Nieuws Detailhandel

Nieuwjaarsdag 2023: vier op tien supermarkten open

Het aantal supermarkten dat open is op nieuwjaarsdag is voor het eerst in jaren niet toegenomen. Volgens gegevens van Openingstijden.nl is 40 procent van de supers open op 1 januari. Vorig jaar was dit nog 46 procent. Tussen 2015 en 2022 nam het aantal filialen dat hun deuren opende steevast toe.

Van onze redactie 30 december 2022

Champagne supermarkten oudjaar openingstijden

Lees ook: Overzicht openingstijden supermarkten Oud en Nieuw 2022-2023

Volgens Openingstijden.nl hangt het lagere aandeel mogelijk samen met het feit dat nieuwjaarsdag in 2023 op een zondag valt. Op die dag zijn er doorgaans minder supermarkten open.

In 242 van de huidige 344 gemeenten is minstens één supermarkt open. Vooral in Noord- en Zuid-Holland, en Noord-Brabant kunnen nieuwjaarsshoppers bij veel supers terecht. Van de grootste gemeenten is onder meer in Amsterdam (81 procent), Almere (79 procent), Utrecht (77 procent) en Den Haag (72 procent) een flinke meerderheid van de supers open op 1 januari

Lees ook: Openingstijden IKEA feestdagen 2022: wanneer open tijdens oud & nieuw?

In de Biblebelt, een strook die ruwweg van Zeeland tot Overijssel loopt en waar veel gereformeerde Nederlanders wonen, zijn veel winkels op 1 januari juist gesloten. Ook in delen van de Achterhoek en Zuid-Limburg houden alle supermarkten hun deuren dicht.

Tweederde van de vestigingen van Albert Heijn is op 1 januari open, bij Jumbo gaat het om 45 procent. De filialen van Duitse ketens als Aldi & Lidl zijn net als andere jaren overwegend gesloten.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws