Nieuws Detailhandel
Schoenmaker Frans gooit winkel dag dicht, ondanks drukte: 'Noodzaak om alles af te krijgen'
Er vloog al eens een schoen door de winkel, omdat een klant vond dat ze te lang moest wachten. Schoenmaker Frans Ligthart en collega’s in het Groene Hart hebben het sinds kort razend druk. Toch neemt hij een rigoureus besluit: hij doet zijn winkel een dag dicht.

Schoenmaker Frans Ligthart heeft het enorm druk met reparaties. Foto: Josh Walet
‘In verband met de enorme drukte zijn wij genoodzaakt op donderdag de winkel te sluiten, zodat wij uw reparatie(s) op tijd af kunnen maken’, luidt de mededeling die op de deur van zijn zaak aan de Europalaan in Alphen aan den Rijn prijkt. ,,Er komen zóveel verzoeken voor schoenreparaties, dat ik dit besluit heb genomen om de wachttijden niet nóg verder te laten oplopen. Klanten moeten nu vaak al minimaal een week wachten tot hun schoenen klaar zijn”, zegt Ligthart in het AD.
Een collega van hem in Gouda onderbreekt een telefonisch interview met de krant over dit onderwerp voortdurend. ,,Sorry, er komt weer een klant binnen. Heeft u even?” Om kort daarna te vervolgen: ,,Het is echt niet normaal, de laatste tijd moet ik ook vaak ‘s avonds en op zondag werken om alles af te krijgen.”
"Het zijn dure tijden voor veel mensen vanwege de energietarieven en andere forse prijsstijgingen. Velen besluiten daarom hun versleten of kapotte schoenen te laten repareren in plaats van een nieuw paar te kopen"
Nauwelijks aanwas nieuwe schoenmakers
Volgens de 54-jarige Frans Ligthart zijn er verschillende redenen waarom het zo druk is bij schoenmakers. ,,Het zijn dure tijden voor veel mensen vanwege onder meer de extreme energietarieven en andere forse prijsstijgingen. Velen besluiten daarom hun versleten of kapotte schoenen te laten repareren in plaats van een nieuw paar te kopen. Dat gebeurt overigens niet altijd alleen uit economische motieven, ook het milieu speelt daarbij geregeld een rol. Uit het oogpunt van duurzaamheid worden schoenen niet meer zo snel weggegooid als vroeger.”
Maar er speelt meer in de schoenmakerswereld, zegt Ligthart. ,,Er is nauwelijks jonge aanwas in onze branche. Vaak is er geen opvolging en sluit een winkel als de eigenaar met pensioen gaat. Dat betekent voor de overblijvers dus extra werk.”
Lees ook: Als een koopavond niet meer werkt begrijp je de klant niet goed genoeg
Dat beeld wordt bevestigd door secretaris Margret Hoekenga van de Nederlandse Schoenmakers Vereniging (NSV). ,,Het aantal schoenmakers in Nederland loopt al jaren gestaag terug. Waren het er zo’n tien jaar geleden bijvoorbeeld nog zeker zevenhonderd, nu zijn het er nog geen vijfhonderd. Het is een kwestie van gebrek aan opvolging, maar ook heeft de coronacrisis hard toegeslagen in onze branche. Dat waren moeilijke tijden voor veel schoenmakers en niet iedereen heeft dat financieel gezien overleefd.”
Lees ook: Hogere prijzen oorzaak: minder verkocht, maar meer omzet voor detailhandel
Kwaliteit van schoenen steeds slechter
De winkel van Schoenservice Snel in Woerden is volgens de website van deze zaak op maandag gesloten. Toch neemt eigenaar Mike Snel de vaste telefoon op. ,,Ja, ik ben wel vaker op maandag aanwezig, er is genoeg te doen.”
Desondanks is er volgens hem (nog) geen sprake van extreme drukte. ,,Ik denk dat het de laatste tijd zo’n tien procent drukker is dan vorig jaar, dus dat is nog wel te behappen. Wat wel opvalt is dat de kwaliteit van de schoenen die binnenkomen voor reparatie steeds slechter is en dat het daardoor moeilijker en arbeidsintensiever is om ze op te lappen.’’
"Het besluit om de winkel op donderdag te sluiten is ingrijpend, maar zo kan ik die dag wel ongestoord doorwerken aan de reparaties"
Sluiting winkel ingrijpend
Frans Ligthart heeft naast zijn reparatiewerkplaats een winkel waar hij onder meer materialen en accessoires verkoopt om schoenen, tassen en andere lederwaren te onderhouden en te beschermen. Soms krijgt hij voor de verkoop in de winkel hulp van een familielid, maar meestal staat hij er alleen voor.
,,Het kost veel tijd om reparaties steeds te onderbreken om iemand in de winkel te helpen. Dat duurt soms dan even en dan krijg ik weleens ongeduldige reacties. Het besluit om de winkel op donderdag te sluiten is ingrijpend, maar zo kan ik die dag wel ongestoord doorwerken aan de reparaties.”
Lees ook: Is de koopavond nog wel van deze tijd?