uit. Ook daarin hebben pa en ma zich bijna afzijdig gehouden. Jij wilt ondernemen, dan moet je je spaarvarken stukslaan. Toch hebben ze wel een beetje geholpen: Mats kon met het grasmaaien van de tuin een zakcentje verdienen.
Met vallen en opstaan
Elke beginnende ondernemer gaat weleens nat. Zo ook deze knul. ,,Ik had een paar knutselboxen verkocht, maar ik kwam niet uit de kosten.” Dus ging de prijs omhoog. Zoiets zal hem niet snel meer overkomen. Oom Sander, die kaas heeft gegeten van commercie en economie, is zijn onbezoldigd adviseur. Dus kwam er een logo. Visitekaartjes zijn in de maak.
Zijn eerste verkoopkanaal was makkelijk: zijn klas, groep 5 van De Wilgen in Vlijmen. Vriendjes wilden hem wel een beetje op weg helpen. Tegelijkertijd: die zijn niet altijd kritisch, toch? ,,In de reviews op Facebook en Instagram waren ze soms heel eerlijk. Dat sommige knutsels iets te makkelijk waren. Die moet je dan aanpassen.”
Lees ook: Jonge ondernemers van 9, 11 en 15 runnen online bedrijf: van sieraden tot kaarsen
Koude acquisitie zonder voet tussen de deur
Ook in zijn woonplaats Elshout (Noord-Brabant, red.) heeft hij wat verkocht. Daar had zijn moeder overigens wel een aandeel in. Op haar advies is hij langs adressen gegaan met zijn boxen (eigenlijk tassen van papier, wel zo duurzaam). Koude acquisitie dus. In het nette, dus geen voet tussen de deur gezet. Past wel bij Mats. Hij is goed gebekt, brengt zijn verhaal in heldere taal. En hij klinkt heel enthousiast.
Praat met ondernemers over hun omzet, dan verandert geestdrift meestal in zwijgen en dooddoeners als ‘de concurrentie luistert mee’. Maar Mats, die nadenkt over een website, is daar open over. ,,Ik ben in maart begonnen, ik heb er bijna veertig verkocht. Het is ook leuk om ze in elkaar te zetten.”
De eerste verdiensten zijn binnen, dat motiveert. Dus later met ondernemen écht de kost verdienen? Hij haalt zijn schouders op. Hoeft-ie ook niet te weten, tijd genoeg. Desondanks: als Mats Knutselboxen een succes wordt, smaakt dat altijd naar meer. Knutselt hij weer een ander bedrijf in elkaar.