Nieuws Detailhandel
Ondernemers grijpen hun kans nu supermarkten moeten stoppen met verkoop tabak
Je kunt erop wachten: het verbod op de verkoop van rookwaar in supermarkten, vanaf 1 juli 2024, creëert een nieuwe markt. Ondernemers spelen er gretig op in, zoals in Amersfoort, waar binnenkort twee nieuwe tabaksspeciaalzaken openen. Één zelfs heel strategisch tussen twee supermarkten in. Een gat in de markt dus, volgens eigenaren. Volgens KWF Kankerbestrijding is dit eerder ‘een slechte ontwikkeling’.

Ondernemers springen in een gat in de markt. Medio volgend jaar mogen supermarkten geen tabak meer verkopen. Grote foto: Cees Wouda
Het lijkt de omgekeerde wereld. Moegestreden door opeenvolgende overheidsmaatregelen, gooide de afgelopen jaren juist de ene na de andere tabaksspeciaalzaak de handdoek in de ring. De laatste onderneming in Amersfoort sloot eind 2020 de deuren.
Maar Ahmad Azad hoopt door het openen van een tabakszaak juist zijn inkomsten voor de toekomst veilig te stellen. Hij is eigenaar van drie tankstations, verspreid door het land, waar de verkoop van tabak vanaf 2032 eveneens wordt verboden. ,,Sigaretten maken een groot deel van de omzet uit. En benzine loopt ook terug. Wat moet ik dan?”, vraagt hij zich af in het AD.
Lees ook: De tabakszaak van Susanne blijft ondanks strenge regelgeving gewoon in trek
Ook Plus opent een tabakszaak
Zijn tabaksspeciaalzaak, die op 21 juli opengaat, bevindt zich op een uitermate strategische locatie: naast de Jumbo en tegenover de Albert Heijn. Van alle verkochte rookwaren in winkels wordt 55 procent in supermarkten verkocht. Dus tel uit je winst. Dat beseft Azad ook. ,,Ik ben er al een tijdje mee bezig. Van vertegenwoordigers hoorde ik dat het pand in Amersfoort vrij zou komen.”
"Tabak maakt een wezenlijk deel uit van de omzet. Wij hebben veel passanten"
Hij is niet de enige die zijn kans grijpt. Merijn Elsäcker, bedrijfsleider van de Plus in Amersfoort, hoopt nog dit jaar een vergunning te krijgen voor het openen van een tabaksspeciaalzaak, naast de supermarkt. ,,Tabak maakt een wezenlijk deel uit van de omzet. Wij hebben veel passanten.”
Met het verbod op de verkoop in supermarkten in aantocht, schieten nieuwe zaken op verschillende plaatsen in het land als paddenstoelen uit de grond. Hoeveel precies, is niet bekend. Volgens brancheorganisatie NSO in Zeist zijn het er in elk geval geen ‘honderden’. Een medewerker van het interieurbedrijf dat de winkel aan de Leusderweg inricht, weet wel te vertellen dat hij de afgelopen maanden zeker dertig nieuwe tabakszaken onder handen heeft gehad. Tabaksproducent Philip Morris International (PMI) zou daarbij betrokken zijn.
Lees ook: Vakcentrum wil uitstel verbod tabaksverkoop kleine supers
Philip Morris International zet in op 'rookvrije alternatieven'
,,Wij openen geen tabakszaken”, reageert Abe Brandsma, woordvoerder van PMI. ,,Wel hebben wij strategisch overleg met al onze zakenpartners, waaronder verkopers, zoals Ahmad Azad.”
In een geschreven verklaring zegt het bedrijf, met een Nederlandse vestiging in Bergen op Zoom, zich te richten op een ‘rookvrije toekomst, door sigaretten en shag zo snel mogelijk te vervangen door rookvrije alternatieven’. ,,Tabaksspeciaalzaken kunnen daarbij een belangrijke rol spelen”, voegt Brandsma daaraan toe, ,,want daar zit de kennis.”
"Wij openen geen tabakszaken. Wel hebben wij strategisch overleg met al onze zakenpartners"
Met ‘rookvrije alternatieven’ doelt de tabaksgigant onder meer op een van zijn nieuwste producten, Heets, waarbij de tabak wordt verwarmd. ,,Deze variant van de e-sigaret stoot geen rook, maar aerosolen uit (kleine stof- of vloeistofdeeltjes, red.)”, aldus Brandsma. ,,Daardoor komen minder schadelijke stoffen vrij.”
Volgens het RIVM bevat die ‘opwarmsigaret’ echter nog altijd nicotine. ,,Maar het is waarschijnlijk minder schadelijk dan het roken van een sigaret.”
Lees ook: De pijpen van Martin gaan de hele wereld over: ‘Zo’n pijp roken? Heel meditatief’
Gemeenten leggen openen nieuwe tabakszaak aan banden
KWF Kankerbestrijding noemt de opening van nieuwe tabakswinkels ‘een slechte ontwikkeling’. ,,Zeven op de tien mensen is juist voor minder verkooppunten”, zegt Annebel Schipper, die ook spreekt namens de Hartstichting en het Longfonds. ,,Dat is een onomkeerbare ontwikkeling. Lidl is al gestopt met de verkoop van tabak en Albert Heijn doet dat vanaf 11 januari.”
Anders dan de gemeente Utrecht, waar het sinds kort niet meer is toegestaan om een tabaksspeciaalzaak te openen, legt de gemeente waar de twee nieuwe tabakszaken binnenkort openen, ondernemers vooralsnog niets in de weg. Woordvoerder Joost Mulder: ,,Amersfoort zet vooral in op het rookvrij maken van de fysieke omgeving; met het Stationsplein en de wijken als speerpunten.”
Lees ook: Wetswijzigingen 1 juli 2023: dit verandert er voor ondernemers